Något som får mig att tappa ögonen ibland är då vissa (även jag skriver) att en film är klassisk. Att en film är klassisk är ju en oskriven lag, jag kan ha mina värderingar, medan andra kan ha andra tankar. Så, vad är en klassisk film för dig, nåt bra exempel?
Generelt sett räknas väl 40- och 50-tals filmer som klassiker, det är det första jag tänker på när klassiker nämns.
Men jag tycker att en film som har ett bestående värde räknas som klassiker. Stand By Me är en klassiker för mig, lika så kommer Ringen-trilogin vara det.
För mig är t.ex. Casablanca en klassisker. Att definiera just ordet klassiker är dock inte lätt. Att Casablanca för mig är en klassiker tror jag beror på att filmen i fråga är någorlunda gammal, men också välkänd - en film som de flesta har sett. Jag tror också att filmer som revolutionerat filmvärlden ofta anses som klassiker, eftersom de skappat något helt nytt. Säkert finns det en massa andra saker som gör en film klassisk, men inget som jag kommer på i skrivande stund.
Tillhör för övrigt en av dem, Claes, en av de som missbrukar (?) ordet klassisk.
Det finns många filmer som kan va "klassiker". Men jag håller med Kia_Sniper exempel på såna filmer är för mig: Casablanca, Borta med vinden,Trollkarlen från Oz sådana filmer.
Att en film kan ses av generation efter generation måste göra den till en klassiker. Och det gäller ju de filmer som nämts, men det kommer ju nu klassiker med jämna mellanrum. Jag tror en film som Ondskan kommer bli en svensk klassiker precis som t.ex. De sjunde inseglet eller Mitt liv som hund.
När det gäller sådana filmer som Casablanca, Borta med vinden,Trollkarlen från Oz osv, så lanseras de ju ständigt som klassiker av filmbolagen vilket naturligtvis påverkar oss.
Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.
Sätt ditt betyg på :Tack, du har nu betygsatt filmen!