Forum » Film » Skådespelare/regissörer » Ingmar Bergman          Ingmar Bergman 2007-08-07 14:47:50
Registrerad: 2006-11-10
Igår kikade jag på Sommarnattens leende och efter att också ha bevittnat Sjunde inseglet är jag fortfarande lika förvirrad över vad stoheten i Ingmar Bergman ligger. Tjatiga och otrovärdiga dialoger, töntig och totalt uttråkande handling. Själva utförandet är väl gjort men innehållsmässigt var den så tam så min katt är en vilde i jämförelse. Det finns några glimtar då man skrattar till och där dialogen och situationerna är roliga, men annars var filmen en djup suck

Vad är storheten med denne regissör och manusförfattare?
  2007-08-07 21:46:43
Registrerad: 2005-03-03
Bergman bemästrar verkligen att göra filmer om människan och dess lidande, glädje och känslor. Genom sina manus (som innehåller dold symbolik och intressant tematik) så får han nästan alltid fram det djupaste och mest intressanta hos en karaktär. Han var dessutom en regissör som inte drog sig för att publikfria utan kunde lägga in svårtolkade saker enbart för konstens skull vilket är underbart. Hans filmer är som sagt inte svart på vitt utan det finns aldrig någon som är ond respektive god bara så där, där tycker jag han nuddar sanningen. Sedan var han er regissör som gjorde sina filmer med kunskap och känsla, han visste att varje scen fanns av någon menning och valde att göra dem olika höga och låga för att dem skulle fungera som musik vilket även märks (han har själv sagt detta). Det är bara några utav sakerna som gör han till den han är.

2007-08-08 10:02:43
Registrerad: 2006-11-10
Jag tycker verkligen inte han får fram det djupa och intressanta i vare sig karaktärer eller manuskript. Även om hans filmer har ett djup som är bortom de flesta filmskapare, så är det ungefär lika poänglöst som att ha en sjö fylld med ett fantastiskt korallrev men som är omöjligt att se på grund av alla förorening emellan. Men jag ska minsann titta på Persona idag och se om hans teatraliska spöka går igen på filmdukten ännu en gång
  2007-08-08 10:36:04
Registrerad: 2005-03-03
Det är ju givetvis subjektivt. Bergmans filosofi respektive tankar om livet måste inte man sympatisera med personligen, men dem måste ända säga eller tydas på något plan för att man skall kunna uppskatta han. Jag gör det, det är en av hans bättre filmer.

2007-08-08 11:44:03
Registrerad: 2006-11-10
Jo, jag förstår visserligen att jag är ute på hal is när jag gör anspråk (i min ringa anspråkslöshet) på att veta mig huruvida Bergman är en överskattad påfågel.
  2007-08-08 13:13:13
Registrerad: 2005-03-03
Så med allt finns många regissörer jag inte förstår mig på som blivit hyllade till skyarna. Det är ju som sagt subjektivt och måste matcha ens eget tycke som sagt.

2007-08-14 09:17:19
Registrerad: 2007-03-27
Fascinerande att det nu, några veckor efter hans död, börjar hackas på Bergman... två dagar i rad i SvD, först Maria-Pia Boëthius, dagen efter Cordelia Edvardson. Jag tycker mest det framstår som avundsjuka.

2007-08-14 09:27:56
Goliatbagge
Redaktör
Registrerad: 2004-07-30
Foruminlägg: 1998
Jag klistrar in länkarna för de som vill läsa:

Boëthius:

Edvardson:
  2007-08-14 09:37:59
Lysande, Goliatbagge!

2007-08-14 10:19:48
Registrerad: 2006-11-10
Lindajjj. Bara för att du tittar in några veckor efter Bergmans död betyder inte det att tråden vid samma tidpunkt börjar existera. Vad avundsjuka beträffar är jag en aning defensiv. Hade jag skapats de verk Bergman gjort hade jag kräkts i min hand
  2007-08-14 10:28:07
Registrerad: 2007-03-27
Anspråkslös: jag läste tråden direkt när den skapades

Jag syftar absolut inte på dig när jag talar om avundsjuka, utan just på sådana som Boëtius och Edvardson! Deras artiklar publicerades igår och i förrgår om jag minns rätt, och det var därför jag skrev på tråden först nu, tidigare hade jag inget att säga - alla har ju rätt till sin egen åsikt om Bergmans filmskapande!

Tänkte dock det var lika bra att fortsätta på en Bergmantråd som redan fanns.

2007-08-14 11:23:54
Registrerad: 2005-03-03
Cordelia Edvardson insändare var den absolut mest pinsamma. Ett irriterande självömkande som ändå på något sätt skall bevisa hennes inre styrka och enligt hennes tycke Bergmans onda sida.

Boëthius var väl lite mer relevant även om det var lite väl mycket kajpastning och en gnutta avundsjuka.

2007-08-14 14:39:54
Xenomorph
Registrerad: 2004-02-29
Boëthius (konstigt namn btw): Förstår inte poängen med krönikan. Ska vi inte hylla Bergman eftersom han under några år hade sympatier med nazi-tyskland? Detta var till och med före han började regissera film på allvar och finns absolut inget nazistiskt i hans filmer och om man sett hans film Skammen ser man rätt klart vad hans inställning till krig är.

Edvardson: Tycker hon mer är ute efter att framhäva sig själv med sitt "intellektuella" sätt att skriva. Inget av värde i texten och därför inte heller värt att lägga för stor vikt vid det hon skriver.

Tycker detta gav en bättre bild av Bergman och det svenska filmklimatet: http://www.internationalen.se/news.php?extend.2343
  2007-08-14 19:56:08
Registrerad: 2006-11-10
Jag håller med. Oavsett om Bergman stal plockgodis från tioåringar under andra världskriget så har ju inte det något med kvalitén på hans filmer att göra.