Det här kanske skulle diskuteras under särskild film (1408) men egentligen inte, för jag vill inte prata om detaljer, utan svarare ventilera den chock jag fick när jag såg filmen för andra gången. Första gången såg jag den på bio, och exakt en vecka senare i en nedladdad version - och det var två helt olika slut!!! (Plus en massa extrascener i den nedladdade verionen). Jag trodde ärligt talat att jag höll på att bli galen. Är det här vanligt? Att man kan hitta nedladdade versioner som skiljer sig totalt från biofilmen? För här var det verkligen MARKANT olika slut. Skillnad på liv och död, så att säga. Jag är totalt förvirrad! Kan dock säga att DVD-slutet var bättre... __________________________ http://linda.lindasfilosofi.se |
Nedladdat hur? Lagligt? Själv har jag bara sett Director's Cut(nerladdat, visste inte att det var DC när jag såg den), men läste på hur originalslutet(Theatrical Cut) var nu när du upplyste mig om att det fanns flera slut. Att det var på grund av att du hade laddat ner filmen som den var annorlunda är ju inte sant, utan nu för tiden släpps ofta två versioner(ibland fler) av filmer direkt efter premiären. Ett annat exempel på en film som har betydligt olika slut beroende på version är The Butterfly Effect. Jag är inte helt säker på vad bakgrunden bakom det här fenomenet är, men jag kan tänka mig att kapitalisterna i bolagen vill släppa en lättsam och 90 minuter lång "popcornfilm" för biograferna, och att regisssören senare kan få lite mer frihet med en "Director's Cut". Vanligtvis innehåller DC bara fler scener men ibland också annorlunda slut. Att släppa flera olika klippningar av en film tjänar filmbolagen på eftersom många hellre köper en längre, "exklusivare", version som självklart givits en dyrare prislapp. Ett ovanligt, men aktuellt, exempel på hur filmbolagen vill pressa så mycket pengar som möjligt ur fansen kan vara hela Grindhouse/Planet Terror/Death Proof-karusellen. En annan typ av DC är en som jag uppskattar betydligt mer. När äldre filmer fått kultstatus och är kända även 20 år efter sitt premiärdatum så har dagens filmmoguler fått fnatt på att göra om dessa, att spela in så kallade "remakes"(nyinspelningar). Detta är självklart helgerån och alla ansvariga borde avrättas. En liten grupp regissörer har dock möjligheten, och väljer att istället "uppdatera" sina gamla filmer med nya scener, nya effekter etc. Exempel på detta är George Lucas' Star Wars 4-6, Ridley Scotts Alien och Blade Runner. Att man uppdaterar dessa filmer gör att dessa klassiker inte riskerar att falla i evig glömska så snart en "remake" görs på dem. Självklart ska inte originalversionen göras otillgänglig bara för att det finns en ny version i sta'n(något som George Lucas inte håller med om). Det är ju något särskilt med att se filmen "som den från början var tänkt att vara" eller "som de första tittarna såg den". Sammanfattningsvis säger jag så här: Hellre ser jag en ny klippning(gjord av originalregissören, så klart) av en gammal film, än en ny remake av den samma. Filmer som genast efter premiären har två olika versioner gillar jag inte. Dels skapar det förvirring, dels så är det bara ett fulknep för att tjäna mer pengar från filmbolagens sida. Originalslutet på 1408 beskrivs här: http://imdb.com/title/tt0450385/board/thread/89649775?d=89670943&p=1#89670943 __________________________ Hej! Jag är ingenjör och arbetar ofta med fel analys. |
Jag är rädd för att den kan ha varit olagligt nedladdad - jag vet faktiskt inte. Folk sa "vi ska se 1408, häng med" och jag sa "men jag har redan sett den.. fast den var bra, så ok då" och så satt jag där i en soffa och roade mig med att studera de andra när de blev rädda... men sen blev det som sagt jag som fick den stora chocken. Först när jag trodde att jag hade sovit under biofilmen (extrascenerna) och sen när man kom till slutet! Jag såg nog ut som en fågelholk. __________________________ http://linda.lindasfilosofi.se |
Jodå, det finns såna filmer. Butterfly effect har till och med tre olika slut :b finns att kolla på youtube. |
What the...har Butterfly olika slut? Sämst ju, hur vet man vilket slut som är original då? |
Genom att titta på en "Original Release" av filmen förstås. Wookad, du chockerar mig. __________________________ A crazy little thing called Anal -- "Californication" |
Va, är det så? Trodde man skulle titta på den tredje. Jag menade väl mer att jag har sett en som tyvärr är nedladdad. Ska jag behöva hyra filmen för att se om det var rätt Min magkänsla säger dock att det var fel. GUÄH |
men se på youtube, som jag sa =P du behöver inte se om hela filmen för att se tre olika slut. |
Intressant tråd jag hittade.. ![]() Hm, att slut kunde skilja så mkt visste jag inte. Dåligt ju. Är okej med lite extrascener eller så när man ser directors cut tex men borde inte vara helt olika slut.. __________________________ //* |
vad hände i orginalslutet på butterfly effect __________________________ ..::keep metal or die::. alla lögner om blondiner e falska freddy is back! ne, jag är liksom en vårtig alkis som just nu är stenhård och dreglar, fan, tangentbordet börjar sluta fungera-uncle funk 250 toplistan e klar nu |
Director's cut är alltid orginalet så vitt jag vet. När det gäller The Butterfly Effect så är Director's cut orginalet. Bioversionen är en mer "publikvänlig" version där slutet är betydligt snällare (och sämre). Anledningen till varför filmer har olika slut bottnar främst i att det finns många kockar i samma soppa. Det är många som ska säga sitt innan filmens slutresultat och när man väl har nåt ett preliminärt slutresultat så brukar man ha en förhandsvisning. Om publiken gillar filmen är allt bra och den går upp på bio. Om publiken inte gillar filmen så brukar man göra ändringar i denna. Oftast är det slutet som blir lidande (som i t.ex. Butterfly Effect, Rambo eller Australia). När DVD-releasen sen kommer däremot så finns det kommersiella intressen i att ha med extramaterial och orginalslutet som kan tilltala en bredare publik. På bio måste man välja en viss version av en film och då blir det oftast en "biovänlig" version som generellt säljer bättre. På DVD däremot kan folk välja själva vilken version som är mest tilltalande. En bra tumregel är att undvika bioversionen. Den är oftast enklare, klyschigare och sämre. "Director's cut", "original cut" osv. är närmare konstnärens vision och oftast inte lika kommersiell, dvs. bättre. __________________________ "I am but a simple masturbator of the silver screen." |
freddy: Jag TROR att originalversionen är när han öhhh SPOILERVARNING ^^ .. dör ^^ sen finns det en version när han ser tjejen igen men de bara går förbi varandra, och en där han ser tjejen och de börjar snacka osv... totally sucks. originalet ftw! |