Smultronstället | Filmpunkten

3,37 / 5 41 betyg

» Bli medlem «
för att betygsätta

Handling - Smultronstället

Den gamle läkaren professor Isak Borg gör en bilresa till Lund där han ska promoveras till jubeldoktor. Med i bilen är svärdottern Marianne som finner tillfället lämpligt att tala om för sin svärfar vilken egoist han alltid varit.

Regissör

Ingmar Bergman

De tre populäraste kommentarerna

Betyg:
Av många ansedd vara Ingmar Bergmans bästa film tillsammans med Det sjunde inseglet. Känner mig givetvis larvig när jag sätter en etta på en sådan här hyllad film, men jag fann den i ärlighetens namn vare sig berörande eller särskilt underhållande. Karaktärerna, framför allt de unga kvinnorna i filmen, är alldeles för stela och har ingen trovärdighet att tala om. Vet inte om det krävs en viss typ av livserfarenhet för att uppskatta Bergman eller vad det kan vara, men hittills är han verkligen inget för mig.

Betyg:
Som Ingmar Bergman själv säger, det är Victor Sjöströms film. Utöver det så är det kanske Ingmars egna bästa film. Absolut den bästa road movie som gjorts. Starkt skådespel framför allt av Sjöström. Tragisk men ändå full med värme och komik. Fotot är bedårande. Ett sant mästerverk.

Betyg:
Ganska bra drama med väldigt väluttänkta dialoger och handling, men man ser knappast filmen för att den är spännande eller underhållande. Det är snarare den där känslan och tankarna som finns där precis under ytan... svårt att förklara tycker jag, men det klickade inte riktigt för mig så betyget får bli ganska ljummet.

Senaste kommentarerna

Betyg:
Svenskt kultur dokument! Två av sveriges mest betydande filmikoner, i kanske en av sveriges största verk. svenska guldåldern kombinerat med en av världens kanske främste regisörer. svenska 50-talets hörnsten!

Drömsekvensen går ej att sätta ord på, inte heller att höra Sjöström tala!

Betyg:
En av Bergmans allra bästa filmer. Den här filmen är lite tragiskt, men samtidigt även både komiskt och varm. Vi får följa en äldre herre Isak Borg (Victor Sjöström) som ska bila ned till Lund för att ta emot ett hederspris. Under resans gång får han resesällskap av ett par yngre personer i olika åldrar. Isak känner igen sig själv i de olika generationerna i bilen.

Under dagen drömmer Isak sig tillbaka till minnen under hans uppväxt, och vi får följa ett par händelser som påverkat hans liv. Parallellt så drömmer han ett par djupare drömmar som både är mörka och fina.

Victor Sjötröm är enastående bra i sin roll som Isak Borg, och den här filmen är väldigt tänkvärd. Den är annorlunda och visar att även att svenska regisörer kan åstadkomma mäterverk. Filmen återfinns bland de 100 översta på IMDB, vilket är en fjäder i hatten. Det är trist att filmen har ett så löjligt lågt betyg här på filmpunkten.

Det här är en film om man bör titta på. Speciellt om man ska se en svensk film.

Betyg:
något torra karaktärer, vilket drar ner betyget. detta itne nödvändigtvis på grund av skådespelarna, utan snarare på självka karaktärerna, inga direkt sympatiska i hela filmen. Gillar dock starkt storyn, och hade karaktärerna utvecklats hade filmen fått toppbetyg.

Betyg:
En av Bergmans mest kända filmer som blivit enormt hyllad. Sjöström är mycket bra i huvudrollen men i övrigt var det överhuvudtaget ingenting jag gillade med denna filmen. Övriga skådespelare känns inte speciellt trovärdiga och dialogerna känns krystade (även med tanke på att filmen är över 50 år gammal). Det är en av de segaste filmer jag sett och handlingen fann jag varken intressant eller underhållande.

[1] 2 3 4 >

Forumdiskussioner om filmen

Det finns inga forumdiskussioner om filmen

Övrig information

Filmen är svartvit

Filmpunkten-id: 2325
Visa tidigare underbetyg »
Länk till IMDb »