En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Den stora illusionen

Krig:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,4
(12 betyg)
Sätt ditt betyg:

Den stora illusionen Köp filmen på Discshop
Krig:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,4
(12 betyg)

Handling: Under Första världskriget blir två franska officerare tillfångatagna. De träffar andra fångar från olika länder och bakgrunder med vilka de även utvecklar vänskap. Längst in i deras huvuden finns dock en plan på att fly.

Ibland är det bara krigets stora fasor som kan avslöja vad vi alla har gemensamt. Denna mänskliga ironi är den centrala tanken i Jean Renoirs mästerverk, där man finner både sorglöshet och förbrödring i ett tyskt krigsfångeläger.

Tyskarna förbjöd faktiskt senare, under 2:a världskriget, Den stora illusionen under sin ockupation av Frankrike, så effektiv var filmens humanistiska vision.

Fakta:
År: 1937
Regissör: Jean Renoir
Originaltitel: La Grande illusion
Alternativ titel:The Grand Illusion
Ursprungsland: Frankrike
Längd: 01:54
Ingår i tema: Första Världskriget

IMDb Top250

Medverkande:
Jean Gabin
Erich von Stroheim
Jean Dasté
Marcel Dalio
Dita Parlo
Pierre Fresnay
Julien Carette
Georges Péclet
Werner Florian
Sylvain Itkine
Gaston Modot
Fler personer

Senaste recensionerna

Emiam
gav betyget:

En 3+ som film, i sin egen genre & som underhållning.

Låg vid titten 20160218 på plats 231 på IMDb Top 250, men tillhör dock de sista berömda 30 filmerna som hela tiden hoppar ur och in på listan. Jag skulle inte klassa den som ett mästerverk och har således ej heller värdig plats på ovan nämnda topplista. Den får ej heller ens betyget 4, dvs den är inte ens "mycket bra". Men det som fascinerar mej med filmen är att den är nästan oavbrutet spännande trots dess ålder (1937 - före 2:a VK). Något som kan ha hjälpt mej tycka bra om filmen är att jag såg den restaurerad till HD BD-kvalitet, vilken fröjd!

Goliatbagge
gav betyget:

Det här är en tidig fransk krigsfilm som utspelar sig under första världskriget. Påminner i mångt och mycket om den amerikanska motsvarigheten Den stora flykten från 1963, men det här blir vare sig lika intressant eller lika roligt. Har sina sentimentala bitar, men de biter inte riktigt, vilket troligtvis beror på att den har några år på nacken. Blir klart bättre den sista fjärdedelen, men alldeles för tråkig dessförinnan.

Hilts
gav betyget:

En riktig klassiker som är mycket välgjord och ganska intressant. Filmen Den stora flykten från 1963 har stora likheter med denna film. Personligen så tycker jag att filmen från 1963 är lite bättre.

struwe
gav betyget:

Ansedd som en av världens bästa filmer.Så bra tycker jag ju inte att den är men den är klart sevärd.Kuriosa:Goebbles försökte förstöra alla kopiorna av filmen när tyskarna okuperade frankrike

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 6936
Filmen är svartvit
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: