Forum » » Filmdiskussion » Svenska filmer från 1960-talet   Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.        Svenska filmer från 1960-talet 2005-05-15 16:09:36
Hopf
Registrerad: 2005-05-15
Hej filmälskare!

Undrar om någon har haft förmånen att sett några bra svenska filmer från 1960-talet på sistone?
Är litet av samlare när det gäller den perioden, men även en del äldre filmer. Söker framför allt tre filmer som jag tror kan vara mycket intressanta:

1. Träfracken - med bl.a Allan Edwall
2. Vaxdockan - med Per Oscarsson
3. Morianerna - med bl.a Heinz Hopf

Även om det gjordes både bättre och sämre filmer under den här tiden så förmedlade de ofta en speciell känsla som inte direkt återfinns i nutidens filmer. Mina favoriter är annars Arne Mattssons 'Damen i Svart' och 'Vita frun'.

Bästa hälsningar
från Hopf!

2005-05-15 17:37:04
Xenomorph
Registrerad: 2004-02-29
Jag har inte sett så mycket svenskt från den tidperioden. Bara klassiker som Sjunde Inseglet och olé, dolé doff. Jag förstår vad du menar, dagens svenska filmer har inte så mycket charm.

Jag tycker du kan kolla upp Rymdinvasion i Lappland, en svensk samproduktion med USA, som nyligen släpptes på DVD.

2005-05-15 19:31:05
Hopf
Registrerad: 2005-05-15
Jo, jag har nog tänkt att skaffa Rymdinvasion i Lappland, som många tycker är en 'speciell' film! Likaså skulle det vara roligt att någon gång få se 'Sound of Näverlur' som också sägs vara en 'helsjuk' film.
Jag kikade litet på 'Din sida' här på Filmpunkten och såg att Du gillade skräckfilmer från 70-talet. Det gör jag också, och jag har faktiskt samlat på mig en hel del av dem på DVD som vi brukar kika på emellanåt hemma. Från början hade vi dem på video men har man en gång börjat att se filmerna på DVD så blir man ju helt såld på kvaliteten. Därför har vi skaffat nästan alla gamla VHS:are vi hade på DVD och rangerat ut de gamla till vänner som inte är så 'nogräknade' !!
Jag växte själv upp i det tidiga 70-talet och hade förmånen att få se många av 70-talets skräckfilmer när de premiärvisades på bio i Borlänge. Många av dessa skräckfilmer anser jag vara klassiker idag och nuförtiden kan man inte få fram den 'rena, härliga känslan' som speglade dessa filmer som jag tycker är lika banbrytande som de gamla Draculafilmerna från Hammer Films på 1950- och 60-talet. Men först på 70-talet kom de verkligt sköna skräckfilmerna. Idag tycker jag att de s.k skräckfilmerna har blivit allt för avancerade och innehåller mest våldsscener istället för rena spökerier och andra trevligheter. Jag är inte heller främmande inför erotiska filmer - och även där är de svenska - om även sparsamma - filmerna de bästa, trots litet skraltig bild och ljudkvalitet. DVD är ju oftast extremt bra när det gäller bildkvaliteten men ljudet kan ibland bli litet taskigt, oftast när man överför äldre filmer till DVD. Ibland varierar ljudet från mycket svagt till mycket högt vilket är både störande och frustrerande. Bäst är nog på dessa filmer om man behåller den ursprungliga monoljudet och kanske nöjker sig med att reparera själva bildkvaliteten. Bergmans filmer som ju som bäst håller på att återges komplett är dock mycket väl överförda både till ljud och bild.
Vilka skräckfilmer från 70-talet gillar Du bäst ?
Själv letar jag febrilt efter en DVD-utgåva av skräckfilmen 'Dolly dearest' som jag en gång hyrde för många år sedan. Den är visserligen från 80-talet men en alldeles utmärkt skräckfilm om en flickdocka - bra mycket mer läbbig än alla filmerna om Chucky!

2005-05-16 12:03:05
Xenomorph
Registrerad: 2004-02-29
Det är inte specifikt skräckfilmer från 70-talet jag gillar utan jag tycker om mycket 70-tals film då det kom massor av banbrytande och intressanta filmer.

Mina favoriter inom skräckfilm är dock främst från 70-talet och min absoluta favorit är Dawn of the Dead, som förövrigt var min första köpta DVD-film. Jag gillar även Romeros andra skräckfilmer från denna period: The Crazies och Martin (handlar om en person som tror han är en vampyr).

Annars så är Cronenberg en favorit som gjorde massor av härliga skräckfilmer på 70- och 80-talet (nu verkar han ha gått mer åt drama hållet..). Hans 70-tals filmer som jag gillar är Shivers och Rabid - två ganska likartade filmer om virus som sprids och gör folk galna (ett tema som jag är väldigt förtjust i).

I Italien gjordes också en hel del riktigt bra skräckfilmer. Speciellt av Dario Argento. Hans mest kända är väl Susperia som självklart är en favorit. Det som är intressant med Argentos filmer är att de ofta hade ett soundtrack av Goblin, som skiljer sig en hel del gentemot amerikansk skräckfilmsmusik. Även skräcksexkomedier som Blood for Dracula och Flesh for Frankenstein är mycket underhållande.

Motorsågsmassakern är också en riktigt klassiker.

De flesta är b-skräckfilmer som har en väldigt charm och känsla över sig. Något som många av dagens skräckfilmer saknar.

Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.