En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Den sista stationen

Biografi:
Drama:
Romantik:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,5
(2 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på Discshop
Biografi:
Drama:
Romantik:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,5
(2 betyg)

Handling: En tragikomisk berättelse om kärlek och äktenskap som utspelas under det sista året i den store ryske författaren Leo Tolstojs liv. Det är en sann historia om kärlek, avundsjuka, svek, idealism, konflikt och revolution. Filmen fokuserar på två mycket olika kärlekshistorier. Dels den ovanliga relationen mellan Tolstoj och den oerhört passionerade Sofia, hans hustru under 48 år. Dels den spirande kärleken mellan Tolstojs idealistiske unge privatsekreterare Valentin och fritänkaren Masha, en lärare minst lika hängiven författarens värderingar som Valentin.

Fakta:
År: 2009
Regissör: Michael Hoffman
Originaltitel: The Last Station
Alternativ titel:Ein russischer Sommer
Alternativ titel:Poslednee voskresenie
Ursprungsland: Tyskland, Ryssland, Storbritannien
Längd: 01:52
Medverkande:
Helen Mirren
Christopher Plummer
Paul Giamatti
James McAvoy
John Sessions
Patrick Kennedy
Kerry Condon
Anne-Marie Duff
David Masterson
Fler personer

Senaste recensionerna

Sophie
gav betyget:

Den här filmen om den sista tiden i Lev Tolstojs liv tar sig visserligen vissa friheter med den historiska bakgrunden, men utgör utan tvekan en upplyftande skildring av en av tidernas främsta författare, och av hur hans livsverk har levt vidare. Det här gripande dramat berättas med charmerande humoristiska element, och accentueras av de utsökta miljöerna och kostymerna. Den visuella aspekten är så gott som perfekt, och kombineras med väl vald musik. Christopher Plummer och Helen Mirren, som båda Oscarnominerades för sina roller, förevigar perfekt en man och hustru vars intimitet har gått förlorad med tiden och via politiska omvälvningar. Sofja Tolstojs desperata önskan att få kontakt med den man som har utgjort hela hennes värld, och vars ideal har skiljt dem åt, är vad som för dramat vidare och bäddar för en bitterljuv avrundning.

Parallellen mellan Lev och Sofja och Valentin och Masha är en av detta dramas starkaste punkter, eftersom de båda berättelserna handlar mindre om romansen, och mer om deras förmåga att förlika olika syner på den kristna anarkism Tolstoj förespråkade och hur en teoretisk livsstil kan omsättas i praktiken. På sista tiden har jag haft svårt för tvångsmässiga romantiska storylines på film, men i The Last Station används Valentin och Mashas relation mindre som en historia om himlastormande kärlek, och mer som en motpunkt till Lev och Sofjas vacklande äktenskap. Förbindelsen ger dessutom dramat en pragmatisk ton, som filmen vinner på.

Det är sant att tempot är något problematiskt ju längre filmen rullar, och att berättelsen som helhet är något intetsägande, men en så vacker och tilltalande historia ståtar även med vissa brister.

"Fine, I'll go down to the station and I'll throw myself under a train. Madame Tolstoy becomes Anna Karenina. See how the press will like that!"
"Oh, this is unbareable. You don't need a husband, you need a Greek chorus!"

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 23541
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: