Min lärare berättade en gång för mig om en film som handlade om en lärare som genomför ett experiment med en klass. Klassen undrar hur nazismen kunde locka med sig så många så läraren låter dela in klassen i olika grupper. Klassen håller på med olika intriger men det hela spårar till slut ur... Nån som vet vilken film jag pratar om? |
Hejsan Mashiara! Det låter som Jane Elliotts psykologiska expriment där hon delade in brunögda och blåögda. Mycket intressant om man ur ett socialpsykologiskt perspektiv. Har själv läst Psykologi A och vi såg denna film. Filmen heter Blåögd ( http://www.filmpunkten.se/filmtitel.asp?ID=5447 ) Vill förtydliga att det inte är ett drama, utan en dokumentär. Allt är på riktigt och man får se hur barn påverkas. Riktigt läskigt. På http://www.selfgrowth.com/articles/Bush1.html finns en artikel om försöket som är intressant. Vänliga Hälsningar, Kristoffer Örstadius, chefsredaktör Filmpunkten |
Exakt som Kristoffer säger ! Jag såg den på tv för några år sedan och häpnade över hur enkelspåriga vi människor är; eller .., hur svårt vi har att stå emot den stora massans tankar och åsikter. Otroligt intressant var det ! Och när jag läste gymnasie-psykologin, gjorde vi liknande experiment. En fick gå ut ur rummet. Övriga fick i uppgift att enas om ett svar i matematik, t.ex, ett svar som var helt felaktiigt. Så kom personen in igen, man diskuterade räknetalet eller uppgiften .., och personen som varit ute, fick säga vad han tyckte, - vilket var rätt -, medan alla de övriga dumgjorde honom eller henne .., och till slut ., tänka sig, hade personen i fråga ändrat sig, om än under viss vånda. Tankeväckande. |
Mashiara.. Jag har sett en film på min psykologikurs å den heter The Wave. Detta är ingen dokumentär utan en spelfilm som stämmer exakt in på det du skriver.. Lycka till me å hitta den //Jenny [Inlägget ändrat av Jenny24 2004-07-07 10:39:37] |
yepp det är The Wave som hon menar. Även jag såg den i skolan fast på en engelska lektion om jag inte missminner mig. |