En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Den stora massakern

Krig:
Medlemmarnas medelbetyg: 2,5
(6 betyg)
Sätt ditt betyg:

Den stora massakern Köp filmen på Discshop
Krig:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
2,5
(6 betyg)

Handling: Mars 1944. Rom styrs med järnhand av nazisterna. Men motståndsrörelsen ger dem ständigt problem. I det tyska högkvarteret varnar Överste Kappler (Richard Burton) sin överordnade för ett förestående attentat, men han vägrar lyssna. Attacken blir förödande. 33 tyska soldater mister livet. När Hitler informeras kräver han ögonblicklig vedergällning. För varje tysk soldat ska tio italienare avrättas. Det närmaste dygnet håller Roms invånare andan av skräck. Vem som helst kan väljas ut. För Fader Antonelli (Marcello Mastroianni) inleds en sekundjakt för att stoppa dådet. Han vädjar till både påven och Överste Koppler, som själv slits mellan sitt samvete och plikten att lyda order.
Den 24:e mars fraktas offren iväg i slaktdjursbilar för att möta döden i Adreatinas grotta. Sammanlagt 335 människor, den yngsta av dem blott femton år.

Fakta:
År: 1973
Regissör: George P. Cosmatos
Originaltitel: Rappresaglia
Alternativ titel:Massacre in Rome (USA)
Ursprungsland: Italien, Frankrike
Längd: 01:50
Ingår i tema: Andra Världskriget

Medverkande:
Richard Burton
Marcello Mastroianni
Leo McKern
John Steiner
Anthony Steel

Senaste recensionerna

Hilts
gav betyget:

Hyfsad film med några starka och hemska scener.
Skådespeleriet var i överlag bra. Fast ibland så blev filmen alldeles för seg. Tempot dalade upp och ner. En svag trea i betyg.

NHL
gav betyget:

Tanken är god och man har försökt skildra vad som hände på ett någorlunda korrekt sätt. Trots det finns det många brister och det känns en aning B. Som kuriosa kan nämnas att två av de tyska befälen som var med och avrättade italienarna tillhörde de sista nazistiska fångarna i Europa som fortfarande var vid liv. Karl Hass dog i april 2004 och Erich Priebke levde fortfarande i början av 2005 efter att ha blivit smugglad ut till Argentina under 40-talet av ODESSA [Organization Der Ehemaligen SS-Angehörigen] - En väloljad organisation bestående av f.d. SS medlemmar. Priebke blev utlämnad till Italien 1996 och sitter idag i husarrest i Rom.

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 8995
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: