En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Fitzcarraldo

Äventyr:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,9
(14 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på Discshop
Äventyr:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,9
(14 betyg)

Handling: Werner Herzogs storslagna epos. Klaus Kinski spelar Brian Sweeney Fitzgerald, mer känd som 'Fitzcarraldo', en excentrisk gummi-baron i slutet av 1800-talet. Besatt av tanken att få bygga ett operahus mitt inne i Amazonas djungel bestämmer han sig att med flodångare ta sig in i djungeln. Han måste frakta sin ångbåt uppför en flod och dessutom lyfta båten över ett berg. Han har en obändig vilja för att lyckas med det omöjliga. Inspelningen var ungefär lika strapatsrik som själva filmen och Herzog lika besatt som Fitzcarraldo. Detta är den fjärde filmen i det klassiska samarbetet mellan Kinski och Herzog.

Fakta:
År: 1982
Regissör: Werner Herzog
Originaltitel: Fitzcarraldo
Ursprungsland: Västtyskland, Peru
Längd: 02:38
Medverkande:
Klaus Kinski
Claudia Cardinale
José Lewgoy
Miguel Ángel Fuentes
Paul Hittscher
Huerequeque Enrique Bohorquez
Grande Otelo
Peter Berling
Fler personer

Senaste recensionerna

janne lindh
gav betyget:

Både galen och underbar. Fantastiska bilder och skådespel på topp. Utan tvekan ett mästerverk.

carlstrom
gav betyget:

Bara bedriften om att verkligen återskapa manuset i dokumentär exakthet (att släpa båten över kullen/berget på riktigt) gör filmen riktigt imponerande. Kinski och Herzogs samarbete är som vanligt en lyckad kombination. Trevligt att se Kinski i en väldigt sympatisk roll dessutom. Popol Vuhs musikinslag/theme blir talande för filmen med sin skitiga, obestigliga och lidande känsla. Det är en bedrift att bestiga berg, men det är en ännu större bedrift att ta sig ner från det, brukar man ju säga. Rekomenderas starkt, stark fyra.

Hilts
gav betyget:

Ett storslaget äventyr med flera mycket minnesvärda scener. Till exempel då Kinski försöker få ångbåten över berget.

NHL
gav betyget:

Herzog och Kinski levererar ännu en storslagen film som känns väldigt genuin. Båda är/var smått galna och bara en regissör som Herzog skulle kunna komma på idén att dra upp en hel båt uppför ett berg. Trots att Kinski som vanligt är sjukt bra i sin roll och att Herzog verkligen ser till att det känns äkta så är filmen en aning seg och långdragen. 3,5 i betyg.

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 8823
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: