Man kanske inte tycker att det idag är lätt att provocera inom film, men det är det. Man sätter sig ner och gör en film om Jesus liv på ett eller annat sätt. Life of Brian ansågs av många göra parodi på kristendomen vilket inte verkar vara tillåtet. Mästerverket Kristi sista frestelse ansågs hädisk av många eftersom Jesus bl a inte var Guds son. Och nu ser vi skandalrubrikerna hagla över Mel Gibsons Passion of Christ som anses vara antisemitistisk. Får man inte ifrågasätta religioner på sitt sätt?! Jag tycker man ska göra mer film om just det ämnet! |
Jag håller med. Man borde få göra film om religionen och ifrågasätta den på sitt eget sätt, och respektera att alla har olika åsikter. Att göra film om religion är tydligen väldigt känsligt, om ni förstår hur jag menar. Alltid är det någon som blir upprörd... |
Jag ser fram emot att se The Passion och har gjort så sedan jag hörde att Gibson satt i gång projektet. Jag är inte troende men finner religon vara otroligt intressant. Särskilt kristendomen. Givetvis blir det rabalder i ett skenheligt land som USA när det kanske inte religonen visas som den kristna högern i USA vill att den skall visas. Och det är ju fan att man inte kan säga israel/jude äns innan man blir kallad för antisemit. [Inlägget ändrat av The_Dude 2004-02-28 01:44:58] |
Hej, Intressant diskussion. Jag lyssnade på ett radioprogram i Sveriges Radio P1 i eftermiddags. "Människor och tro" hette programmet. Det handlade en hel del om Mel Gibsons Jesus-film och varför den blivit så uppmärksammad i USA. Det diskuterades också hur de tror filmen kommer uppmärksammas i Sverige då den går på biograferna. Det går i repris lördag klockan 17:00 för de som är intresserade. Finns även att lyssna på http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=416 Vänliga Hälsningar, Kristoffer Örstadius, chefsredaktör Filmpunkten |
Även om Sverige inte är ett jätte religiöst land så tror jag den kommer väcka mycket känslor även här. Mycket av kritiken den har fått har ju handlat om antisemitism och att den har fokuserat mycket på de evangelium som handlar om hur Jesus torterades och dödades. Trots att jag inte är religiös så kommer även jag att gå och se den men för mig handlar det nog mer om intresset att se Gibsons regi och jämnföra ifall den verkligen är så himla våldsam i kontrast till andra Hollywoodfilmer. kommer bli intressant hehe |
Tydligen har Mels far uttalat sig nervärderande om judar och att förintelsen aldrig skulle ha ägt rum. Då står väl mer eller mindre Mel i skottlinjen för det. Eller så har han samma åsikt själv...vad vet jag. |
jag vet inte vad jag ska tro.. jag är inte jättereligös direkt men jag är ändå lite granna troende, tror jag, men jag tittade på Tv igår och såg en massa präster som talade i lovord om denna film, så jag vet inte om det kommer att väcka så mycket anstöt... förutom hos påven kanske![]() "That there is something good in this world, Mr Frodo, and it´s worth fighting for." |
Saken med Passion of Christ är att den anses anitsemitistisk, inte att religiösa tycker den vinklar bibeln felaktigt som jag förstått det. |
fölåt mig men... vad är anitsemistisk? aldrig hört ordet förr, tror jag... "That there is something good in this world, Mr Frodo, and it´s worth fighting for." |
Antisemit betyder att en person är fientligt inställd till judar. |
tnx, dude! nu vet jag! "That there is something good in this world, Mr Frodo, and it´s worth fighting for." |
När har den premiär i Sverige? |
2 april tror jag. |
Ok, jag har sett filmen nu och jag kan säga att jag inte uppfattar den som antisemitisk. Historien återberättas som den gör i bibeln. Men det gynnar ju givetvis inte judarna eftersom de var de folket som fick jesus korsfäst, så i det avseendet kan den tolkas som antisemitisk... Annars kan jag säga att den var väldigt vacker gjord i sitt bild språk, överdrivet våldsam emellanåt. I evangeliumen står det att jesus pryglades men här känns det otroligt överdrivet, även vandringen upp till golgota är tvivel aktig. Jag har bara en vanlig konfirmationsbibel det kanske beskrivs på annat sätt i den som mel gibson läst... |
Va glad jag blir när ni inte kritiserar filmen (inte så mycket i a f), eftersom de mesta man hör är kritik. Jag ska gå o se den på premiären o är väldigt förväntansfull. vår ungdomspastor har redan sett den (ja jag är kristen) och sagt att den är väldigt bra.... får jag fråga dig The_dude, vad kände du efter att du hade sett den? Ärligt.... o förresten ska du inte säga att de var överdrivet (inte för att jag har sett den än) men det var så på den tiden, som tex att om man ger en människa 39 piskrapp, blir det inte lite blod då? o tänk på att det var en grej på spetsen av piskan, så när den fastnade i kroppen, drog den me en massa, o ryggen blev fullt med gropar, tror du inte det blir mycket blod då? Vad jag vet var Mel Gibson noga med att göra det som de står i biblen, vilken betyder att de som visas var som de var då, om inte värre.... |
Jo, den ska bli intressant att se. Jag satt som lillflicka och dinglade med benen i frikyrkans träbänkar, tillsammans med min mamma och fick kanske nog av auktoriteter på det viset; jag menar, alla pastorer som predikade straff och helvetes-värme. Och att USA är skenheligt, som The_Dude påstod, vet jag kanske inte, men att många av deras ledare är det, det håller jag definitivt med om. Ett land där det blir kaos för en bröstvårta och där man börjar censurera och fördröja tv-sändningar av risk för att nån stackars människa möjligen skulle få sen skymten av ännu en .., ja, då förvånar det mig inte det minsta om det blir rabalder för Jesus-filmen. |
Ni som vill undvika att veta för mycket om handlingen och filmen bör inte läsa detta. Ok? Jag vill inte sabba filmen för någon. miiza: Om Bibeln beskriver pryglingen på de sätt du gör har jag missat det. Jag läste olika evangelium och hade svårt att hitta det överhuvudtaget. Men på ett ställe stod det att Pilatius skickade i väg Jesus för prygling. Inte hur många piskrapp det skulle vara, eller för den delen en annan piska med krokar på. Men det sker ju i filmen. Utifrån vad jag tror att en människa klarar av av fysisk misshandel och smärta har jag svårt att tänka mig att scenen i filmen är realistisk. Och ja, det var mycket blod. Med tanke på hur mycket blod han förlorar och den fysiska misshandeln Jesus konstant utsätts för under flera timmar har jag svårt att se hur han klarar av detta och även bara korset. Den man som tvingas hjälpa honnom är också riktigt utmattad när de kommer fram till Golgota. Sedan följer själva korsfästningen som också borde ta rejält på krafterna... Allt detta våld får mig väldigt skeptisk till att en männsika klarar av det. Jag tycker att man borde ha svimat eller blivit medvetslös. Jesus var ju en vanlig männsika, hur starkt troende han än må ha varit, och hur mycket Guds son han kan bli, så var han en vanlig människa som du och jag. Du verkar kunna historien mycket bättre än mig. Hur kan lärljungarna skriva evangelium om förloppet från de Jesus grips till han korsfästs då ett evangelium beskriver hur lärljungarna flydde. Det är ju bara Judas och Petrus som är kvar, Petrus flyr ju dock när han anklagas för att ha haft samröre med Jesus. Och Judas går och hänger sig. Hur vet lärljungarna vad Jesus och Pilatius pratar om då de är själva så när som på en upp-passare? [Inlägget ändrat av The_Dude 2004-03-22 20:32:28] [Inlägget ändrat av The_Dude 2004-03-22 20:52:53] |
Ring Runar ! Han vet nog ... och kan förklara för oss mindre bibelsprängda ... |
Du har inget nummer till Runar... Jag har en kvinna i mitt arbetslag som jag brukar prata med och fråga saker om Bibeln. Problemet som jag ser det är att hon är väldigt religös och har svår att vara objektiv...tyvärr. |
The_dude: du svarade inte på min fråga? Den lyder igen: "Vad kände du efter att du sett filmen?" Exakt, och ärligt. o det andra, jo genom att det står hur många slag dem brukar få i 2 Korinthierbrevet ( i NT) 11:23-24 så vet man. Det var det som de fick när det fick någon straff... Att lärjungarna kunde skriva evangeliet var att de var inte ensamma att vittna om händelser (därför skrivs den i fyra olika evangelium för att vi ska veta så mycket som möjligt av det som hände, eftersom alla var många gånger på olika ställen, vid samma tidpunkt) o sedan var herrens ängel med o hjälpte till så att allt blev rätt ( tro om du vill eller ej). och att Jesus klarade sig så länge, har Gud också varit med o påverkat. Han fick ju hjälp o bära korset, de hjälpte ju oxå, eftersom de var ganska långt dit, och att han hade en bra fysik, måste ha påverkat också. Det finns ju massor med konsiga saker som kan hända när man är nära döden. Man kämpar in i de sista. Eftersom man vill leva. O jag tror också Gud var den som bestämde att han skulle överleva så länge, eftersom det var mångas synd han tog på sig, det måste vara väldigt smärtsamt. Tänk att du kan bli förlåten allt du gjort, bara för att Jesus dog, okej jag ska inte predika, men tänk på om det vore sant? |
till The_Dude (varför måste du ha det där krångliga understrecket, jag får kolla så noga var gång jag skriver ... *L*): nä, jag har inte numret till Runar heller, men om du försöker med Carola, hon har det nog. Förresten kanske hon kan ? |
miiza: Jag hade svårt att känna något spontant eftersom man vet historien. Dock när romarna börjar prygla Jesus så kännde jag stor empati för honom, för det han utsätts för är ju hemskt. Men efter all misshandel och allt annat jag har beskrivit så tappade jag förtroendet för sanningen. Sedan under vandringen till Golgota så använder man filmtekniken och skådespeleriet för att dramatisera det hela vilket jag tycker är helt onödigt. Historien är i mitt tycke tillräckligt dramatisk och hemsk. Det förstörde filmen för mig, som jag tycket var väldigt bra fram till dess. Det hela ledde till att när de reste upp korset började jag nynna på "allways look on the bright side of life..." Att Gud skulle ha hjälpt Jesus fram till korset och sedan övergivet honom kan jag inte tro på. Vad är det för gud som bara går halvvägs? Och om det nu skulle vara så att han hjälpte till. Varför bevisar han inte då för alla dessa människor att Jesus är messias? Elisabet: Jag har det där understräcket för att jag inte var smart nog och kollade om det fanns en användare som hete TheDude när jag blev medlemm eftersom det var upptaget. Sedan såg jag att det fanns en annan Dude. Härom dagen blev jag förvirrad när TheDude hade skrivit inlägg då jag trodde det var jag som hade skrivit det... |
Till The_Dude: Hahaha... det var det bästa hittills ! Då förstår jag. Till Miiza: Jag är glad för din skull att du tror så starkt, för starkt troende människor har en slags trygghet som nog är helt ljuvlig att ha inom sig. Personligen har jag svårt för en enda sak: att Gud är så ... egenyttig på nåt vis .., så där som att först måste då hans son (om det nu är han) få ett sånt eländigt liv bara för att vi andra ska bli förlåtna, det tycker jag är ... taskigt, helt enkelt. Inte som nån riktig pappa skulle göra eller fordra. Och växte man upp på 50-talet, fick man bara en massa skrämsel-prat i sig från eldiga pastorer. Men lycka till ! (och jag tror nog också, men riktigt på vad vet jag inte ... ) |
Det du försöker beskriva Elisabet verkar vara det som jag tycker så illa om med kristendommen. Att Gud ska vara så hård och taskig, i vissa fall rent överjävligt taskig. Tänk bara på vad Moses utsattes för när Gud bad honom offra sin son. Sedan är man ju gammal hårdrockare också och det är ju fortfarande lite roligt det här med Satan. (Ja, jag vet att jag är barnsligt.) Men jag tror inte på Satan heller. Det finns ingen skum filur som försöker få oss att göra dumma saker. Det är vi själva som gör dem. ”Allt enlig order bär de korset upp för sluttningen, så tyngda utav synder att profeten spikas upp igen…” [Inlägget ändrat av The_Dude 2004-03-22 22:25:56] |
The_dude: Gud övergav sin son en stund och det var när Jesus fick all synd på sig, då vände han sig om och ett mörker kom över, och Jesus skriker: varför övergiver du mig? Men all detta att har med att göra, var att Gud hade bestämt att man skulle göra så här. Folk levde i synd o straffet för synd var döden. Man ville göra något åt det, vilket ledde till att man gjorde så att man kunde få förlåtelse, vilket betyder att Jesus dog för oss, eftersom någon måste offras, någon måste dö. Han dog för alla synder samtidigt. Visst, kan filmteknik etc. förstöra, men försök se från ett annat perspektiv... Jesus sa att han var messias, men det var inte alla som trodde, precis som idag... Och om det där med att han piskades 39 ggr var enligt moselag, vilket betyder att man fick piska 40 ggr, men alla var rädda för att man gjorde en för mycket (alltså 41 eller mer , eftersom man kunde få en förbannelse av det, så gjorde man för säkerhetsskull 39 slag. Läs 5 mosebok 25:3.....där står det... Elisabet: tack! Jag tycker det är kul att kunna dela med sig. Älskar sådana här prat. Jag vet ju att jag har rätt!! för en gång skull!!! om jag vare du, skulle jag besöka Södermalmskyrkan, där är det lite annorlunda....om du nu bor nära Sthlm... [Inlägget ändrat av miiza 2004-03-22 22:30:56] |
Hmm. Det är nästan hopplöst att logiskt diskutera sånt här; iaf för mig .. för jag är så kluven. Och allt handlar ju först som sist om TRO; det är ju även vad du gör Miiza, annars skulle det heta "veta". Man t r o r att det är si eller så. Det finns tillfällen då jag varit övertygad om att all min barnatro är rätt; men inte på det sätt som jag fick mig itutat, -inte av mamma, hon var ok -, men från andra. Men sen .., när jag tänker på Rwanda och småbarn som hackas i bitar .., jo, jag vet .., det är inte Guds tanke .., men ändå, nog är det en konstig kärlek Gud visar då .., att han inte stoppar sånt elände. Sånt tänker jag på. Och då blir det lite svårare. Och sen vågar man kanske inte säga prompt NEJ heller, för TÄNK, om det skulle vara sant ... |
ja det gör det. Allt är ju tro. Jag tro på Gud, Jesus och den Helige Ande, vad ni andra tror på, är upp till er. Men ja som du sa Elisabet, tänk om det är sant? |
pillis Om allt är sant får vi ändå inte veta. Allt står ju i bibeln. Jag har också varit kofimand ,är sökande i min tro. Tror på himlen ,underjorden ,lingo.m.m |
Vad är ett annat perspektiv? Det var ju filmen det handlade om. Där tycker jag att man har dramatiserat det för mycket. Det förstör den igentliga historien för mig. Förstå mig rätt nu. Om du är troende är du färgad på ett visst sätt och ser det på ett annat sätt än jag. Jag tror inte på Gud, men jag är säker på att Jesus har funnits. Sedan vad som är sant i historierna om honom det väljer jag och vrakar som jag tycker det passar mig och vad jag kan tro på. Att du tror på det du tror på kan jag inte säga någonting om. För det är så du känner och uppfattar det. Man kan heller inte säga att det är rätt eller fel det är upp till var och en. Men konflikten mellan olika religioner är oundviklig. Vem har rätt, den kristne, hinduen eller muslimen? Eller jag? [Inlägget ändrat av The_Dude 2004-03-22 23:17:03] |
Jag tror på mig själv, det blir bäst så. /Martin |
pillis The _dude , förrresten hur kan du sett filmen ,den har inte haft premiär här i Sverige.Har du sett den utomlands, eller på iternet. Alla få fa sin uppfattning, du behöver inte bli arg. Jag är sökande och tror på mig själv. Räcker inte det? |
Pillan, inte tror jag att han var arg; han blev nog bara engagerad. Och det är verkligen härligt här i livet med alla olika människor som tycker hit och dit .., idag hade jag en liten underbar farbror från Kosovo i kassan.., kortväxt, kompakt .., svartklädd med basker på huvudet .., med ett handslag som var totalt FAST och bara så ljuvlig var han! Om vi sen är muslimer eller kristna eller vad som; det spelar ju som sagt ingen roll. |
pillis det var det jag menade,. Alla är olika , det skulle va konstigt i världen om vi tyckte lika. |
Jag är inte arg på någon av er pillis, det var lite sent för mig igår men ämnet var för intressant för att jag skulle kunna gå och lägga mig och vänta tills idag för att besvara det. Jag var säkert bara lite exalterad eller nått... Jag har sett filmen för en gammal flickvän lyckades komma över en kopia genom sitt jobb. Och självklart, alla får ha sin egen uppfattning. Min uppfattaning är att religion är det spelar ingen roll om det är kristendom, islam, buddism eller annat. Jag tycker det förtrycker människor från att leva ut sin frihet och att se på andra människor för att de är just människor. Men jag tycker inte illa om människor som tror, utan diskuterar gärna ämnet med dem...När jag skrev mitt inlägg om vad jag tyckte om filmen la jag ingen vikt på det religiösa utan bara vad jag tyckte om filmen och historien som den är beskriven i evangeliumen. Det jag reagerade mest på är misshandeln som Jesus utsätts för, det är duktigt med pisk. miiza, Står misshandeln beskriven i Bibeln som sker i filmen? Och i så fall var? Tack för alla lästips. Vill ni veta vad de som sett filmen tycker gå in på http://www.mylifeafter.com [Inlägget ändrat av The_Dude 2004-03-23 15:56:01] |
The_dude: Varsågod. Eftersom jag har inte sett filmen än, så vet jag inte hur de beskriver/visar misshandeln, men det står ganska utförligt i biblen vad Jesus utsattes för. (Piskades, hånades, sparkades, spottades etc. ) Har du själv läst insändarna i mylifeafter.com? Många av dem var riktigt bra!!! [Inlägget ändrat av miiza 2004-03-23 17:58:03] |