Forum » Övrigt » Fritt forum » Vad vet du om autism?          Vad vet du om autism? 2008-01-01 21:26:51
Registrerad: 2003-09-23
Jag vet inte om det här är intressant eller inte. Men alla jag pratat med tycker det är det, så jag tar upp det här med. Ni som har sett Rain Man vet ungefär vad autism är. Eller en del av er vet säkert exakt vad det är. På ett forum är det som att alla känner alla, så jag kan lika gärna säga det här, som jag gjort på andra ställen. Jag är autistisk. Tänk er Rain Man men mycket friskare. Att jag är autistisk har inte ens jag alltid vetat. Det blev bekräftat för bara några år sen, för dom visste att det var nåt med mig. Jag vet inte hur mycket ni har märkt. Jag vill inte att ni behandlar mig annorlunda efter det här. Men jag tar upp det här, eftersom många undrar, och jag skriver INTE det här för att känna mig speciell. Det här skriver jag bara så ni vet, för att jag litar på filmpunktare.   MEn undrar ni nåt så kan ni fråga. ;D
  2008-01-01 21:42:36
Registrerad: 2007-07-24
Vill du får du gärna berätta mer, jag har inte alls bra koll på sånthär. Vet knappt riktigt vad autism är...

[Inlägget redigerades av Sofia92 2008-01-01 21:44:44]
  2008-01-01 21:52:43
Registrerad: 2003-09-23
Jag ville berätta det, så jag gjorde det. Men det är jätte, jättesvårt att förklara. Men information finns på internet. Men som jag: Jag förstår aldrig ett skämt, jag kan knappt handla på en affär utan att bli hur nervös som helst, och kan inte räkna bra på hur mycket pengar jag ska lägga fram. Har nåt som kllas "Extrema intressen", Jag tål inte att någon okänd person skule råka nudda mig, osv...
  2008-01-01 23:59:12
Shadowfax
Registrerad: 2004-04-04
Hmmm intressant. Hur fick du veta att du hade autism?
__________________________

Put some excitement between your legs, ride a horse.

About sex:
when it's good, it's very, very good; and when it's bad, it's better than nothing.

"Om man går snabbt och ler mycket, så ser ingen hur ful man är"
  2008-01-02 00:54:37
Registrerad: 2003-09-23
De märkte att jag inte klarade en del saker, och att jag förstod en del saker så lite. Så vi fick göra en utredning. Så det blev det bewkräftat att det var autism. Det som andra och jag själv tycker som gör mig mest lik Rainman är minnet.
  2008-01-02 01:18:11
Registrerad: 2006-02-21
Vissa av dedär sakerna stämmer in på mig ganska bra...
Men är det inte ett visst antal kriterier (eller vad man ska säga), som ska stämma in för att det ska undersökas?
  2008-01-02 12:31:40
rednaxela
Registrerad: 2005-11-28
Det kan inte vara kul att vara autistisk.
__________________________

Jag ogillar dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att hålla dem.
  2008-01-02 13:38:11
Shadowfax
Registrerad: 2004-04-04
Hur är ditt minne Halloween? Vissa av de där sakerna stämmer in på mig med. Så jag är också nyfiken på the_jobes fråga.
__________________________

Put some excitement between your legs, ride a horse.

About sex:

"Om man går snabbt och ler mycket, så ser ingen hur ful man är"
  2008-01-02 14:26:30
modv0074
Registrerad: 2005-08-02
Modigt av dig Halloween_4 att berätta det.
__________________________

The world ain't all sunshine and rainbows. It is a very mean and nasty place and it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't how hard you hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving forward. How much you can take, and keep moving forward. That's how winning is done.

Rocky Balboa
  2008-01-02 14:39:36
Savannah
Registrerad: 2003-10-01
Jag håller med - supermodigt! Way to go!
__________________________

"A man's best friend is his mother." Norman Bates, "Psycho"
  2008-01-02 21:15:50
Registrerad: 2003-09-23
Rednaxela: Kul och kul. Jag trics med mig själv och att vara autistisk är inget stort problem så länge man gör det som känns bäst.
Shadowfax: Mitt minne är inte av denna värld, som min mamma sa. Men jag vet inte. Jag kommer alltid ihåg datum. Eller vilka år nästan alla kändisar är född. Nu går jag på gymnasiet, på medieprogrammet på en särskola. Mina klasskamrater undrar varför vet när alla av dom fyller år. Då säger jag bara att jag bara vill veta det. Så en del saker kan jag verkligen gräva ner mig i. Och jag kommer alltid ihåg vilket det och det där hände, typ.
  2008-01-02 21:59:49
Registrerad: 2006-07-07
Väldigt modigt av dig Halloween_4 att berätta!
Får jag fråga vilken slags autism du har? Är det Asberger syndrom?

En kille jag träffat med autism säger att han har som en dator inne i huvudet. Han kan plocka fram vad han vill, när han vill. För honom är det inte svårt alls, men för mig är det helt fantastiskt med ett sånt minne! Själv har jag väldigt lätt för att glömma saker.

2008-01-02 22:45:08
Registrerad: 2005-01-18
Gud vad modig du är halloween 4 som berättar det här.

Du är absolut inte ensam om att vara autistisk, jag är det med. Har Asperges syndrom. Så jag vet mycket väl hur du känner dig och vad som menas med extrema intressen och att folk inte få tar på dig (hos mig är det bara vissa som får tar i mig annars inte). Så som sagt du är inte ensam.

För att svara på the_jobe:s fråga:

Många människor känner igen sig i det som beskrivs som syntomer för autism och autism liknande drag (asperges syndrom m.m.) men det behöver inte betyda att dem har det. Hela 4 procent (om jag inte minns helt fel) av sveriges befolkning har någon typ av autism eller autism liknande drag.

För att man ska kunna få diagnosen autism eller asperges så måste man ta kontakt (eller föräldrarna ta kontakt med) en psykolog. Psykologen gör i sin tur ett antal småtest där dem bland annat testa förmågan att kunna tänka logiskt, minne, händelsetänkande, detaljer, ordkunskap m.m.. Utifrån resultaten sen så tittar psykologen på om människan hamnar under ett visst antal kriterier. Men för att kunna få diagnosen så måste man ´ha träffat ganska så många kriterier. Men i de allra flesta fall så räcker det inte ens att man genomför de testerna utan psykologen måste också prata med anhöriga och de som befinner sig i individens omedelbara närhet. Detta för att kunna se hur personen i fråga har vuxit upp, hur dess barndom var och om den har haft tidigare problem.

Den roligaste beskrivningen av asperges och autism som jag har hört och sett är den här: (tagen i från christoffer gillbergs bok som heter asperges normala geniala nördar..)

När Gillberg frågade den här pojken om hur han uppfattade sin vardag så sa pojken att han uppfattade sin vardag som ett enda stor virrvarr av tankar och intryck. Allting gick bara huller om buller och ingenting fungerade, men när han väl fick hjälp och fick reda ut allting så beskrev han det som om vardagen fungerade som en räls. Tycker det är en ganska träffande beskrivning om hur vardagen fungera för oss aspergianer och autister..

Sist men absolut inte minst så måste jag bara säga det här:

Halloween_4: som sagt jag tycker det är modigt att du berättar. Det har jag också gjort fast på ett annat sätt. Det är rätta takter, man ska absolut trivas med sig själv och absolut inte se ner på sig själv.

2008-01-02 23:18:54
Registrerad: 2003-09-23
Nej, madeleine_g, absolut inte. jag älskar mig själv. Ja, asperger är ju en typ av autism. Ja, för mig är det så att jag bestämmer själv vem som får nudda mig. Fast det är ju inte bara autism jag har. Jag fick en hjärnblödning innan jag fgöddes med. Men det påverkar mig inte så mycket. Jag kan ju och springa och simma osv...Så det är bra. Men vad är det specialintresse, madeleine_g?
  2008-01-13 23:40:09
Registrerad: 2006-07-07
Gilbert Grape. I den filmen är Gilberts bror , som spelas av Leonardo DiCaprio, autistisk.
Rainman är egentligen inget typexempel på personer med autism. Hans roll är baserad på en person som är Savant. Han heter Kim Peek och är helt unik. Hans hjärnhalvor jobbar helt självständigt. Så tex när han läser en bok, läser han båda sidorna samtidigt. Ena ögat läser ena sidan osv.  På youtube kan man se en dokumentär om honom. Verkligen fantastisk!

[Inlägget redigerades av inzomnia 2008-01-14 02:53:21]
  2008-01-14 00:48:04
Emiam
Registrerad: 2006-10-14
Cool film, Inzo, men i alla år har ju då alla sagt fel eftersom de sagt att han var autistisk, D. Hoffmann. Hur som helst, mycket intressant film - se den NU!!

--= God Tjugonda' Knut! =--

OBS!!! Glöm ej FP-träffen lör 19 januari 2008 på Pizza Hut, Hötorget i Sthlm 16:00. Anmäl dej, vi måste boka bord!!! OBS!!!

Mats Ekenberg [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one]
  2008-01-14 00:52:17
Goliatbagge
Redaktör
Registrerad: 2004-07-30
Foruminlägg: 1998
När vi är inne på filmer om autism såg jag precis en trailer för en kommande independentfilm som faktiskt verkar spännande. Filmen heter Little Chenier och kommer inom kort att läggas in på Filmpunkten. Den handlar om en kille som får försvara sin autistiske bror från brottsmisstankar. Trailern hittar ni här: http://www.apple.com/trailers/independent/littlechenier/trailer/

Älskar för övrigt miljöerna i trailern.
  2008-01-14 00:55:38
Goliatbagge
Redaktör
Registrerad: 2004-07-30
Foruminlägg: 1998
002mateke: Läs inzomnias inlägg igen. Hon skriver att Rain Man inte är ett "typexempel på personer med autism". Autistisk savant är en extremt ovanlig form av autism. Icke desto mindre är han autistisk.

[Inlägget redigerades av Goliatbagge 2008-01-14 01:59:48]
  2008-01-14 01:13:14
Emiam
Registrerad: 2006-10-14
Ok, sorry, Inzo, men utan att få Goliatbagges extra förklaring hade jag inte förstått just hans poäng utan den (i kombination med din text blev det förståeligt).
   Tycker ändå att det jag skrev fortfarande dock är någorlunda relevant, för så var saken, dvs att MÅNGA tog filmens "Hoffman" som ett typexempel på just autism, enligt min habitus (erfarenheter mm).
   Personligen hade jag aldrig hört talas om ordet savant, tråkigt nog.

--= God Tjugonda' Knut! =--

Mats Ekenberg [AKA. Mastodontfilmsmats - the real one]
  2008-01-14 02:58:35
Registrerad: 2006-07-07
Sorry, för mig är det självklart vad en savant är. kanske skulle förtydligat det hela. Tack Goliat för att du gjorde det

2008-01-14 03:07:30
uncle_funk
Registrerad: 2007-12-31
Vi har ju även Kod Mercury med Bruce Willis.

Savant är en typ av autism, det är som öroninflammation och ögoninflammation, låter det löjligt? Svar ja, men konstigt nog så är det sant.
  2008-01-14 14:50:04
DuskBringer
Registrerad: 2005-05-17
Correct me if I'm wrong, men jag tror inte att man måste vare autistisk för att räknas som savant.
__________________________

- We'll talk about that when I'm dead.
  2008-01-14 19:17:38
Registrerad: 2003-09-23
Jo, jag har sett dokumentärerna om Peek.
  2008-01-14 21:50:41
Registrerad: 2006-07-07
Nej du har rätt Dusk. , men det är nästan alltid så att personer med Savant även har autism.  Men savant är inte en slags autism.

2008-01-14 23:13:58
Registrerad: 2007-07-24
Är inte warren i Den där mary också autistisk? För där kan man ju prata om att inte vilja att andra ska röra en..

2008-01-14 23:39:41

Registrerad: 2005-07-09
"Jack ritar manslemmar" ^^
  2008-01-15 15:49:58
Registrerad: 2006-02-21
I Livet är en schlager spelar väl Jonas Karlsson en autistisk?
  2008-01-15 15:57:56
Registrerad: 2005-01-18
Nej nej han är inte autistisk han är CP skadad. Och det är lite skillnad.

2008-01-15 16:11:08
Registrerad: 2006-02-21
Okej, ja, nu kom jag ju på det Jag visste faktiskt det. Förlåt.
  2008-01-15 16:29:37
Registrerad: 2007-07-24
Vi läser om genetik i skolan just nu, så jag kom till att fundera på vad det är som gör att en del blir autistiska. Har det med gener/kromosomer att göra redan i utvecklingen, eller är det bara en tillfällighet att man får autism?

2008-01-15 18:36:50
Registrerad: 2003-09-23
Jagg har ingen aning om varför man kan bli autistisk. Som sog sa, vill jag inte att personer jag inte känner råkar ta på mig, även om det inte är med flit så blir jag tokig. Jag är både autistisk och har en lätt CP-skada, men jag kan gå, springa, simma osv..

[Inlägget redigerades av Halloween_4 2008-01-15 18:38:10]
  2008-01-16 11:56:53
Registrerad: 2005-01-18
Sofia92: Man vet inte riktigt varför vissa blir autistiska och andra inte. ´På en del människor kan det ligga i generna men det är absolut inte säkert, andra människor kan få i samband med deras födelse (det kan uppstå komblikationer under förlossningen) och en del (har jag hört) kan till och med få det efter en olycka.

2008-03-27 12:00:06
Sallee
Registrerad: 2007-01-02
Har ett syskonbarn som lider av autism.
Så jag vet vad du pratar om..
  2009-04-30 15:35:53
MJlover
Registrerad: 2005-11-05
jag har också Aspergers syndrom. Jag har också väldigt bra minne och har många bra egenskaper tack vare min störning.
__________________________

RIP Heath Ledger: världen har förlorat en mycket speciell person och en otroligt begåvad skådis: du kommer alltid att vara saknad....