Jag måste bara få en sak utredd en gång för alla. Vilka filmer ska godkännas? Vad jag har förstått ska inte livekonserter, dvs en slags musikal godkännas. Inte heller exempelvis nysläppta Simpsons Säsong 3 DVD-box. Ändå finns det andra "filmer" som t.ex. Bart Wars, som bara är ett hopplock av ett fåtal olika simpsonsavsnitt. Kan Kristoffer, eller någon vanlig dödlig som kan mer än mig, reda ut detta? Skulle bli tacksam. /shoeman Moderator - www.filmpunkten.se |
Hej! Det är alltid svårt att definiera vilka typer av filmer som ska godkännas. Som du nämnde så bör "liveinspeningar" och "DVD-boxar" undvikas. "TV4-nyheternas samlings-DVD" kan förvisso vara intressant, men känns inte så passande. Serier är heller inte något som bör finnas i databasen. Rederiets alla avsnitt är ju svåra att generallisera. Hoppas du blev något klokare. ![]() Vänliga Hälsningar, Kristoffer Örstadius, chefsredaktör Filmpunkten |
Filmer som endast finns på IMDB skall väl endast godkännas eller? Nu kommer säkert du, Kristoffer, säga att alla filmer finns där, men det finns ju faktiskt undantag som SVT:s alla samlade avsnitt av ett visst program. Om inte den samlingskasetten finns på IMDB, Filmdelta etc, skall denna då godkännas även fast full fakta finns? / Claes Olofsson Moderator på www.filmpunkten.se |
Hej Claes! Alla filmer finns på IMDb, med undantag av vissa TV-produktioner. Det är olika från fall till fall hur man ska göra bedömningarna. Kan du nämna några speciella titlar? Glömde i förra inlägget att journalistiska dokumentärer inte bör godkännas. Vänliga Hälsningar, Kristoffer Örstadius, chefsredaktör Filmpunkten |
Micheal Moores "Bowling for columbine", går den under journalistiska dokumentärer? Eller Moodyssons "Terrorister"? |
Bowling for Columbine räknas som dokumentärfilm, alltså hör den hemma här. Hälsningar, Victor Malm, Moderator |
Hej, Jag har inte sett Bowling for Colombine" och vågar inte uttala mig om det är en journalistisk dokumentär. Anledningen till att den finns i databasen är eftersom den hade biopremiär och sågs av många. Kunjagur, jag överlåter dig att bedöma om du anser Terrorister - en film om dom dömda är en film som man kan betygsätta på ett rättvist sätt. Vänliga Hälsningar, Kristoffer Örstadius, chefsredaktör Filmpunkten |
Jag kan inte påstå att jag vet definitionen av en journalistisk dokumentär, men jag kan med ganska stor säkerhet säga att varken Bowling for Columbine eller Terrorister räknas till dem. Detta eftersom min syn på journalistisk dokumentär skulle vara en film bestående av ren fakta. Båda nämnda filmer är, så vitt jag vet, mer eller mindre dramatiserade, och säkerligen, till viss del, något "förvrängda" av de respektive regissörernas åsikter om ämnet. Därav tycker jag inte att dessa bör betraktas som journalistiska dokumentärer. När jag ändå är i farten kan jag ju passa på att tipsa om en annan "dokumentär", som definitivt inte bör klassas som journalistisk, This is Spinal Tap, från 1984, fantastiskt bra film. Rekomenderar den varmt, främst för något musikinteresserade. /shoeman Moderator - www.filmpunkten.se [Inlägget ändrat av shoeman 2003-10-10 23:16:06] |
Håller med shoeman där... Terrorister och Columbine är för "förvrängda" för att gå under journalistik... fast å andra sidan så kallas ju "Uppdrag granskning" för journalistik nu för tiden så min definition kan ju vara fel hehe [Inlägget ändrat av kunjagur 2003-10-11 14:42:39] |