Hej! Vad har ni för synpunkter på detta: Vad har hollywood för syn på seriemördare i filmer? Hur är de vinklade? Är de alltid på nåt speciellt sätt? Något som verkligen representerar en serimördare? Alla åsikter välkomnas varmt! |
Seriemördare = psykopater, enligt HW. __________________________ "Who needs reason when you have a chainsaw?" |
Vad är de annars, menar Du? |
Om vi blickar tillbaka till 80-90 talet så var det alltid den där primitiva jäkeln som aldrig ville dö, ett tidigt utstött barn som vart en ensam serieslakatare. Jason, Myers, Freddy osv. Sedan milleniumskiftet har det mer vänt åt att bli egendomliga genier, såsom Hannibal Lecter och Jigssaw. Jag anatar att det går ett mode även inom skräckfilm. Nuförtiden ser vi ju alltid, nerblodade småflickor i nattlinne och inavelfamiljer som brutalt tar kål på folk. __________________________ ---------------------------------------- Det finns två oändliga ting. Universum samt den mänskliga dumheten. Jag är dock inte så säker på den förstnämda. - Albert Einstein |
Det finns ju även exempel som Jigsaw (även om han tekniskt sett inte är mördare), som är jättesmarta och alltid ligger flera steg före alla. |
Välkommen till FP, filmlover5! Hoppas du stannar!? Om du säger att du gör det, svarar jag gärna på frågan! Ge och ta liksom... Hehe. __________________________ Der Mats [also known as Mastodontfilmsmats/Spike/Zyberm@z/Marren/Låneovven/Grannen] |
De är oftast väldigt känslokalla. De har nästan aldrig motiv till det de gör. De vanligaste orsakerna är: *Hämnd (Jason, Freddy) *Avund (Texas Chainsaw Massacre) *Ett dödligt begär (American Psycho) *Pengar Det ovanligaste hittills måste ju vara just Jigsaws motiv i "Saw". Han känner inte människorna han "utsätter" det han utsätter dem för och han gör det inte för kicken, eller, det vet man ju inte riktigt. En seriemördare (om han nu kan kallas så agerar inte alls på det sättet. Vi är i alla fall inte vana vid det.Just i Hollywoods filmer brukar det nästan alltid finnas en sympatisk punkt, en svaghet, i seriemördarna. När vi ser en film så tycker vi aldrig synd om de som faktiskt blir mördade. Tänk på Terror På Elm Street och Motorsågsmassakern. Det är helgalna, nästan humoristiska mördare som slaktar stereotypa och korkade ungdomar. Finns det något bättre? Efter alla dessa filmer känner man igen dem alla. Även de som komma skall: *De är känslokalla *De har vuxit upp under tunga förhållanden, knarkande morsa, agande farsa. Bära morsans underkläder, döda smådjur och därefter uppgradera. *De är oftast, eller söker sig till, i sitt "home of birth". *Antingen är de vanskapta missfoster som dödar snygga människor. *Eller så är de hygienska, snyggt klädda (fåfänga) mördare som oftast mördar för nöjes skull (American Psycho). De är ofta "down to earth" och kan kontrollera sitt mördande utan att åka fast (Mr. Brooks). __________________________ "I'm not even supposed to be here today!" |
Men Freddy är ju ingen människa utan ett monster, ingen skulle ju t.ex kalla Godzilla en seriemördare.. Sen så är väl Jason mer av massmördare, och monster med för den delen.. |
Oftast är de vanliga människor i första filmen. Sen när man inser framgången så ger de mördaren övernaturliga krafter. Så de kan komma tillbaka flera gånger. Det är ju i princip likadant för Michael Myers. __________________________ "I'm not even supposed to be here today!" |
men jason dör ju i fredagen den 13 del4 så han va dödlig i två-fyra __________________________ keep metal or die |
Sen var det en period under nittiotalet då filmerna om seriemördare var baserad på verkligeten eller ''det skulle kunna hända'' (copycat tex) där manusförfattare vältrar sig i kända seriemördares tillvägagångsätt och deras psyk-profiler. Oprah höjde ett varnande finger och listade alla kännetecken. Is your neighbour a serial killer? Men kan killen i amerikan psycho verkligen räknas? Han begår väl inga mord i verkligheten? __________________________ Ut ameris, ama! |
inzomnia: Inte för att det har med saken att göra. Men jag blev rekommenderad att läsa boken "American Psycho". Kanske får man mer klart för sig om man läser den. Dessutom ska den vara vidrigare, smutsigare och sjukare än filmen. Faktiskt. När jag hörde en jobbarkompis berätta lite från boken så kunde jag inte alls relatera till Christian Bale och hans "hugga luffarn och stampa hunden" metoder. Alltså. Han är grymmare än så i boken. Bland annat ska en liten unge på ett zoo vara inblandad i hans desperata behov jakt på offer. __________________________ "I'm not even supposed to be here today!" |