En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet

Fantasy:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,4
(373 betyg)
Sätt ditt betyg:

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet Köp filmen på Discshop
Fantasy:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,4
(373 betyg)

Handling: Vi får följa de fyra syskonen Pevensie - Lucy, Edmund, Susan och Peter - som lever i England under Andra Världskriget. Under en kurragömmalek på det stora godset som ägs av en mystisk professor kommer de genom en magisk garderob in i landet Narnia. Där upptäcker barnen ett vackert, och en gång fridfullt land som befolkas av talande bestar, dvärgar, fauner, centaurer och jättar. Nu vilar den elaka Vita Häxan Jadis förbannelse över landet och evig vinter härskar. Under ledning av den ädle och mystiske härskaren, det magnifika lejonet Aslan, kämpar barnen för att besegra Jadis.

Fakta:
År: 2005
Regissör: Andrew Adamson
Originaltitel: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Ursprungsland: USA
Längd: 02:20
Ingår i tema: Trollkarlar

Kattdjur

Medverkande:
Tilda Swinton
Georgie Henley
William Moseley
Skandar Keynes
Anna Popplewell
Jim Broadbent
James McAvoy
Rupert Everett
Liam Neeson
Fler personer

Mest populära recensionerna

Hamstertratten
gav betyget:

NARNIA - Häxan och Lejonet är utan tvekan 2005 års bästa film. Den har allt man kan önska sig av en film; bra längd, underbara karaktärer, talande djur, vackra landskap, lysande soundtrack av Harry-Gregson-Williams, som även gjort huvudlåten till Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty och Metal Gear Solid 3. I Narnia har han justerat sin musik, men med de pompiga ljuden och de mastiga slingorna hör man absolut att det är ingen annan än Harry-Gregson-Williams. Helt lysande. Filmen i sig är, som tyvärr många av dagens filmer, lite för förutsägbar och man vet relativt tidigt in i filmen hur den ska sluta. Jag vill personligen ha lite mer intriger och lite mer mystik, som kanske inte alltid kan förstås i slutet. Ok, det finns små hints här och var som kräver enorm eftertanke, men det mesta är rättså basic.

Narnia kommer för evigt att ha en speciell plats i mitt hjärta, bredvid Final Fantasy VII (spelet), Suikoden, CastleVania, Dragonheart, The Last Samurai, Princess Mononoke självklart och Sagan Om Ringen-trilogin!

En lysande femma går till Narnia, som fångade min själ direkt!

film_alex
gav betyget:

Detta är en ytlig barnfilm där det är tänkt att man ska titta mer på dom välgjorda effekterna än något annat. Manuset är nämligen väldigt blekt och saknar något större djup. Dessutom så är musiken sådär och skådespelarna inte mycket mer än okej.

Har man barn eller gillar snygga animationer så kan filmen vara sevärd, men för oss andra så är det inte mycket att hänga i granen.

the_jobe
gav betyget:

Svag fyra; fotot är ju verkligen bra och effekterna är snygga. Denna versionen är bättre gjord än den förra (inte konstigt med tanke på tidsskillnaden), men jag gillade inte att bävrarna var animerade; det ska ju vara utklädda människor ju! Hehe, se den första filmade versionen också, så förstår ni...

Senaste recensionerna

filmälskartjejen
gav betyget:

Mycket bra film. Inte helt superduperbäst precis, men rätt unik. Bra och spännande, och den rockar ju ändå på toppen, fastän den inte var HELT perfekt. Men jag älskar slutet, och Aslan, det ståtliga lejonet, sätter ju faktiskt kronan på verket. Jag måste erkänna att filmen ändå är jättebra.

Dront25
gav betyget:

Narnia sagorna är mysiga och denna filmen är mig varmt om hjärtat. Har inte läst böckerna (iaf inte på mycket länge) så har ingen anning om hurvida de gjort en bra filmatisering av boken.

bananasplit_96
gav betyget:

Jag som älskar Narnia-böckerna var självklart förväntansfull inför filmen. Och jag blev inte speciellt besviken heller! Både skådespelarna och effekterna är mycket bra. Dessutom roligt med alla fantasidjur, som kentaurer, fauner, etc. Sen tyckte jag väl ändå att boken var snäppet bättre, men filmen duger alldeles utmärkt som komplement!

Linniz
gav betyget:

Handling: +
Oförutsägbar: -
Regi: Andrew Adamson +
Skådespelare: Liam Neeson +
Unik: +

freddyvonmetal
gav betyget:

helt urdåligt och tråkigt..somna när jag såg den på bio

guldis25
gav betyget:

riktigt bra film med häftiga effekter klart sevärd

crack_of_dawn
gav betyget:

En utomordentligt välgjord film som följer boken i stor utsträckning.

Underhållningsvärdet kanske är det som drar ner betyget ngt, då det enligt mig saknas humor och roliga inslag i den.
(Dock finns det ju egentligen inte så mkt av den varan i boken heller, så det kanske är fel av mig att tänka så...)

Uppföljaren Narnia -Prins Caspian vinner över denna etta p g a denna films låga humor/familjära-underhållningsvärde.

Slutsats: Fantastisk upplevelse att se ändå -för att den är vackert gjord med en så otroligt välskriven historia till grund.

Mer fakta:
Biopremiär: 2005-12-21
Filmpunkten-id: 8039
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB


Uppföljare och/eller remakes:
Berättelsen om Narnia: Prins Caspian (2008)
Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen (2010)