Forum » » Skådespelare » svenska skådespelare otroligt bra!!   Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd. [1] 2 >        svenska skådespelare otroligt bra!! 2004-02-29 00:24:26
Registrerad: 2004-02-28
håller ni inte med att svenska skådespelare är otroligt bra?? kolla bara på micke persbrandt, jocob eklund, marie richardson, lena endre, kjel berqvist, ja kan sitta här hela natten o räkna upp en massa. Det är en otroligt hög klass på svenska skådespelare,  lr hur??
  2004-02-29 10:03:22
Registrerad: 2002-11-02
Håller inte med, jag vet att ingen här på filmpunkten verkar dela denna åsikt men, det finns nästan inga bra svenska skådespelare. Visst har vi undantag som exempelvis Bergqvist och han den där, vad han nu heter, men testa att se en film som exempelvis Don't say a word, och sen direkt efter byta till, låt oss säga, Sprängaren.
Det är vid sådana tillfällen åtminstonde jag märker den största skillnaden.

2004-02-29 10:46:40
Registrerad: 2004-02-21
Visst finns det bra svenska skådespelare, generellt sett tycker jag att Sverige har en bra nivå på skådespelarna. Men man börjar undra hur det står till när grabbar som Linus Wahlgren och Alexander Skarsgård nämns i samma mening som utmärkta skådespelar. Sedan får vi ju tänka på att alla skådespelare inte gör film, det finns ju bara de som håller på med teater och fortfarande är grymma aktörer…
[Inlägget ändrat av The_Dude 2004-02-29 11:46:11]

Pedda
  2004-02-29 19:36:32
Marion
Registrerad: 2003-09-07
jag tycker att svenska skådisar är lite b-skådisar, någon som håller med?

"That there is something good in this world, Mr Frodo, and it´s worth fighting for."
  2004-03-01 19:45:07
Registrerad: 2003-11-24
Jag håller med The_dude och shoeman.
Vill jag se någon film eller teater som jag alltid velat se ,
vill jag ha kvalitet och kvanitet på filmen och på skådisarna.
[Inlägget ändrat av pillan 2004-03-01 19:48:17]
[Inlägget ändrat av pillan 2004-03-01 19:48:35]
  2004-03-01 19:50:25
Olofsson
Registrerad: 2002-11-25
jag vet inte vad jag ska tycka. nu vill jag vara lite kritisk och säga att många svenska skådespelare är väl ok, men att vissa ska hissa en som persbrandt till skyarna är för mig helt oförståeligt. visst, karlen har en riktigt skön attityd i beck-filmerna, men världens bäste skådis? nej.

sen när vissa tjatar om att den skådespelaren är jättedålig och den är jättebra, visst finns det praktexemplar på bra och dåliga skådespelare men när vissa tror sig besitta kunskapen att avhyvla skådespelare efter skådespelare blir jag relativt uttråkad. vill man synas? vad vet jag, men de flesta skådespelarna håller faktiskt god klass (?!) och när man sågar en skådespelare skulle jag gärna vilja ha en motivering varför.
  2004-03-01 20:00:59
Registrerad: 2003-11-24

Jag vet inte vad en bra skådis ska vara.

Vet inte om Persbrandt är bra som skådis.
Han ser bra ut.och jag gillar svenska polisserier.
Kollar också på Eric Winter, Wallander.
Bara skådisarna vet vad  de spelar det de ska spela.

[Inlägget ändrat av pillan 2004-03-01 20:01:44]
  2004-03-01 20:37:21
Marion
Registrerad: 2003-09-07
jag tycker annars att Peter Haber e rätt ok...

2004-03-01 21:38:02
Registrerad: 2004-02-28
ja håller me oloffson lite där också, ska man såga nån skådespelare borde man ha en bra motivering. men sen måste ja säga, att persbrandt e väldigt bra, han lever sig verkligen in i sin roll o ger den liv, har ni sett honom i alla älskar alice??  varför tycker ni amerikanerna e bättre?? lever de sig in bättre i rollen lr har de bättre manus lr har de bättre special effekter??
  2004-03-01 21:53:19
Registrerad: 2002-11-02
Min motivering till att jag ansre de flesta svenskar vara sämre är just att de inte ger en lika trovärdig gestaltning av sin karaktär som många av de amerikanska gör. Ofta när man ser en svensk film känns de flesta av skådespelarna väldigt stela och monotona.

2004-03-02 08:39:33
Registrerad: 2004-02-21
Diskussionen om huruvida svenska skådespelare, eller filmer är bättre (i 9 fall av 10) än amerikanska börjar bli lite tråkig. Det är sällan det jämförs finska och turkiska skådespelare. Eller tyska och japanska filmer.

Jag tror att man tycker svenska filmer och skådespelare är sämre än amerikanska på grund av språket. Svenskan blir för direkt, och ofta pratar man inte som man gör i verkligheten. Händer det i en amerikansk film så uppfattar vi inte det för vi har inte samma språkkunskap i engelska. Jag tycker det är likadant med musik, en dålig engelsktext kommer undan lättare än en svensk. Någon som stödjer min teori?
  2004-03-02 11:15:17
Registrerad: 2004-03-02

Är det inte ofta så, att i många svenska filmer, där låter det som om skådespelarna stod och läste replikerna rakt av; det blir helt enkelt  s t e l t. När man sen upptäcker gamla rävar som är precis tvärtom; Krister Henriksson, t.ex, så där så man tror att nån smygfilmat honom hemma vid köksbordet när han pratar, då blir det trovärdigt !
Och rent underligt är det ju, att i brittiska filmer, typ "Hemligheter och lögner" eller "Allt eller inget", där lyckas man hitta skådisar som ser ut som hade dom plockats upp från gatan och alla verkar  h e l t  naturliga framför kameran. Obegripligt !
  2004-03-02 11:28:14
wildpalm
Redaktör
Registrerad: 2004-02-17
Det ligger något i vad du säger, The_Dude. Svenska låter oftast mycket töntigare.
  2004-03-02 12:23:26

Håller med The _Dude.
Vad tycker ni om det nya som danmark bruka ha ,där skådisarna bestämmer själv vad de ska säga .
Det heter nåt ?
Lars von trior bruka använda det.

2004-03-02 18:26:46
Registrerad: 2004-02-28
ja går i dramaklass o i vår senaste pjäs körde vi med att vi fick hitta på våra egna repliker, det blev rätt mycket bättre faktiskt, men vissa hade lite svårt för det, men de blev mer trovärdigt, när vi sen spelade upp.  Jag tycker inte svneska blir töntigt på film utan tvärtom, den blir känsligare, det blir en närmare hjärtat,eller i bland kan de bli töntigar faktsikt, men engelskan känns inte som direkt riktat just till dig dessa ord, de gör svenskan mer tycker jag
[Inlägget ändrat av Lina_du_vet 2004-03-02 18:28:18]
  2004-03-02 21:35:54
Registrerad: 2002-11-02
The_Dude har en mycket stark poäng, och fram till drygt ett år sedan lät jag mig "luras" att svenskar alltid spelade dåligt och amerikaner alltid spelade bra. Sedan dess har jag "lärt mig" att tydligare och tydligare lägga märke till vad som är bra respektive dåligt skådespel.
Och visst märker jag nu i många amerikanska filmer dåligt skådespel, som jag aldrig ägnade en tanke åt när jag såg desamma några år tidigare.
Men i allmänhet tycker jag att, proportioner kastade åt sidan, skådespelarna är bättre i Amerika.

P.S.
Om ni vill testa er själva kan ni prova och titta på någon amerikansk såpa av typen Sunset Beach, märker ni inte dåligt skådespel i en sådan, så märker ni det inte alls

2004-03-02 21:45:41
Olofsson
Registrerad: 2002-11-25
Hehe jag har sett det någon gång, skådespelarna är väl inte horribla direkt men de blir automatiskt ganska dåliga då deras roller ska gestaltas riktigt konstigt tycker jag. står och pratar med sig själv och är allmänt fjolliga, ja då är det inte lätt att tas på allvar.
  2004-03-03 00:03:28
Registrerad: 2004-02-21
Känns lite löjligt det här, men jag vill poängtera att jag inte tycker svenska är ett töntigt språk att uttrycka sig på. Däremot är det en konst att bemästra och få texter att låta naturligt, vissa kan det och vissa kan det inte. Jag tycker att Persbrandt i Beckfilmerna har en hel del repliker som få skådisar i detta land skulle lyckas leverera utan att vi skulle garva i så byxorna sprack. Det kan jämföras med Willis i Die Hard m.fl. och i ärlighetens namn så är Willis repliker inte speciellt bra, och jag kan känna att det blir lite töntigt och pinsamt ibland.

Och shoeman, jag ryser när jag ser dom serierna.
  2004-03-07 12:28:24
Registrerad: 2003-10-01
Efter stumfilmseran plockades skådisarna in till filmens värld direkt från teatern, vilket alltså ger de stora gesterna, den överdrivna mimiken osv. som ju skulle synas ordentligt ända bort till sista raden i teatersalongen - inget finlir här inte!

I äldre film märks detta tydligt (40-talsfilmer, exempelvis) och fortfarande i våra dagar lever detta onda arv kvar, eftersom vi ju inte har värst många/någon svensk skådis som kan försörja sig på film enbart. Det kräver en regissör av rang att få bort dessa olater framför kameran - Bergman är ett praktexempel på att teaterdramatiken lever kvar i högönsklig välmåga - tyvärr!
  2004-03-08 20:22:03
Registrerad: 2004-03-02

Nu vet jag plötsligt varför, åtminstone jag, ofta tycker att svenska skådisar låter så ...uppstyltade ! Det är för att dom allra flesta talar nån slags stockholmsdialekt och det är ju ofta rätt "stö-tigt", jag menar .., det är som om orden kommer så avhugget-stötvis, iaf, om man själv är norrlänning, så blir det som ... "konstlat". Men så råkar jag av en slump se en serie på tv1 och sällan har jag hört sv.skådisar som låter så  n a t u r l i g a; fast dom har samma dialekt För mig totalt obekanta människor och jag tycker dom är jättebra ! Serien heter "Min före detta familj" och inte en susning har jag vad den handlar om, men många av skådesp. verkar total-naturliga. Och inte låter det som teater heller, fastän replikerna mellan varven är lite fåniga.
  2004-03-08 20:24:14
Registrerad: 2004-03-02

Ps. Och dom  s e r  rätt naturliga ut också. Jag kan bli lätt irri på sånt som när män i filmer ofta har ur-förpackningen-nyupptagna-skjortor-med-vikvecken-kvar ....., det ser ju väldigt naturligt ut ... *skratt*. Eller som i am.filmer, där kvinnorna vaknar med superfräsch make up. Håhåjaja.
Ds.
  2004-03-09 16:59:53
kia_sniper
Registrerad: 2003-03-20
jo, jag har alltid undrat hur de lyckas vakna upp med en prefekt make-up. hur mycket jag än försöker så kan jag bara inte förstå hur det går till. man borde kanske kontakta Uppdrag Granskning och be dem kolla upp det

//Anders Thomasson
[Inlägget ändrat av kia_sniper 2004-03-09 17:00:07]
[Inlägget ändrat av kia_sniper 2004-03-09 17:00:40]
  2004-03-10 11:39:31
Registrerad: 2003-10-01
Överhuvudtaget så har svensk film stora problem med detaljer och finlir! Fyra olika dialekter i samma familj (Capricciosa) känns ju extremt ogenomarbetat, exempelvis...
  2004-03-10 12:47:42
Registrerad: 2004-03-02
Men Krister Henriksson, han är bra och trovärdig, tycker jag och låter inte som en  s k å d e s p e l a r e  som "spelar" teater. Ibland i filmer, när nån ska prata i telefon, märker man tydligt, tycker jag, hur duktiga eller inte duktiga dom är.
Eller när nån ska leta ett telefonnummer i Sthlms:delen och slår upp en sida vilken som och letar en sekund och sedan slår numret ..., så urbota dumt ! Såna smågrejer kan jag reta mig på lite. Men det finns en svensk film där jag tycker att nästan alla, rent genomgående,spelar suveränt bra och det är "Tillsammans" och då menar jag inte bara Mikael Nyqvist, utan faktiskt alla.
[Inlägget ändrat av Elisabet 2004-03-10 12:55:22]
  2004-03-10 13:41:12
Registrerad: 2004-03-02

En liten kortis innan jag går och jobbar .. och inte är det om svenska skådisar heller .., men är det inte så här, att en bra skådespelare, det är nån som man ser i en roll och tänker att åååå, så bra, men kanske han/hon nästan är så där i verkligheten, och så ser man en annan film med samma människa som då gestaltar en HELT annan personlighet och man tänker nästan samma sak. "Jörgensen" i Italienska för nybörjare, spelar i den filmen en tafatt, blyg man och han bara ÄR just sån. Men tidigare hade man sett samme skådspelare i "Taxa", som bufflig, tuffing. Han var ju lika superbra i båda. Då ... blir jag impad. Helt klart. Nu får ni vila er från mig ett tag.
  2004-07-21 22:39:29
Manda_
Registrerad: 2004-07-10
Ja tycker vi i Sverige har hög kvalitte på våra skådespelare !
Men visst . Dom är fortfaraqnde inte i Hollywood . Asså Jakob Eklund å Marie Richardsson ! Vilket par !

Där har du fel The_dude   Alexander Skarsgård är ju grym !

Manda_
  2004-08-09 22:26:29
Elysium
Registrerad: 2004-07-24
Jo, men det kan ju bero på att man måste vara duktig för att komma någonstans i ett så litet land som Sverige. I tex. Usa räcker det med att man är snygg.

2004-08-11 00:15:50
Dawey Bao
Registrerad: 2004-01-31
Tja, Stellan Skarsgård är bra liksom Max Von Sydow. Annars är de rätt få. . . De flesta är urusla faktiskt!

Jag tror det beror på "Dramaten-traditionen". Alla "spelar teater" och ingen har känsla för naturliga tonfall.

[Inlägget ändrat av Dawey Bao 2004-08-11 00:31:44]
  2004-08-11 09:23:04
Registrerad: 2004-03-02
Nog finns det suveräna svenska skådespelare, men just det Dawey Bao skriver, det tycker jag stämmer perfekt.
Tittade igårkväll på halva filmen "Skenbart". Där finns en ung, vacker kvinna som är älskarinna åt mannen som vill få bort sin fru och hela tiden när den unga damen pratar, så har jag en känsla av att hon står på en teaterscen, det blir liksom inte trovärdigt. Munnen säger en sak .., men sen är det tomt.
I en annan scen, sitter Lena Nyman och spelar äldre dam, ja, hon är väl en sån också numera, hon sitter där och pratar med frun som, ovetande om sin mans mördarplaner, är så lycklig. Då, i den scenen, ser man skillnad på skådespeleri !
Lena Nymans ansikte visar ett helt REGISTER av känslor och ögonen LEVER, titta själva får ni se .., det är helt fantastiskt vilken skillnad det är ! Och jo, sånt kommer förstår med erfarenhet och ålder, men inte bara, tror jag.
Man måste nog vara född med en viss ....., eller ha nån slags känsla som verkligen vill UT. Så imponerad jag blev !

2004-08-12 10:34:39
Tinkerbell
Registrerad: 2004-08-11
Sverige har jätte bra skådisar, man måste inte komma till Hollywood för att vara bäst men visst är de kul att få upp sverige lite som bra skådisar!
Men svensk film e något annat de var länge sen ja såg en bra svensk film

2004-08-15 12:54:05
Registrerad: 2003-10-01
Hoppet lever vad gäller svenska skådisar - ge Johanna Granström, Erica Carlson och Susanna Carlstedt  och resten i "6 points" en chans i framtiden, kära filmbransch! Marika Lindström (från 80-talssåpan "Varuhuset", ni minns) är också mycket bra, men Stockholms Stadsteater ser tyvärr till att hon har fullt upp med arbete! En liten bransklapp, dock - för efter att ha sett trailern för "Fröken Sverige" så är jag dock rädd att Alexandra Dahlström är en "one hit wonder", hon var ju kanon i "Fucking Åmål", men ränderna verkar ha gått ur...

2004-08-15 13:42:16
Registrerad: 2003-11-24
Det finns svenska skådisar som inte fått chansen att visa upp sig.
Jag tycker att det dax att det erfarna går åt sidan.
Just nu verkar att Persbrandt, Lena Endre, Tuva N ska va med ialla filmer som finns, det är tråkigt och jobbigt för oss tittare.
Måste ni va i alla filmer?

ta vara på livet , den går inte i repris
  2004-08-29 12:24:15
Filmfantasten
Registrerad: 2004-08-27
Jag äslkar svenska skådisar!
Jag är liiite anorlunda,
men jag äslkar värkligen svenska..
Sen tycker jag om Johanna Sällström faktist..
Hon är bara bäst!!
Jag menar bara,
som i Pargraf 9 tex..
De kunde inte fått nån bättre som rollen som Westander,
och i dubbel8,,
Hennes dialekt där..
Jag ger henne högsta betyg!

Men Persbrant, Endre, Bergkvist, Appelkvist är också bra..
Det finns bättre skådisar i Sverge än i USA enligt mig

2004-08-29 18:57:57
mice_lord
Registrerad: 2004-07-12
Persbrandt är bara hur cool som helst.

}[-.Lorden.-/]{
  2004-08-29 20:45:39
Otacon
Registrerad: 2004-05-11
jag älskar när någon är ironisk.

" I only got two things in this world and that is my word and my balls and I don't break them for no one."
  2004-08-30 16:05:20
Filmfantasten
Registrerad: 2004-08-27
Sí!
Nåja..,
vilka är era svenska favvisskådis?
Mina kan ni läsa längre upp

2004-09-13 19:01:33
highwayman
Registrerad: 2004-08-30
micke persbrandt och kjell bergqvist är ju ändå för jävla härliga. Dom har något speciellt och är två av mina svenska favoritskådisar. Inga Peter Rolle eller Conrad Veidt men ändå!

what?
  2004-09-29 17:01:04
Tony Leung
Registrerad: 2004-08-29
Persbrant är nog en av de sämsta svenska någonsin. Spelar över nåt så otroligt. Men de bästa från Sverige är nog Victor Sjöström, Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin m.fl.

2004-10-16 01:05:32
mia_wallace
Registrerad: 2004-10-16
Mikael Persbrandt gillar jag, dock är inte alltid filmerna han är med i så bra. På teaterscenen hör han hemma och får ut sin rätt enligt mig.

Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd. [1] 2 >