Forum » » Filmdiskussion » Dagens skräckfilmer?   Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.        Dagens skräckfilmer? 2004-11-17 15:14:17
Registrerad: 2004-11-12
Är det bara jag eller är det nån fler som tycker dagens skräckfilmer inte är lika bra?

Jag tycker dom gamla (helst svartvita) filmerna var mycket läskigare. Visst, dagens skräckfilmer kanske är bra - men enligt min åsikt räknas dom nästan mer som thriller.

Är det nån som har en riktigt bra skräckis kan ni ju gärna säga till, för jag tycker ingen av dagens är läskiga överhuvudtaget :'(

2004-11-17 17:14:30
iidann
Registrerad: 2004-01-02
hej tycker du int ens att the Ring e läskig??!!

2004-11-17 23:14:45
Dawey Bao
Registrerad: 2004-01-31
De är nog mindre läskiga nu. Efter 11 sep. tycker nog många att verkligheten brädar fantasin med hästlängder . . .

2004-11-18 08:59:47
Registrerad: 2004-11-12
hehe, nä, iidann =). Eller jo det är klart. Fast inte lika läskiga som filmerna var förut

iofs, har inte sett det från den sidan förut, dawey. Du kanske har rätt! Sorgligt men sant..

2004-11-18 21:26:11
Registrerad: 2003-10-01
Enligt mig så suger verkligen de allra flesta av nutidens skräckfilmer, helt enkelt eftersom genren är uttjatad och samma grepp används hela tiden. När jag ser en skräckfilm nuförtiden så tänker jag bara: jaha, det där är snott från den filmen och det där från den - det rockar helt enkelt inte! "Strandvaskaren" är ett fint exempel - inget nytt under solen, men Håfström snor till och med från 80-talsrullar som "Omen"...som i och för sig är en mycket bättre film

[Inlägget ändrat av Savannah 2004-11-18 21:27:17]
  2004-11-18 22:05:56
Rick
Registrerad: 2004-05-23
Håller med 100%.
Dom försöker bara kopiera saker som lyckades för 25-35 år sedan, utan att vara ens närheten av att få till samma super sköna stämning.

"Santa is very jolly because he knows where all the bad girls live" -Dennis Miller
  2004-11-19 11:04:26
wildpalm
Redaktör
Registrerad: 2004-02-17
Filmmakarna har helt klart svårare att skrämmas nuförtiden eftersom det mesta redan är filmat. Gillar man sedan inte skräckfilm som genre så kan det ju vara svårt att acceptera när de "kopierar" ens favoritskräckis.

Jag säger så här... kopiera på! Jag ser gärna tio filmer till om Jason, Freddy eller Michael Myers. Och jag struntar fullkomligt i om de skrämmer eller inte. För mig är skräckfilmer/rysare inte i första hand läskiga, utan häftiga. En snyggt gjord skräckfilm är bland det mest underbara man kan se.

När det syns att skräckregissören verkligen älskar det han gör så njuter man. Ta bara Gore Verbinskis The Ring, Zack Snyders Dawn of the Dead eller Marcus Nispels Texas Chainsaw Massacre. Tre fullkomligt fantastiska produktioner som trots att de är nyinspelningar, samtidigt är nyskapande och i mina ögon överträffar alla tre originalen.

Skulle jag dessutom bli skrämd (läs The Ring) så är bara det ett extra plus.

Att vara originell i en genre som går ut på att skrämmas är inte alldeles enkelt. Det gäller att man hittar en ny väg genom det ordinära och är smart. Wes Craven lyckades med detta när han återupplivade slashergenren med Scream. Fortfarande en grymt bra film som egentligen har allt och ÄR läskig. Sen lyckades ju japanerna med att skapa sin egen genre som sedan kopierats av både USA och dem själva. Och vad man nu än tycker om filmen så var/är faktiskt Blair Witch Project väldigt originell.

Om man tycker skräckfilmer var läskigare förr har det ju oftast att göra med vad man själv kommer ihåg att man blev skrämd av vid ung ålder. Alla helgons blodiga natt kommer jag ihåg att jag blev vettskrämd av och jag var dönervös att Michael Myers skulle stå utanför mitt fönster varje natt. Sen tycker jag fortfarande att The Shining tillhör en av filmhistoriens läskigaste filmer. Där gjorde verkligen Kubrick ett rent mästerverk av Kings roman.

Som slutsats tycker jag skräckfilm, precis som alla andra genrer, aldrig har varit bättre eller sämre under en viss tidsperiod. Det är helt enkelt en genre jag aldrig tyckt varit dålig.

2004-11-19 11:26:22
Registrerad: 2004-02-29
Om ni tycker det görs dåliga skräckfilmer idag, vänta till nästa år. Då kommer skräcklegenden George A. Romeros fjärde film i "living dead"-serien. Jag förväntar mig inget mindre än en solklar femma.

2004-11-19 17:20:47
Shadowfax
Registrerad: 2004-04-04
Wildpalm, snälla säg inte att du tycker filmer med Jason och Freddy är skräckfilmer? Eller du menade kanske att du tyckte det var häftigt?

____________

Fuck you dude
  2004-11-19 20:11:48
Registrerad: 2003-10-01
Snälle "Palmen", mår du inte bra? Du KAN inte mena att du tyckte att nyinspelningarna av "Dawn of the Dead" och "TCM" gick att se? De är ju fullkomligt värdelösa - inte ett dugg spännande/läskiga/häftiga, utan bara själlösa och halvhjärtade skämt till produktioner som vänder sig till en målgrupp som inte kräver något mer än att få se en skitfilm med en, inom genren, klassisk titel med kultstämpel. Din filmsmak brukar vara oklanderlig, men...I rest my case.

2004-11-20 10:18:17
wildpalm
Redaktör
Registrerad: 2004-02-17
Jo tack... jag mår fint.

Fredagen den 13e och Terror på Elm Street ÄR skräckfilmer, något som är bekräftat på de flesta håll. Tycker man sen inte att de är läskiga är ju det en annan sak. Personligen tycker jag de är mer häftiga än läskiga.

Eftersom filmerna är bättre än många andra skräckfilmer OCH jag älskar genren så är svaret enkelt:
De gick att se!

Verkar mer som om du inte mår så bra, Savannah!

[Inlägget ändrat av wildpalm 2004-11-20 10:19:52]
  2004-11-20 11:26:40
Nemo
Registrerad: 2004-05-01
Jag tycker att det fortfarande görs bra skräckfilmer även om det inte längre görs lika många skräckfilmer.

2004-11-20 14:48:26
Registrerad: 2003-10-01
"Palmen", nu sluter vi fred! Människar måste givetvis respekteras för sina åsikter - olika eller ej! Smaken är som baken - delad, som vi alla vet. Ha en bra helg.

[Inlägget ändrat av Savannah 2004-11-20 14:50:21]
  2004-11-20 16:26:40
Rick
Registrerad: 2004-05-23
Vad är skräckfilmer då, Shadowfax?

2004-11-22 13:40:17
Horrorfan
Registrerad: 2004-08-31
Thrillers är ju faktiskt delvis en subgenre inom skräckfilmen, fjompistompis. De bästa skräckfilmerna gjordes nog på 70-talet. Håller för övrigt med wildpalm om att skräckisar inte alls behöver vara otäcka.

Horrorfan
[Inlägget ändrat av Horrorfan 2004-11-22 13:46:54]
  2004-11-25 13:03:05
Registrerad: 2004-11-12
jag håller med dig "palmen". Klocka saker det dära! Ingen mening med skräckfilmer numera...

[Inlägget ändrat av fjompistompis 2004-11-25 13:03:19]
  2005-03-19 15:22:30
carlstrom
Registrerad: 2005-03-03
Filmerna är ju givetvis (äckligare) nu. Men dock gör vi dem mindre äckliga. Effekterna går ju framåt i ljusets fart. Men vi uppskatar dem inte som innan. Vi blir mindre rädda av effekter som är halv danna för skrämma oss måste nästan man känna en 4 del av smärtan från a tex knivhuget. Dock det som förre tidens filmer är överlägsna mot nu är allt det psykiska som jag saknar i dagens skräck. Tex en film minns tyvärr inte titeln när man få se dem äta människor å spilla bla bla det saknar jag enormt mycket.

2005-03-19 15:34:53
Mcwille
Registrerad: 2005-02-25
skräck genren är ju så ut tjatat, allt är redan gjort. Därför blir man nog inte lika rädd av 'dagen' skräck filmer på samma sett, för vi har ju sett allt förr (nästan). Men några nya skräckfilmer tycker ja iaf är bra.

2005-03-19 17:17:22
tie-fighter
Registrerad: 2005-02-16
Enligt mig så är alla nyinspelningar och nyligen gjorda skräckfilmer mkt mkt sämre än vad dom var förut, jag vet ärligt talat inte varför, men t.ex. ny insplningen av "The Ring" är mkt sämre än orginalet samma sak med Dawn Of The Dead, jag tycker alla ska sluta göra nyinspelningar eftersom de alltid, eller iaf oftast, blir mkt sämre än orginalen.
Varför ska man göra nyinspelningar egentligen??? Psycho nyinspelningen är en av de sämsta filmerna i historien, förutom själva handlingen. Som sagt, sluta med nyinspelningarna. Tack.

"One Shot"
  2005-03-24 19:53:59
Spegelsyster
Registrerad: 2005-03-18
tie-fighter: Varför ska man sluta med nyinspelningar bara för att inte du gillar dom? Jag tycker tex nyinspelningen av Motorsågsmassakern är riktigt bra medans orginalet är bland det sämsta jag sett. Har inte sett Ringu men jag gillar The Ring. Det kan ju vara kul att se vad olika regisörer olika årtal kan göra av samma film. Gillar du inte nyinspelningar så se dom inte, men låt oss som gillar dom göra det.

fjompistompis: Har aldrig sett en svartvit skräckfilm men jag tror inte dom är särskilt skrämmande. & det säger jag inte för att jag är ett specialeffekts-freak eller nåt, men man får ju känslan av att dom skrämmdes av vad som hellst på den tiden.

Savannah: När jag läser ditt svar på wildpalms inlägg kan jag inte låta bli att tänka på hur "inne" det är att hata nyinspelningar, man ska gilla gamla och/eller komplicerade filmer för att verka mer "intelligent", jag tänker inte anta att du tillhör den "målgruppen" men i vilket fall ska man inte antyda att det är nåt fel på folk för att dom har en annan smak ( & ja, jag ser även ditt andra inlägg, vilket var ett plötsligt men välkommet "change of hart" ).

Jag dras till skräckfilm & har sett en hel del, trots att det mesta är rätt dåligt. Själva handlingen i en film kan vara skrämmande men ändå blir inte filmen det..dom är helt enkelt fel gjorda enligt mig ( både dom äldre & dom nyare ). Men visst finns det undantag.

[Inlägget ändrat av Spegelsyster 2005-03-24 19:56:15]
[Inlägget ändrat av Spegelsyster 2005-03-24 19:59:47]
  2005-03-24 22:55:29
tie-fighter
Registrerad: 2005-02-16
Herregud, enligt min mening så kan du ta å hålla snattran Spegelsyster, jag har min egen åsikt å du har din, men säg inte att jag har fel för fasiken.

"One Shot"
  2005-03-25 03:12:21
Spegelsyster
Registrerad: 2005-03-18
Oj, vad överkänslig man var mot kritik här då. Visst har du rätt till din åsikt, men jag har rätt till min åsikt om din åsikt också. & att sen säga åt mig att "hålla snattran" är ju dubbelmoral i allra högsta grad + otrevligt. Du kan ju sortera bort dom filmerna som inte passar dig i ditt huvud, men i verkligeheten kan dom vara kvar åt oss andra som vill se dom. Den dagen ingen vill se nyinspelningar längre kommer dom sluta göras..tills dess: väx upp !

[Inlägget ändrat av Spegelsyster 2005-03-25 03:15:45]
  2005-03-25 08:31:28
Tia
Registrerad: 2005-03-24
Jag håller men fjompistompis. Det är ont om läskiga filmer nu för tiden. Gillar dock itne de svartvita filmerna men de som kom i slutet av 80-talet ohh yes...
Gillar Hitchock-klassiker oxå.
Men jag tyckte faktiskt Ju-on var riktigt läskig när jag såg den första gången.
Har sett The grudge oxå men den var skrattretande dålig *buar*

2005-03-25 10:46:36
Registrerad: 2004-02-29
Jag har inte sett många bra svartvita skräckfilmer. Det är väl bara Night of the living dead, House on the haunted hill och The last man on earth.

Bäst skräckfilm tycker jag gjorde på 70-talet. Då kom massor av bra skräckfilmer. T.ex. Motorsågsmassakern, Dawn of the dead, Frossa, Rabid, The Crazies, Carrie, The Brood och Martin.

80-talet var också mycket bra med filmer som Day of the dead, Monkey Shines, Videodrome, The shining, Flugan och Hellraiser.

Det värsta jag vet i en skräckfilm är billiga skrämseleffekter.

2005-03-30 20:54:35
xunny
Registrerad: 2005-03-30
Jag måste hålla med wildpalm och spegelsyster, nyinspelningarna av dawn of the dead och tcm var bra, inte för att jag har sett orginalen, men ändå.
Sen tycker jag att det är lite mer mesiga skräckfilmer idag, inte lika mycket blod och splatter som förr. Och det finns inga filmer idag som blir bannade i några länder. Men det finns fortfarande några guldkorn som kommer ibland, ex saw. Men dem bästa, och dem man blir riktigt rädd av, är dem gamla skräckisarna från 70 och 80-talen

[Inlägget ändrat av xunny 2005-03-30 20:54:49]
  2005-03-30 23:08:43
Hollyman
Registrerad: 2005-01-24
Jag är mer för äldre skräck filmer.. dom nya skräckisarna är det för det första ingen riktig handling i sen så skrämmer dok inte mig heller.. Nån av dom bästa är Hajen , Terror på elmstreet 1 , Alfred hitchcook fåglarna är rätt fin också samt psyko till att börja med ja kan gärna komma med fler..

Gillar film kvällar!
  2006-01-15 15:01:08
JenniZ_
Registrerad: 2006-01-05
Halloween, Omen, The shining, psycho e bra filmer.!

2006-01-18 12:34:52
DuskBringer
Registrerad: 2005-05-17
Överlag är nog skräckfilmerna sämre nuförtiderna. Jag tror det beror på att filmskaparna snöar in sej allt för mycket på att det ska se flashigt och häftigt ut. Snygga specialeffekter istället för den psykologiska skräck som exempelvis Hitchcock levererade när det begav sej.
Så lösningen är enligt mej att när en skräckfilm ska göras så ska den göras med låg budget. Då kanske tankebanorna förändras och producenterna funderar lite mer över hur dom ska bygga upp en läskig stämning istället för punga ut x antal mille på specialeffekter.

Life's short - live on the edge.
  2006-01-20 14:54:33
Lepre
Registrerad: 2005-02-18
En självklar skillnad på dagens skräck och den lite äldre är ju att man vågar visa mer brutalitet i filmerna, de gamla skräckfilmerna kan idag likna som barn-filmer, visst kan de vara läskiga, en del av dem, men absolut inte lika ruggiga som de nu. Kolla in Creep om ni vill bli riktigt uppskrämda, den läbbigaste jag sett hittils.

"Relax, David. Open your eyes." - Vanilla Sky.
  2006-01-21 12:52:41
Registrerad: 2004-02-29
Lepre, Att likna äldre skräckfilmer vid barnfilmer vet jag inte.. kolla in filmer som Motorsågsmassakern, I spit on your grave, cannibal holocaust och Suspiria.. Inga barnfilmer direkt

2006-01-21 22:11:18
Lepre
Registrerad: 2005-02-18
Nej det är sant, men det var ju ungefär då på sjuttiotalet som man vågade visa mer brutalitet. Jag tänker mer på klassiska filmer som Dracula, Frankenstein, wolf-man.

"Relax, David. Open your eyes." - Vanilla Sky.
  2006-01-23 19:41:34
amargo
Registrerad: 2005-12-28
Det är sant som "DuskBringer" säger, men jag tror det beror mer på en efterfrågan av grymma effekter och ny visualitet speciellt i USA och Japan, folk är för bekväma och dumma för att tänka eller försöka ta till sig av något man inte ser, därför får tekniknissar som bara vill göra en "Cool" film pengar av stora bolag så dom i sin tur kan tjäna pengar på att skrämma dumma små ungdommar med filmer med Paris Hilton i osv... Även Sverige följer strömmen märker man, kollar man på filmskolor i Sverige så handlar allt om teknik och ekonomi, Filmskolor startas i skåne bara pågrund av att man hoppas på att kunna tjäna pengar på fler dumma wallanderfilmer i framtiden, kontrasten är stor till Danmark där man fortfrarande har Trier och Vinterberg som förebilder, relativt opåverkade av västvärldens största utbud av opersonliga och banala filmer ....men det känns oxå som att det är mest lite oseriösa fjantungar till regissörer som försöker göra skräck nuförtiden.. om man kollar bakåt i tiden så är ju många av våra bästa och mest ambitiösa regissörer någonsin inriktade eller har varit inriktade på skräck.. bra skräck med många faktorer från drama som gör det till utomordentliga filmer.. Polanski, Hitchcock, Coppola, Bergman.. alla dessa har ju gort filmer som får en att lyfta upp fötterna från golvet, men samtidigt filmer som många sätter på toplistan.. nu känns det som att det är lite pinsammhetsfaktor för en ambitiös och begåvad regissör att göra skräckfilm.. tänk er själva om genier(enligt mig) som Jonathan Glazer eller Jim Jarmusch hade gjort en riktig skräckfilm .. man hade ju gått sönder av rädsla tror jag

"Tavla kan du vara själv!"
  2006-03-02 18:46:14
KatrinaL
Registrerad: 2006-03-02
Jag vet inte om några läskiga filmer men många bra t.ex Chucky filmerna(onda dockan) the ring (amerikanska) och en vampyrsbekännelse. Hoppas du gillar skräckkomendierna jag skrattar nästan hela tiden i Chucky filmerna.
Lycka till med filmerna.

2006-03-02 18:58:30
c00per_91
Registrerad: 2006-02-10
Jag fullkomligt ÄLSKAR alla gamla skräck filmer, som halloween, fredag den 13, the shining, motorsågsmassakern, terror på elm street etc..

men jag tycker inte dom är något läskiga..

jag tycker thriller genern är mer "läskig" eftersom dom oftast är mer verklighets trogna...

Hette cher_is_best förut
Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.