En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Mannen från Mars

Science Fiction:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,2
(18 betyg)
Sätt ditt betyg:

Mannen från Mars Köp filmen på Discshop
Science Fiction:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,2
(18 betyg)

Handling: Ett rymdskepp landar i Washington DC. Ombord finns utomjordingen Klaatu som kommit till jorden för att försöka skapa fred. Militären beskjuter Klaatu som måste föras till sjukhus. Han lyckas rymma och tvingas att försöka bevisa för världen att han kommit med fredliga avsikter.

Fakta:
År: 1951
Regissör: Robert Wise
Originaltitel: The Day the Earth Stood Still
Ursprungsland: USA
Längd: 01:32
Ingår i tema: Utomjordingar

Bernard Herrmann

Robotar

Medverkande:
Michael Rennie
Patricia Neal
Hugh Marlowe
Sam Jaffe
Billy Gray
Lock Martin
Francis Bavier
Drew Pearson
Frank Conroy
Carleton Young
Marjorie Crossland
Fler personer

Senaste recensionerna

Hilts
gav betyget:

Har länge velat se denna klassiker, och nu i efterhand är jag inte besviken, men inte överdrivet imponerad heller. Den har ett tankeväckande budskap, men jag sakner nerv och spänning i historien. Lite segt här och var alltså. Klaatus robot vän var dock riktigt cool

kaj08
gav betyget:

En fantastisk film som än idag tyvärr känns alldeles för aktuell. I filmen kommer en utomjording till vår planet i fredliga avsikter. Människorna på jorden blir genast misstänksamma mot det som är annorlunda och främmande, och börjar genast att jaga mannen. Smarta dialoger, suveränt skådespeleri och smarta skildringar över hur kortsiktigt och egoistiskt många människor på vår jord lever.

Den här filmen liknar till stora delar Apornas planet i sin samhällskritik, men Mannen från mars är snudd på ännu smartare. En klassiker som borde ses och begrundas av alla. Betyget blir givetvis det högsta, en solklar 5-a.

Goliatbagge
gav betyget:

En av de coolaste originaltitlarna genom tiderna har föga oväntat översatts med en urbota dum svensk titel. Mäktig inledning även om den är lite förhastad, vilket tyvärr inte är ovanligt i äldre filmer. Sedan blev besvikelsen stor när man upptäckte att utomjordingen ser ut som en helt vanlig människa (ni behöver inte oroa för att det var en spoiler då man får reda på det tidigt i filmen). Sedan blir det klyschigt, med de paranoida människorna som inte ens kan låta den stackars besökaren få komma till tals, och med övertydligt budskap. En nyinspelning med Keanu Reeves i rollen som Klaatu är på gång, vilket jag ser fram emot, eftersom filmen behöver sig en avdammning.

Czechflash
gav betyget:

Finns egentligen inget att klaga på - det här är en underhållande, smart och än i dag aktuell film som definitivt är minnesvärd och har ett bra budskap. Musiken är t.ex. gjord av Bernard Herrmann, som under många år och filmer samarbetade med Alfred Hitchcock i hans stora klassikers. Michael Rennie i huvudrollen som utomjordingen Klaatu är både charmig och passande, känns lite som Kramer från "Seinfeld". Bra effekter och en mycket mycket bra klassiker.

Xenomorph
gav betyget:

Mycket klassisk film som aldrig försvinner från ens minne när man sett den.

NHL
gav betyget:

Riktigt underhållande faktiskt. Ansedd som en av de mest klassiska sci-fi filmerna genom tiderna.

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 5405
Filmen är svartvit
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB


Uppföljare och/eller remakes:
Day the Earth Stood Still, The (2008)