Forum » Film » Filmanalys, speciell film » Dogville   Till filmen »        Varför filmad som den är? 2007-02-09 18:11:01
Dan banan
Registrerad: 2006-04-01
Är det någon som vet varför man igentligen valde att filma och skapa Dogville som man gjorde. Ni som sett filmen förstår nog vad jag menar, men varför ? vare av någon speciell anledning eller handlade det bara om en viss enkel kreativitet? Kan anses slappt att jag inte söker upp svaret själv men ibland är Danne bara så jäkla lat

"-Whats wrong?
-Everything!"

Once upon a time in mexico

[Rubriken ändrades av forummoderator Goliatbagge 2007-04-26 00:12:50]
  2007-02-09 18:41:18
carlstrom
Registrerad: 2005-03-03
Dogville är väl filmat som dogma, intesant? Därför att den ville falla inom "dogma" kategorin?

'En sparv kan inte veta att han inte är en gås.'
  2007-02-09 18:43:21
Lepre
Registrerad: 2005-02-18
Nej, Dogville är inte en dogma. Däremot så märker man att det är en Trier-film eftersom den är gjord på ett så speciellt sätt.

Att den helt är inspelad i kulisser och plana ytor beror nog på att Trier vill att fokus ska ligga på skådisarna. Det är ju händelser och dialoger som är viktiga i den filmen.

Bebban, du fångade mitt hjärta.

Träffade Bebban från Shout out louds i helgen - ett av mina favoritband. Lycklig.

Dessutom såg jag det bästa livebandet någonsin. Två trummisar!

Aldrig glömma KTH-07 -02 Februari.
  2007-02-09 18:44:15
carlstrom
Registrerad: 2005-03-03
Jaha har inte sett den, men antog att det var "dogma" eftersom den hette "dogville" och det var Von Trier..

'En sparv kan inte veta att han inte är en gås.'
  2007-02-09 18:45:26
Lepre
Registrerad: 2005-02-18
Jag har inte heller sett den, men hört mycket om den.. Jag vill inte ens se den, den verkar så trist eftersom den inte utspelar sig i verkliga miljöer, verkar för mycket teater över det.

Bebban, du fångade mitt hjärta.

Dessutom såg jag det bästa livebandet någonsin. Två trummisar!

Aldrig glömma KTH-07 -02 Februari.
  2007-02-09 19:11:53
ToxicAvenger
Registrerad: 2006-02-14
Har den inspelad hemma, men aldrig tagit mig tid att se den.
  2007-02-09 20:26:41
Dan banan
Registrerad: 2006-04-01
Dogville utspelas på en stor, svart teaterscen

"-Whats wrong?
-Everything!"

Once upon a time in mexico

2007-02-10 15:52:03
rivulet
Registrerad: 2006-10-17
den är svinigt bra filmad, dogville tack vare alx min nya favvofilm

"Glömska, glömska av stora synder och stor sorg, det ger bara havet - och absint"

Strindberg var inte så dum ändå...
  2007-02-11 12:48:48
filmernas härskare
Registrerad: 2006-03-25
Vafalls, har Lepre, Toxic och carl inte sett Dogville? En av världens lätt bästa filmer, djupdykning i människan psyke, utspelad i kritritade omgivningar.

Fenomenal och uppfäljaren blev t.o.m. nästan bättre, nämligen Manderlay. Se båda så snarast som möjligt, annars se recension.

2007-02-11 13:44:27
ToxicAvenger
Registrerad: 2006-02-14
Jag har tappat bort den..

Får väl ta och hyra den då.

Dagens aforism/ordspråk:

1. "Om ditt barn ber dig om ett snöre så ge det inte en kyss. Ge det ett snöre."
/ Anna Lisa Wärnlöf
  2007-02-18 02:23:05
Registrerad: 2006-09-13
rivulet, hehe, ja Dogville är verkligen en fantastisk film

carlstrom, varför staden heter Dogville blir tydligt i slutet. Det går att göra lite olika tolkningar, men min bottnar bland de sista dialogerna i filmen där två karaktärer argumenterar och jämför hundar med människor (dvs. invånarna i Dogville). Sen så har vi ju det symboliska med hunden i slutscenen och det danska uttrycket "svinehund" som tydligen ska ha att göra med egoism.

Jag har min egen tolkning av allt detta, men det är svårt att förklara vidare utan att avslöja slutet. Du får helt enkelt ta och se det här mästerverket nån dag och göra din egen tolkning
  2007-04-25 22:00:23
Sophie
Registrerad: 2005-05-22
SPOILER

Om du syftar på kritstreckshusen och övriga kulisser så tolkar jag det som att det finns mycket att se i Dogville som ligger precis under ytan - något som går förlorat om man vräker på med skrytbyggen och liknande. Jag drog också en någorlunda långsökt koppling till Graces far - kanske är det så han ser staden, kal, fattig och obetydlig. Som maffiaboss har han väl inte så mycket gemensamt med invånarna i Dogville.

Grace är trots allt mer oskuldsfull till sinnet än fadern - detta känns uppenbart i scenen mellan dem där han faderligt anklagar henne för att vara arrogant genom att utan tvekan förlåta människor som gjort henne ont. Det kändes som om Grace egentligen var en god människa, men att det inte fanns någon gräns för vad hon kunde göra om hon blev provocerad eller pressad.

Urk, vad corny detta blev. Som ni kanske märker har jag inte funderat överdrivet mycket på detta, men ungefär så här har jag tolkat Dogville - även om filmen hör till dem som blir bättre andra gången man ser dem.
[Inlägget redigerades av Sophie 2007-04-25 22:01:22]
  2007-04-26 01:01:53
inzomnia
Registrerad: 2006-07-07
har faktiskt inte heller orkat se Dogville. Började på den, men kände att jag inte var på rätt humör så jag stängde av. Får la försöka se den nån gång.

//Inzomnia
Dammtussarna under din säng är änglarnas tofflor.
  2007-04-26 01:41:12
Registrerad: 2006-09-13
inzomnia: Ja, det var slappt av dig att inte ge världens bästa film en större chans. ;P

Angående "topic" så bidrar den speciella scenografin till att stimulera fantasin och ge ett större djup till staden än vad väggar, gator och träd någonsin kan göra. Istället leker Von Trier med detaljer och ljuset, samtidigt som han lägger filmens fokus på dialogerna och skådespeleriet.
  2007-04-26 05:07:17
inzomnia
Registrerad: 2006-07-07
suck, ja jag vet Alex, de e ruggigt slappt av mig. Men jag stängde av för att inte förstöra hela filmen med min, för kvällen,pessimistiska uppsyn. Ska ge den en chans, ska bara komma hem till Sverige igen först.

//Inzomnia
Dammtussarna under din säng är änglarnas tofflor.
  2007-05-05 02:44:37
Registrerad: 2006-09-13
Okej, vad bra då. =) Det blir det första du gör efter att du kommit hem då förutsätter jag