Forum » » Filmdiskussion » The "Voice of God", om berättarröster.   Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.        The "Voice of God", om berättarröster. 2005-03-20 13:53:13
Dawey Bao
Registrerad: 2004-01-31
Keyser skrev:

Tycker att Sex and the City faller ganska hårt på att allting hela tiden måste överförtydligas av en berättarröst. . .

. . . Det är bara det att jag verkligen hatar berättarröster."

Tänkte att det här förtjänar en egen tråd. Vad tycker ni om berättarröster i film? I "Bladerunner" la producenten till Fords röst i efterhand, vilket inte regissören tyckte om. I Barry Lyndon berättar Barry Lyndon i första person. I filmen har Kubrick ändrat till en "Voice of God".

Hmm, är berättarröster något som stör er? Förstör illusionen? Eller? Jag vet inte riktigt vad jag själv tycker. Filmer är olika, liksom TV-serier. Men det är klart att det är dåligt om rösten gör saker övertydliga. Hur är det med inledningen i LOTHR då? Undrar om Keyser avskyr den med. . .
__________________________

Vatten urholkar stenen. Skitsnack urholkar hjärnan
  2005-03-20 16:56:35
Replica
Registrerad: 2004-12-05
Tycker det är mycket bra om det inte är överdrivet och töntigt. Gillar att berättarrösten är med i "Mina jag och Irene" det blir mer underhållande så.

Det är även bra när personen själv i filmen berättar,t.ex. som i "Fight Club", det är grymt.

andreaS™
  2005-03-20 16:56:58
Xenomorph
Registrerad: 2004-02-29
Det är olika i film till film. I .tex. Apocalypse Now skulle filmen bli sämre utan berättarröst. Men i Barry Lyndon skulle filmen bli bättre.

Kan inte förklara varför, för jag vet inte anledningen.

2005-03-20 17:23:38
The_Dude
Registrerad: 2004-02-21
Tycker det är ganska schysst med berättarröst om det inte blir för påträngande. Det kan vara ett bra komplement att inleda en historia med för att få bakgrund till det man ser...

Hank Foo Foo
  2005-03-20 18:50:56
Keyser Soze
Registrerad: 2005-02-25
Trevligt att man engagerar. Håller helt med vad som verkar vara den allmänna synen. Ibland är berättarröst bra, nödvändigt och ibland t o m bra för stämningen i filmen, men ofta används det äv dåliga regisörer/manusförfattare för att göra det enkelt för sig. Exemplet med introt till sagan om ringen visar att det ibland är bra med berättarröst, det är nödvändigt då det fungerar som en liten sammanfattande inledning till filmen - hade ju krävts en film till om allt det skulle förmedlas med vanliga scener. Exemplet Sex and the City tycker jag som sagt tillhör den andra varianten, där det inte tillför någon extra dimension.

__________________________

Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.