Jag läste oxå böckerna senast. Men det är mest för mitt stora problem, dvs. läser jag en bok först (för böckerna är mycket bättre), så suger verkligen filmerna sen. Råkade läsa en bit in på Konungens återkomst... och den fick lite nedsatt betyg faktiskt, den var fortfarande bra, men jag blev en aning besviken. Men... Jag har absolut ingenting emot filmerna, tycker det är 3 underbara filmer helt enkelt. Men böckerna/boken, är ännu bättre. Dessutom tycker jag det är bättre när man sett filmerna, och vet någorlunda hur skådisarna ser ut.. så kan man placera in dom i boken sen, utan att behöva fantisera.. ____________ Fuck you dude |
Såhär säger jag, har man läst boken så kan man lätt störa sig på flertalet saker, tom bombadill, den riktiga hemkomsten (Saruman förstör fylke nästan det bästa som går att läsa i boken), de fakto att Legolas gör lite för larviga saker ibland, åka skateboard på en sköld känns lite.. ja. Gimli blir retad för mkt och hans skådespeleri vet jag inte om jag gillar alls. Alvfesten i skogen.. Dem missar hela grejjen med Sam's häst (men de gör en halvräddning när dem släpper iväg hästen precis innan dem går in i moria) .. Kort och gott, läs boken, ni blir inte besvikna så fort ni läst förbi en 150 sidor. |
Men man kan bli besviken innan man nåt dom där 150 sidorna? ![]() ____________ Fuck you dude |
Just nu håller jag på att högläsa hela Sagan om Ringen för min sjuårige lillebror på kvällarna. När man gör det kan man ta till sig en massa som man missar när man bara läser ensam. Det finns ex enormt många missar i översättningen (staden Esgaroth blev Esgargoth som helt plötlsligt blir Snigelköping - uschiamej). Hela tiden utropar min lillebror: nää, oliver, det e fel, så gick det inte alls till i filmen! Och så tvingas man förklara att Peter Jackson helt enkelt sket i en massa kapitel, skrev om en massa andra kapitel etc etc etc. Jag har mer och mer börjat se filmerna som en rent visuell upplevelse - de funkar liksom som simulatorn på liseberg. Vill man ha storyn så föredrar jag helt klart böckerna. Fast vissa saker gör de bättre i filmen, t ex i slutet vid domedagsberget. Det hela slutar med att Gollum tappar balansen och trillar ner i vulkanen när han "stirrar sig mätt på sitt byte". Bara så där: poff. Så j*vla banalt får man inte göra det - fy skäms Tolkien! Tack Peter Jackson för att du ändrade det... /Ollie |