Forum » Övrigt » Fritt forum » Last.fm-klubb för filmpunktare          Last.fm-klubb för filmpunktare 2008-04-13 18:44:20
Registrerad: 2006-02-21
Är det någon som är medlem på last.fm? Är du inte det tycker jag det är dags att bli det, för nu har jag gjort en grupp för oss filmpunktare där. Gå med i den när du har blivit medlem på last-fm

Vad är last.fm? Såhär står det på wikipedia:
"Last.fm är en Internettjänst som registrerar vad användaren lyssnar på för musik på sin dator och utifrån detta genererar en detaljerad musiksmaksprofil.
Detta görs genom att användaren laddar hem ett insticksprogram från Last.fm:s webbplats till sin dator och installerar programmet. Insticksprogrammet skickar sedan information om varje låt som användaren spelar (i till exempel iTunes) till en server hos Last.fm. En musiksmaksprofil skapas sedan för användaren baserat på denna statistik. Profilen visas på användarens sida som är synlig för alla andra besökare. Idén är att Last.fm ska kunna ge förslag på liknande artister och låtar som användaren "borde" gilla, baserat på statistiken. Idén liknar den man hittar hos t.ex internetboklådor: "Personer som köpt (och gillat) den här boken, köpte även boken X, Y och Z."
Många funktioner kan användas utan betalning, men om användaren abonnerar kan den få tillgång till några fler funktioner."

Jag vet att det finns några stycken som är medlemmar redan, så är det någon av er som kan skriva något om vad ni tycker om sidan för att övertyga eventuella skeptiker?

P.S. Om gruppen inte hunnit in på sökresultaten än går det ändå att gå med på http://www.lastfm.se/group/Filmpunkten.se

[Inlägget redigerades av the_jobe 2008-04-13 18:53:13]
  2008-04-14 08:26:41
Raceai
Registrerad: 2005-09-04
Skapa ett forum vetja!

Att våga är att förlora fotfästet för en stund - att inte våga är att förlora sig själv.

Om du ska skriva, lär dig att skriva på ett korrekt och uttrycksfullt sätt. Individer som inte kan uttrycka sig blir för massan obetydlig!
  2008-04-14 08:27:46
Fixat
  2008-04-14 16:41:28
ToxicAvenger
Registrerad: 2006-02-14
Jag förstår mig inte riktigt på det, men jag är medlem...

Bajsprinsessan heter jag.

"You're still fucking peasants, as far as I can see".
  2008-04-14 16:49:36
Manligt namn
Men du kommer fatta om du använder det, det är inte så svårt egentligen
  2008-04-14 19:28:31
Registrerad: 2006-10-14
Nja, inget för mig - sätter mediaspelaren på randomplay istället. Sen får folk titta på min MSN vad jag lyssnar på...
Har man inget annat för sej så, javisst.

(jo, gott folk, jag förstår vad det handlar om)

Der Mats [also known as Mastodontfilmsmats/Spike/Zyberm@z/Marren/Låneovven/Grannen]
  2008-04-14 19:36:40
uncle_funk
Registrerad: 2007-12-31
samma här, dessutom så orkar jag inte installera skit på datorn, bara onödigt.

EUREKA! Sa Newton när han fick ett  äpple i skrevet.
  2008-04-14 19:52:36
Registrerad: 2006-02-21
Märks att ni inte testat
  2008-04-15 13:51:58
Registrerad: 2006-10-14
Ja, men vad exakt vinner jag på det, the_jobe? Som jag inte kan vinna själv och dessutom mer exakt på min egen burk?

Skillnaden är det ju så klart om man prompt vill exhibitionera sin musiksmak på en hemsida för hela världen - ja, då är det kanon säkert.

2008-04-15 18:19:50
Registrerad: 2006-02-21
Men man kan ju hitta ny musik, det är det som jag använder det mest till. Jag har hittat mycket skön musik jag aldrig skulle ha en tanke på att lyssna på innan.
  2008-04-15 22:31:03
Registrerad: 2006-10-14
OK, hmm... men jag tror knappast musik går förbi mig som jag lyssnar på. Den musik man gillar hittar man ju så småningom iaf. Och gör man det inte, så saknar man den inte.

Men, ja, kanske det vore en idé att testa nån gång då man har tid. Själv har man ju uppskatningsvis kanske 5 000-10 000 låtar på burken man kan slumpa mellan eftersom jag rippat in hela mitt CD-bibliotek på över 500 skivor. Känner inget behov, men kanske, som sagt, kan man testa nån gång i framtiden.

Hur får du musiktipsen, då? Via mail, eller slumpas en lista fram som du ser på hemsidan där och som alla kan se? Hur säker är listan/tipsen du får upp? Är den sådär relativt osäker som Moviefinder?

2008-04-15 23:30:39
Registrerad: 2006-02-21
Det finns olika sätt att få tips, om man gillar en artist kan man kolla artister som liknar den artisten. Då har sidan kalkylerat fram utifrån vad andra medlemmar taggat musiken med (tex rock, indie, swedish, etc.) Ofta stämmer dessa in bra, men ibland är det ganska långt ifrån den första artisten till dem som "liknar" den (som till exempel Familjen och Håkan Hellström).

Sen finns det något som kallas grannar. Detta är de personer, vars musiksmak stämmer mest in på din egen. Ju mer man skrobblar (lyssnar på musik), desto mer stämmer alltså grannarna in. Om man går in på deras profiler kan man se om det är några andra artister de lyssnar på, som man kanske kan testa.

Det skiftar som sagt hur bra det stämmer in, men om man letar lite mer än bara på ytan kan man hitta mycket man aldrig lyssnat på.

Ja, det är ju ganska mycket musik du har (om man jämför med mina 2000 spår), men det är ju alltid kul om man hittar nåt nytt
  2008-04-16 07:13:23
Raceai
Registrerad: 2005-09-04
002mateke - Med dina argument så ger du oss intrycket av att du skäms för din musiksmak. Lyssnar du på gammal garagedöds och kvasisatanistblack? Utsidan kan förvilla de flesta.

F.ö så måste jag tillägga att det är en suverän tjänst, jag har bara varit medlem i några dagar men redan fått riktigt härliga musiktips grundat på det jag lyssnar på. Jag lyssnar just nu på ett band jag aldrig har hört talat om förut men som tydligen har släppt en del alster.

Den enda nackdelen som jag ser det är programvaran som bör installeras i din dator, det känns ibland som att man är tillräckligt övervakad som det är. Är det det du är lite speptisk mot 002mateke? (jag skojade lite ovan men det förstod du nog(?))

[Inlägget redigerades av Raceai 2008-04-16 07:26:26]
  2008-04-16 16:19:32
Registrerad: 2006-10-14
Ja, genau, Raceai, det är precis så.

Sen en sista sak, the_jobe, taggar? Ska man tagga musik?
Iom att jag lyssnar på typ nästan alla musiksmaker, så lär det ju ta ett tag innan mina 5 000-10 000 låtar kommer in och ger en bra medelbild av vad jag lyssnar på, eller hur? Och den tiden vet jag inte om jag orkar vänta på!

Hur stort i kb är programmet? Verkar det ge buggar?

2008-04-16 22:17:16
Registrerad: 2006-02-21
Öhh..beskriva musik då? (Det kallas tagga - fråga inte mej)
Men du lyssnar väl inte på all din musik heller?
Programmet är på 19,2 mb, inte särskilt stort med andra ord...jag vet inte om det ger buggar, min dator är redan lite konstig, så jag märker ingen skillnad.
  2008-04-16 23:12:51
inzomnia
Registrerad: 2006-07-07
Mateke-Mats lyssnar bara på Christer Sjögren o Sven-Ingvars....de har jag sett på msn

A Fonzanoo is a guy who farts in the tub, and bites the bubbles.
  2008-04-17 00:53:42
Ha... ha... ha...!
*skrattar ihjäl mej - not*

2008-04-17 00:55:02
Registrerad: 2006-10-14
the_jobe, att tagga bilder på sajter innebär ju att man länkar en del i en bild t ex till en profil eller annan sajt (Facebook). Därav undrade jag.

2008-04-17 15:15:01
Registrerad: 2007-07-24
Med taggar på lastfm sorterar man själv artister/band i speciella kategorier. Man väljer själv indelningen. Tex kan man ha en tagg för "Rock 80-tal" eller "Indie", men också ha mer personliga taggar som "Mysmusik" eller "när jag inte mår bra musik". Vad man nu vill ha. En slö dag kan man sedan bara öppna lastfm-spelaren och välja en speciell tagg, och då ska bara artister eller specifika låtar under den taggen spelas, (man måste dock ha ett ganska rejält antal artister under en tagg för att den ska kunna spelas i lastfm-spelaren.)
Jag använder inte taggar så mycket, men visst kan man använda taggar för att komma ihåg vad man tyckte om någon viss musik, eller om man nu tycker att det gör det enklare för en. Men som sagt, jag använder det inte så ofta.

Det jag använder lastfm till mest är att få statistik på vad jag lyssnar på. Men det tar ju såklart ett bra tag att få den statistiken. Sen använder jag lastfm till att upptäcka ny musik, har redan hittat massor av band jag gillar som jag inte hade nån aning om.

Eftersom jag har börjat om på noll (med allt) på min dator sen jag fick den lagad för ett par veckor sen kan jag säga säkert att man inte får buggningar. Än så länge har jag inte upptäckt något konstigt alls.

Men har man väldigt spridd musiksmak, Mats, tror jag inte lastfm är det ultimata. För om du lyssnar på randomplay får du ju inte ut vilka artister du lyssnar mest på. Det är det som är själva meningen egentligen, att man ska lyssna på musik man känner för impulsivt under en hel vecka för att sen se vad man råkat lyssna mest på.

2008-04-17 22:27:28
Registrerad: 2006-10-14
Ok, tack för en fyllig beskrivning!

Bara en liten detalj, Sofia:
buggningar = avlyssningar!
buggar = datorfel!

2008-04-18 15:48:40
Registrerad: 2007-07-24
Okej, jag menar i så fall buggar. Har inte haft något problem med datorn som jag märkt, det är insticksprogrammen i så fall som skulle vara något att oroa sig för. Men insticksprogram är ju bara till för om man vill ha något speciellt på profilen, och har man bara ett bra antivirusprogram ska man väll inte behöva oroa sig alls.

[Inlägget redigerades av Sofia92 2008-04-18 21:21:33]
  2008-04-18 16:01:09
Registrerad: 2006-02-21
Förlåt att jag också är petig, men jag vill hellre ha ett bra antivirusprogram än ett bra virusprogram
  2008-04-18 21:23:12
Registrerad: 2007-07-24
Haha, shit vad folk.. Ändrat nu
  2008-04-18 22:20:40
Registrerad: 2006-10-14
Sofia, förlåt, men shit heter skit på svenska; alltså = "skit vad folk"...

Hahaha