Forum » » Diskutera Filmpunkten » Hur bör ett betyg tolkas?   Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.        Hur bör ett betyg tolkas? 2005-10-19 12:39:30
enhet925
Registrerad: 2005-10-18
Alla som besökt IMDB och tagit del av inte bara en films medelbetyg utan även betygsfördelningen vet att den ofta är väldigt ologisk. Givetvis har vi alla olika åsikter om vad som är bra eller dålig film men samtidigt bör man som seriös betygsättare kunna bedöma en film från en mängd olika vinklar.

Ett typexempel från IMDB blir givetvis Sagan om Ringen. http://www.imdb.com/title/tt0120737/ratings Som ni kan se har över 50 procent gett den en tia. Men en av tjugo väljer att ge den en etta. De som då gav den en etta, missade de helt de kvaliteter som filmen har? Jag begär givetvis inte att alla ska tycka om den, men den har ett bra manus, bra skådespelare, bra effekter, bra musik osv.. Ett gediget hantverk helt enkelt.

Ni får ursäkta att mitt inlägg blir långt, men kände att jag behövde ge ett exempel på vad jag menar.

Ska man helt bortse från de lägre betygen på en film med högt medelbetyg? Och likaså, ska man bortse från de högsta betygen från en film med en stor mängd medelbetyg? Trist att man ska behöva fundera över dessa saker, men tyvärr finns det en stor mängd oseriösa betygssättare.

2005-10-19 12:46:53
tessan81
Registrerad: 2004-09-28
Ja, det du tar upp om betygsättning har varit föremål för diskussion här på Filmpunkten ett antal gånger och det finns knappast några enkla svar.

Här kan du läsa lite inlägg på temat:

http://www.filmpunkten.se/forum_visa.asp?ForumID=26671&Page=1#27679 __________________________

"The trouble with real life is that there is no danger music." -Cable guy
  2005-10-19 13:38:40
enhet925
Registrerad: 2005-10-18
Tack för tipset! Här ser vi nackdelen med att sakna sökfunktion på ett forum, någonting jag annars alltid brukar använda.

[uppdatering]
Pinsamt, såg nu att det faktiskt finns en sökfunktion för forumet.

[Inlägget ändrat av enhet925 2005-10-19 13:39:33]
  2005-10-20 09:08:50
Shadowfax
Registrerad: 2004-04-04

__________________________

Put some excitement between your legs, ride a horse.
  2005-10-21 14:38:48
DuskBringer
Registrerad: 2005-05-17
Mmm... du borde kanske ha skrivit ditt inlägg i någon av de trådar som tessan nämnde, men eftersom du redan skapat en ny, så ser jag inget ont i att fortsätta diskussionen.

Du hade nämligen en intressant frågeställning som inte figurerat på dom båda andra diskussionstrådarna. Nämligen den om dom avvikande betygen. Personligen tror jag att man kan bortse från dessa om man inte vet med sej att ha en udda filmsmak. För dom som betygsätter filmer högt över eller under medelbetyget, har förmodligen en udda filmsmak eller också är dom för unga för att förstå filmen ifråga.

Mina egna betyg skiljer sej oftast inte särskilt mycket från medelbetyget och därav kan jag vara ganska säker på att en film med hög rating här på filmpunkten, också är en film som kommer att falla mej i smaken. Och vice versa.

Duskbringer
  2005-10-21 16:19:43
Raceai
Registrerad: 2005-09-04
Hur och varför man sätter ett betyg på en film är helt enkelt upp till var och en att bestämma och avgöra. Jag har mina kriterier som fungerar bra för mig..

Enthrone Darkness Triumphant
Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.