En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Wanted

Action:
Kriminal:
Thriller:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,1
(126 betyg)
Sätt ditt betyg:

Wanted Köp filmen på Discshop
Action:
Kriminal:
Thriller:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,1
(126 betyg)

Handling: Wes Gibson är en vek, hypokondrisk 25-årig revisor vars liv är händelsefattigt och trist. Men när hans far mördas, upptäcker han att han bär på krafter han aldrig ens drömt om. Han rekryteras till Broderskapet, ett hemligt samfund med lönnmördare och utvecklar sina övermänskliga superkrafter. Med hjälp av skickliga lärare förvandlas Wes Gibson till en mördarmaskin som utplånar den ena skurken efter den andra.

Fakta:
År: 2008
Regissör: Timur Bekmambetov
Originaltitel: Wanted
Ursprungsland: USA, Tyskland
Längd: 01:50
Medverkande:
James McAvoy
Morgan Freeman
Angelina Jolie
Common
Terence Stamp
Thomas Kretschmann
Bilder:

Copyright United International Pictures AB (UIP)


Mest populära recensionerna

kaj08
gav betyget:

En smårolig och lättsmält actionfilm. Historien är väl varken trovärdig eller helt genomtänkt, men det fungerar ändå. Mycket tack vare utmärkta skådespelarinsatser som höjer upp betyget till en 3-a. På sina håll är filmen genomtänkt och smart, men det skulle kunna bättrats på ytterligare om de fått tänka till lite mer känns det som.

Hook
gav betyget:

Att säga att vår huvudperson Wesley Gibson vantrivs med tillvaron är en underdrift. Han är less på sitt monotona revisorsjobb, han hatar tjatet från sin feta chef och han avskyr sin bäste vän som sätter på hans tjej, som dessutom är pisstråkig. Det behövs en förändring, snarast.

In kliver Trinity… eh, Fox, och visar Wesley en väg ut ur hans miserabla ursäkt till liv. Denna tatuerade femme fatale berättar att han har yrkesmördande i blodet, och lär honom att slåss som en man. Fox är nämligen medlem i Brödraskapet, ett tusen år gammalt sällskap som utvecklat raffinerade metoder att ta livet att folk som förtjänar det. Hennes kollega, Wesleys sedan länge försvunne far, dödades nyligen och han är nu den ende som kan stoppa Brödraskapets fiende nummer ett.

Så börjar träningsmontaget, som skulle få ”Fight Club” att likna oskyldigt mellanstadiebråk. Blod, svett och tårar blir bokstavliga nödvändigheter för att få Wesley att följa sitt kall i livet. Genom att skärpa sina sinnen ska han också bli snabbare och mer pricksäker, och inte minst lära sig bemästra konsten att styra en kula på de mest otänkbara sätt.

Vi som sett ”Night Watch” vet: allt är möjligt i Timur-land. Rysslands mest visionäre regissör just nu har gått på export, och tar känslan för andlös over-the-top-action med sig. Bilarna de flyger, och kulorna de viner - i slowmotion såklart. Actionscenerna är spektakulära, men i en Hollywoodproduktion blir en sak plågsamt tydlig. Det är synd att den västerländska actionfilmen inte kommit längre i sin utveckling, utan att det häftigaste man fortfarande kan göra är att dra ner filmhastigheten så fort det börjar skjutas. Precis som de senaste tio åren.

Skådespelarmässigt övertygar James McAvoy både som frenetiskt pillerknaprande nollan i början av filmen, och som den hämndlystne hårdingen med inget att förlora som han sakta men säkert förvandlas till. Angelina Jolie, med i övrigt tveksamma talanger, är ju som född till coola skarpskjutande roller (jag hoppas fortfarande på en ”Tomb Raider 3”!) men kanske lite väl lik mrs. Smith för att det ska kännas helt fräscht. Sist och minst bland rollistans mer kända namn kommer Morgan Freeman, som på gamla år gått i Al Pacinos fotspår vilket innebär autopiloten på. Varje replik - förutom ett pinsamt framkrystat ”motherf*cker” kanske - låter som allt annat han sagt på bioduken de senaste åren. Som om karln gått i pension men glömt att meddela omvärlden.

”Wanted” kan bäst beskrivas som en råare ”Matrix”, sprängfylld med vräkig våldsporr för att få de hårdaste alfahanar att dregla hejdlöst i två timmar. Det är svårt att säga vad som egentligen saknas. Har man rätt att vänta sig något nyskapande av varje pangpang-historia som langas ut på bio? Kanske inte. Men även som hjärndöd underhållning missar ”Wanted” målet. Med ungefär tjugo minuters för lång speltid för sin fjädertunna historia.

Budskapet om att inte vara en mes och ta kontroll över sitt liv kan ju också lätt misstolkas lite grann, när det för Wesley handlar om att ta till vapen och skjuta ut hjärnor på folk utan att fråga sig varför. Det här är å andra sidan filmen där ”hjältarna” får sina uppdrag från en antik vävmaskin. Inte tänkt att tas på för stort allvar, med andra ord.
TV-spelet lär hur som helst bli urhäftigt.

Skådespeleri; 3+
Regi; 3-
Manus: 2

Slutsats; 2+

Senaste recensionerna

The_Shaolin
gav betyget:

Den här filmen får en 4a för sin unika stil. Det är inte många actionfilmer som är gjorde på det här sättet. De uppenbara exemplen är ju matrixfilmerna. Många scener som sker i den här filmen är i verkligheten omöjliga men det bjudet på bra underhållning. Filmen börjar som ganska seg och tråkig. Jag visste inte riktigt vad det var jag tittade på. Särskilt inte som någon VD hoppade ut ur fönstret flygandes som Neo och sköt ner massa människor. Man förstod ju direkt hur omöjligt allting var. Men så snart man hade smält det och accepterat alla superflashiga avrättningsscener som såg ut att kosta 1 miljon per scen så började man faktiskt njuta av scenerna. Gillar du The Matrix? Gillar du pistolfilmer? Gillar du blodiga våldsscener till pumpande technomusik? Då är det här en film för dig.

flingan94
gav betyget:

Jag tycker den var riktigt bra men den kunde ha varit bättre utan vissa skådespelare.

mysgrabben
gav betyget:

Nog den bästa och snyggaste action filmen jag sett på mycket länge. Timur Bekmambetov är en ny favorit hos mig och ett namn att lägga på minnet för framtiden.

Sweet_Jenny
gav betyget:

Spännande och bra film. Går att se flera gånger. Rekommenderar!

dawe100
gav betyget:

Rätt så imponerande film, förväntade mig något som var way to excessively. Men icke, visst det var till en del väldigt överdrivet, men kändes ändå som att karaktärerna i filmen med sina repliker gjorde det mer trovärdigt.

Riktigt imponerande spel, samt otroligt fascinerande
foto.

Klart sevärd rulle, klar trea.

freddyvonmetal
gav betyget:


vilken skam...inte till filmen men till mej..jag som trodde att jag hade skrivit om den här filmen när jag såg den på bio men icke sa nicke så jag gör det nu.

den här filmen e en av det bästa action filmerna som har kommit ut på senare år och vilken snygg action och dem blandar det med humor.vädligt nmycket humor i det och det gillar vi väldigt mycket..enda minuset e väl att manuset inte håller jämt

så en medelmåtigt fyra får den

miffo
gav betyget:

Baserad på serietidningen (som jag tyvärr inte läst) lyckas Wanted skapa en härlig fart med actionscener som man sällan sett förr. Skådespelarinsatserna är inte direkt överdrivna, men det gör inte så mycket, för filmen handlar om action, och storyn får sitte i baksätet. Filmad på ett väldigt kul sätt och ser till att hålla tempot rakt igenom filmen, bara för att bryta upp nån minut lite då och då för att klämma in lite story så håller filmen rakt igenom.

Mer fakta:
Biopremiär: 2008-09-12
Filmpunkten-id: 15548
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: