...här på Filmpunkten? (svar/fortsättning på diskussion som initierades under "Filmdiskussion generell_Topp 10 - Tecknat (ej Animerat)" igår lör 21/4 2007) - Now, down to business! helt ärligt så förstår jag inte på ngt sätt. Ni menar att alla dessa listtrådar som finns och/eller som jag har initierat redan finns/fanns i det gamla forumet? Verkligen alla?? Om det är så, kan jag villigt erkänna att jag som halvåret gammal ny medlem inte vill/orkar ta mig in där och rota. Har dock nästan finkammat nya Forumet utan att hitta dessa där. A. En annan viktig aspekt är att det hela tiden kommer nya medlemmar till sajten (har tipsat alla mina gamla filmintresserade i ett seriöst e-mail här i veckan), vilket ni oldies ibland tycks ha lätt att glömma, och dessa vill ju självklart vara me i debatten också som förstagångsmedlemmar. B. Ibland har man ju säkerligen som medlem heller inte alltid uppfattat en "äldre" tråd och vill därför vara me denna "andra" omgång. C. En tredje anledning är att man kanske tycke ratt man uttryckte sig lite fattigt senast, men vill bättre på det m mer fyllig text i denna andra gång "samma" tråd kommer igen. D. En fjärde grund är att man kanske har ändrat plats på filmer i sin egen lista sedan senast och vill visa det och motivera starkt varför. Jag förstår att NYA o kreativa trådar är en guldgruva för er oldies, men klassiker som listor av olika slag kommer nog alltid finnas kvar. Särskilt om vi vill öka antalet medlemmar och samtidigt göra en bättre/mer proffsig sajt. Jag måste repetera: låt dem som vill diskutera filmlistor göra detta (oavsett hur lång tid det tar för dem att dö ut, vilket de ju aldrig helt gör eftersom vi får nya medlemmar hela tiden bl a) utan att klanka på dem! Vi kan nog få till intressanta diskussioner utan er som inte gillar dem, ska ni se. Å andra sidan finns d ju en lite, liten risk att Ni då missar ngt... hmmm...? Komplicerat detta. Verkar ibland bli ett ekorrhjul. Men seriöst, jag tycker många trådar är helt totalt värdelösa/ointressanta och svarar aldrig på dem - varför - jo, därför att vi är olika människor/personer som tycker olika. Men har ni sett mig gnälla/klaga på andras trådinlägg? Nej, just det. [Parentes: feedback = konstruktiv kritik som ges där man förklarar vad man kan göra för att lösa problemet med ett eget nytt förslag (annars ger man inte kritik alls eftersom det oftast inte fungerar då kommunikationsmässigt).] Slutplädering: En filmsajt utan topplistor (m motivering självklart, men d trodde jag var självklart just varför jag inte skrev det)? D e väl ingen filmsajt värd att nämna? Nej, ni, så e d. Punkt. Peace! __________________________ 002mateke [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one] [Inlägget redigerades av 002mateke 2007-04-22 13:34:46] |
Jag håller med dig på de flesta punkter. Personligen tycker jag att topplistor bör hanteras i någon typ av separat kanal eftersom att det inte finns samma potential till ett djup i diskussionen som det finns i de flesta andra diskussioner i forumet, utan mest en upprabbling av åsikter och motiveringar. De passar inte in helt enkelt. Det skulle kunna ske i t ex en underkategori i forumet, eller i ett separat forum. Med en klistrad tråd med en innehållsförteckning över listorna skulle det vara lättare att få en överblick över dessa, och då skulle dubletter av listor kunna motverkas och fler UNIKA listor skulle få en plats. Att skriva listor är roligt, och med en smidigare funktion specialiserad för topplistor här på Filmpunkten skulle det vara GULD! Topplistorna är här för att stanna, ALLA kan delta i en sån tråd, gamla som nya medlemmar. Det är ett enkelt sätt för nya medlemmar att smälta in i blocket som du kallar "oldies". ![]() __________________________ "Gamera is heading this way with a spaceship in his mouth!" [Inlägget redigerades av Oskar_90 2007-04-22 06:46:37] |
Även om likadana listtrådar redan existerar i det gamla forumet är det ingen ursäkt till att de inte kan skapas igen i det nya. Det finns redan nu ett flertal likadana trådar på de båda forumen, vilket är naturligt då man (som säkert alla vet) inte kan skriva i det gamla forumet. Så där har du givetvis rätt. Jag håller även med om att relevanta listtrådar ska få finnas kvar. Med "relevanta listtrådar" menar jag att det i grunden ska finnas 1. Ett diskussionsunderlag 2. Ett någorlunda allmänintresse Exempel på tråd som INTE uppfyller dessa kriterier är "Lista dina senast sedda filmer". Inget går att diskutera och innehållet är inget av allmänt intresse. "Problemet" (vi ska inte överdriva betydelsen) som jag och andra har sett är att listtrådarna just nu dominerar forumet, vilket gör att det känns enformigt och att andra trådar drunknar. Över tid kommer de dock antagligen blandas med övriga trådar och därför tror jag att detta är ett tillfälligt fenomen. Därför väljer jag att inte göra något åt detta för tillfället, utan jag väntar och ser. Ditt förslag, Oskar_90, om att göra en egen avdelning för listningar låter inte alls fel och det ska jag ha i åtanke vid diskussioner med Kristoffer om framtida uppdateringar av forumet. EDIT: Tills vidare gäller alltså att listtrådar ska ligga under Filmdiskussion, generell som vanligt. Blir omständigt att exempelvis skilja på trådar som "Vilken film tycker du är bäst?" och "Lista de filmer som du tycker är bäst" och lägga dem i olika forum, när de till sin karaktär är så lika. (Jag vet att exakt dessa trådar inte finns, men ni förstår problematiken). [Inlägget redigerades av Goliatbagge 2007-04-22 13:31:46] |
Jag håller helt o hållet med Oscar, ni borde införa ett eget ställe där dessa listtrådar kan vara. För personligen så är jag något trött på alla dessa listor som hela tiden poppar upp. Visst det är ett bra sätt för nya att komma in i gemenskapen här på sidan men samtidigt så kan man ju se det på ett annat sätt också. Man kan ju faktiskt som ny diskutera i andra trådar med. Ni kanske skulle införa en tråd där medlemmen på bästa sätt får presentera sig lite fort. __________________________ //Madeleine |
4 saker: 1. Vi är alla olika m olika tyckande/åsikter - glöm aldrig det! 2. Madeleine, en listtråd m presentation är helt onödig då vi redan har en Presentation(srubrik) under var och ens profil. Sen är det upp till var och en att skriva där eller inte - och de som inte vill det, kommer högst sannolikt inte heller att skriva i en ny listtråd. Förstår inte problemet vissa verkar ha m att läsa om andra på dess respektiva profil?! 3. Oscar_90, om det tillfredsställer er andra, fine, jag ser inget som helst problem m att skapa en egen rubrik/plats för listtrådar. Bra idé! 4. A. Fram för mer tydliga rubriker i Forumet, tack, av dem som skapar en ny tråd! Jag håller nämligen inte m dig, Goliatbagg, att listtrådarna dominerar - min uppfattning är snarare tvärtom (å andra sidan är du både oldie och moderator, så du har djupare insikt i båda o hela Forumen). Då kan jag tänka mig att andra relativt nya medlemmar får en allmän översiktsbild att det också är så som jag uppfattar. B. Anser, i motsats till en del andra av er att listtrådar visst har både Diskussionsunderlag och Ett (visst) allmänintresse. - Listtrådar skapar kontakt (oavsett mellan nya el. äldre medlemmar) OCH, detta måste jag trycka på, ni oldies som inte gillar dem behöver faktiskt inte vara med i den/dessa trådar. Ni vet, man behöver INTE svara på alla trådar, även om jag ibland får intrycket att vissa av er medlemmar "bara" är m här på Filmpunkten för Forumets skull. Då tycker jag personligen att det blir en aning fel. - Genom att motivera OCH diskutera listor får man reda på mer/ lär man sig mer om andra medlemmar på sajten, vilket också i sig är intressant, förutom själva listorna m dess placeringar i sig! Alltså två (2) funktioner vinner man minst. ANDRA FORUMPROBLEM (som jag anser större och viktigare att ta itu m men som inte diskuteras): - Dessutom finns d inlägg i Forumet som ibland helt saknar intresse ELLER djup ELLER allvar - VAD gör vi åt dessa??? - Dessutom, hur fungerar Forumet idag? Seriöst? Rätt många som klankar ner på listor på ett eller annat sätt (även andra så klart), använder idag Forumet MER som ett oseriöst chattforum á la Lunarstorm el. liknande istället för bara ett renodlat filmdiskussionsforum för att försöka få till en seriös debatt. Inte alltid, men ofta. VAD gör vi åt detta??? - Dessutom m en del personangrepp ibland - VAD gör vi åt detta??? ![]() ![]() Slutord: Fokus borde läggas på de(ssa) större problemen först! __________________________ 002mateke [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one] [Inlägget redigerades av 002mateke 2007-04-22 14:13:13] |
Nu såg jag att mateke hade tänkt och skrivit i princip samma sak som jag, men jag säger mitt ändå: Jag som är - och är i den ståndpunkten att kalla mig för - "oldie" har nu funderat på detta. Som Goliatbagge säger. Det är ju inget egentligt fel på trådar med listor, en del tycker om att göra det och man förstår bättre och snabbare exakt vad den andre tycker om för film, det påverkar ju andra trådar på ett positivt sätt. Vet jag att Carlstrom har en fetisch för Japanska filmer så kan jag räkna med att han har mycket intressant att snacka om på en "djupare" tråd. List-trådarna är som en slags inventarie-lista över Filmpunktens medlemmars smak och behov. Dock så är det trist att uppleva att samma trådar dyker upp flera gånger, för det är ju egentligen en upprepning, men bara för mig och andra oldies, för de nya medlemmarna är det viktigare. Detta är inget problem. Det är bristen på andra varierade trådar som är problemet. __________________________ "Love is pain. Love is a bullet in the head" |
002mateke: 4A. Dominerar kanske var ett dåligt ordval. Låt oss bara säga att de blivit många till antalet. Vad gäller trådrubriker har jag möjlighet att gå in och ändra dem i efterhand och försöker alltid att ändra dem om de är otydliga. Om du har konkreta exempel på otydliga rubriker så kan du messa mig så rättar jag till dem. 4B. Märk väl att jag inte har påstått att alla listtrådar saknar diskussionsunderlag/allmänintresse och någon "banning" av samtliga listtrådar är inte (och har aldrig varit) aktuellt. Angående de andra forumproblemen som du tar upp: Detta är saker som vi ständigt arbetar med. Det fria forumet skapades för möjligheten att snacka om allt möjligt, även sådant som inte har med film att göra. Där kan det ofta förekomma inlägg som "saknar intresse ELLER djup ELLER allvar". Därför finns också möjligheten för de som inte är intresserade av dessa inlägg att filtrera bort det fria forumet. I filmforumen ska man dock alltid hålla sig till ämnet och om man inte gör det tas inläggen bort. Alternativet är att helt förbjuda inlägg som inte har någon filmanknytning, men det är frågan om en majoritet av medlemmarna är för en sådan förändring. Vad gäller allvarliga personangrepp är det aldrig acceptabelt och stöter ni på det vill jag att ni GENAST kontaktar mig. |
Ok, väl skrivet, Goliatbagge, men till lösningen nu, då? Vad gör vi? Bestämmer vi i några regler at alla listtrådar hädanefter ska ligga i Fritt Forum, som ToxixAvenger från början föreslog (vilket jag kan tycka är en lite tveksam lösning, men bara lite)? För övrigt vill jag säga att jag tycker du gör ett bra jobb som är rätt otacksamt. Heder och ära åt dig. Seriöst. Gratis liksom dessutom. Imponerande. ![]() TILLÄGG EFTER DITT PM TILL MIG, G.: Har nu läst det och såg din "EDIT" - så, alltså tillsvidare är det samma ställe som gäller, dvs tills en eventuell egen plats för listor skapas..., som Oscar_90 föreslog? __________________________ 002mateke [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one] [Inlägget redigerades av 002mateke 2007-04-23 19:23:50] |
Om det kommer att bli en separat avdelning för topplistor i framtiden låter jag vara osagt, detta är något som Kristoffer och wildpalm i slutändan bestämmer över. Jag kan se både för- och nackdelar med det och gör i nuläget inget ställningstagande utan väntar och ser hur det utvecklar sig (fan, vad jag låter som en politiker). Alltså: Alla filmrelaterade listtrådar ska även fortsättningsvis ligga under Filmdiskussion, generell. Punkt slut. Sker någon ändring så säger jag till. |
Viktigt! OCH alltså: "MED motivering till listan inunder densamma" i texten (den som skapar tråden lägger till den texten)! Viktigt! ![]() __________________________ 002mateke [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one] |
Vi har ett problem till gällande debatten m listtrådar (bara för att visa på vilket problem d e generellt för oss alla här på sajten, inte bara moderatorn): Ta det inte personligt, Madeleine_g, utan d finns liknande listtrådsliknande trådar på flera ställen som andra har startat! Madeleine_g, undrar dock varför du skriver som du gör kl 13:12 22/4 i denna tråd: "...För personligen så är jag något trött på alla dessa listor som hela tiden poppar upp..." ? Dagen innan, dvs 21/4, skapar du en sådan här listliknande tråd själv: ca "Läskigaste Skräckfilmen/filmerna och varför den har skrämt dig" - då måste du ju förvänta dig att några folk åtminstone rabblar flera filmer, i listform eller ej, eller? Tala då, snälla, om för mig vad det är för skillnad på din denna tråd du startat, och listtrådar som jag startar! Egentligen. D e ju precis samma upplägg. 1. Förstår bara inte varför man lägger sig i debatten på det sätt du gör när du själv skapar en iaf liknande tråd? 2. Å andra sidan kanske du ändrade dig på ett dygn? ![]() OBS: är ej arg, bara förvånad nu igen. __________________________ 002mateke [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one] [Inlägget redigerades av 002mateke 2007-04-27 20:56:02] |
Ytterligare aspekter som talar FÖR listor: (utdrag fr annan tråd i samtal mellan Lepre o mig - detta är alltså mitt svar till Lepre) "Systematiskt, ja, men systematik är bara bra. Det ger ordning och koll på läget, bättre översikt. Struktur. Ytligt m listor? Nej, du, där håller jag å det bestämdaste inte med Dig. Det är genom listorna man ju faktiskt kan få till/få igång dikussionerna på lite mer djup nivå då man vet var alla andra står. Dvs MED motiveringar, OBS!! [Från början blev jag bara väldigt förvånad över varför du inte listade från början eftersom du öppnade foruminlägget. Och vi som älskar film/serier vet ju att en enda bästa-film kan vara extremsvårt att finna/lista]" Alltså, bättre: - systematik - ordning - koll på läget - översikt - struktur... ... i kaoset i Forum som rätt ofta existerar. D e väääldigt mååånga som glömer att motivera sig när de väl gör en lista --> inte undra på att/om de dör ut då listorna, som vissa av er argumenterar. Eller hur? D e ju helt upp till oss själva om de ska dö ut. __________________________ 002mateke [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one] [Inlägget redigerades av 002mateke 2007-04-27 21:04:45] |
Apropå tråden typ "Bästa svrt/vita filmen ni sett", i vilken denna diskussion med lätthet kan fortsätta diskuteras: VIKTIGT Men jag måste åter igen ifrågasätta varför frågan (grund/huvud/första-) ställs utan att man MÅSTE motivera varför!!?? Denna fråga är ju extremt väldigt listliknande OCH inte på ngt endaste jäkla sätt bättre än listtrådar, som vissa klagar mkt höggjutt på. Ja, jag är irriterad o förvånad (både över att frågan ställs utan denna viktiga tillhörande efterfråga SAMT att INGEN minsann ifrågasätter hela detta, utan bara ifrågasätter listtrådar!?!?)! ![]() ![]() __________________________ 002mateke [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one] |
002mateke: Det går inte att kräva av en trådskapare att varje gång denne skapar en toppliste- eller "bästa/sämsta"-tråd ska lägga till "Motivera ditt svar". Det skulle helt enkelt inte fungera i praktiken, eftersom 1. alla medlemmar inte vet om vad som "gäller". Nya medlemmar har dessutom inte en chans att veta om det. 2. det kommer att glömmas bort. 3. medlemmar kommer att strunta i det. o.s.v. Och vad skulle jag som forummoderator göra åt det? Varna dem? Ta bort tråden? Redigera inlägg? Skicka pm om information? Känns lite löjligt. Det blir dessutom mycket arbete p.g.a. en enda mening som inte finns med. Däremot är det aldrig fel (utan tvärtemot rekommendabelt) att poängtera att man vill ha eller rentav kräver svar med motiveringar, eftersom man då påminner de som skriver att de inte bara ska komma med korta och "meningslösa" svar. Detta leder utan tvekan till trådar med mer fylligt innehåll. Dessutom kommer jag som forummoderator ha möjligheten att ta bort inlägg som saknar motiveringar (om krav har ställts på att det måste motiveras). Slutligen kan jag bara återigen påminna om att - oavsett om folk ifrågasätter eller ej - så är såväl listtrådar som "bästa/sämta..."-trådar fullt tillåtna, så länge de uppfyller de krav som jag skrivit om tidigare på den här tråden. |
Goliatbagge, jag förstår dig fullt klart & har gjort det hela tiden (bara ett förtydligande). Förstår problematiken. MEN... vad jag verkligen blir irriterad på är "alla" som väljer dels när (dvs i vilken Forumtråd) de vill diskutera ämnet hur man ska diskutera/ställa frågor/listor eller ej SAMT dels de som diskuterar det, men inte är konsekventa, utan glömmer bort sig själva (vad de själva propagerat för) i en eller flera andra trådar än i min "Topplistors vara eller..." några dagar senare. Problemet kommer alltid att finnas. - Jag vet iaf hur jag kommer svara andra i deras trådar, dvs motiverande (när det krävs) SAMT hur jag kommer att ställa frågorna i framtida trådar, list- såväl som andra trådar. - OCH samtidigt hoppas jag vara en FET inspiration för de jag talar om här ovan. __________________________ 002mateke [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one] |
Låter bra. |
Ett tips till alla ni som tänker starta trådar. Uppmuntra inte till att lista, vad det nu gäller, utan öppna för något som går att diskutera. Sedan om någon väljer att lista och föredrar att göra så, så låt dem. Alla gör det på olika sätt. Mateke skriver till utförligt och detaljerat, Goliatbagge skriver även han noga medan andra kanske föredrar att bara lista. Det jag stör mig på och som många andra också tycker - och som ofta missuppfattas - är att det är själva trådens namn som ligger till grund för allt. "Lista era favoritfilmer", då är det ju ganska självklart att alla just listar. Vore det inte då bättre om tråden hette: "Vilken är er favoritfilm och vad är det som gör den så jäkla bra?". __________________________ "Love is pain. Love is a bullet in the head." |
NU först förstår jag vad du, Lepre, och kanske några andra menar, dvs OM de håller med dig. Vill bara poängtera att jag INTE håller med dig i rubrikfrågan, utan snarare tvärtom. En tydlig rubrik skapar större/snabbare förståelse och säger direkt vilka som kan tänkas vara intresserade av att gå dit och svara (men det är väl just d du menar - att genom att skriva "motiveringsdelen" i rubriken/trådnamnet, att d e bättre generellt). Isf, ja, då håller jag med dig fullt ut. Såvida det skapar/fyller/underlättar en funktion, dvs här lättare förståelse genom ett förtydligat språk redan från början i rubriken och INTE i första raderna på/i själva listtrådens inledning. - Om jag dock vill skapa en lista OCH mer eller mindre kräva motivering till den, kommer jag att skriva i rubriken ungefär så här: "Topp 10 - Drama: med MOTIVERINGAR" (ev. ett tack! m på slutet direkt efter ordet Motiveringar. - Sen kan man ju i inledningen specificera att man kanske "bara" behöver motivera nr 1-3 eller varför inte bara 1:an, om man nu vill det. Reflektion: För övrigt har jag märkt den senaste veckan, då jag medvetet hållt mig borta fr Forum, och detta är en rätt intressant iaktagelse jag gjort genom att bara just iakta & avvakta, att det är grymt sällan folk i Forum motiverar sina svar generellt (!). Det verkar alltså vara ett generellt problem. 1. Delvis är det därför att folk glömmer sig själva eftersom vissa som diskuterar faktiskt uppmuntrar ett mera chattliknande klimat genom det sätt de kommunicerar på (i ärlighetens namn har jag kommit på mig själv ibland att svara m mindre substans). 2. OCH, Lepre & ni andra där i toppen, handen på hjärtat, detta m att ligga i just toppen på antalet Foruminlägg-listan --> det känns för mig som om vissa vill ligga i toppen där utan att just tänka över varje svar/inlägg man gör i Forum. För mig ville jag från början ha substans i VARJE inlägg jag gjorde. Sen ändrade jag mig och tänkte att, ok, I go with the flow, dvs det allmänt rådande klimatet på Forum (som, och detta är också intressant, styrs av ett antal medlemmar som tillhör de mest aktiva på sajten - vilka exakt är lite svårt att säga, men jag har börjat se ett mönster). Nu har jag gått tillbaka i mitt tankesätt och vill försöka få substans igen på varje inlägg i Forum. Varför? Enkelt: hur stolt kan man vara av sin statistik, oavsett vilken Topplista vi pratar om, om den bara pratar om kvantitet istället för en kombination av både kvalitet och det förstnämnda? Chattliknande inlägg av typen (OBS fiktivt): "Flåklyparn, du verkar ju vara på gott humör idag...!" och dylika hör egentligen INTE ALLS hemma i ett seriöst Forum. Och detta förstår nog, nej, definitivt, de flesta här även om de (kanske) inte vill erkänna det. __________________________ 002mateke [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one] [Inlägget redigerades av 002mateke 2007-05-12 13:31:17] |
002mateke, du kan själva räkna dig in bland dem i "toppen" (svårbeskrivligt det där) eftersom det är just vi (just nu) som skriver i forumet. Det har alltid varit vi som hållit det igång. Användare har kommit och gått, vissa har stannat kvar och vi har alla, utan några egentliga problem, lyckats fortsätta snacka i forumet. Det märks på senare tid att det mesta mynnat ut i irrelevanta diskussioner mitt i de intressanta trådar, av det skälet att vi redan snackat om det mesta. Jag känner inte att det är upp till oss att göra forumet till vad det är (vilket vi redan, onekligen, gjort) för det är de nya användarna som kommer med nya förslag, trådar och idéer, som du exempelvis. Jag vet inte hur vi kom in på detta. Men varför inte. Så länge det kan föras ordentliga diskussioner på Filmpunkten så är allting gött. __________________________ "Love is pain. Love is a bullet in the head." |