Forum » Film » Filmdiskussion, generell » Sveriges mest nyskapande/nyanserade (!)?          Sveriges mest nyskapande/nyanserade (!)? 2008-09-01 11:04:31
Registrerad: 2006-10-14
En annan intressant fråga att ställa är den om vilken svensk film som är den mest nyskapande/nyanserade (apropå Lepres startade tråd om vilken film som är Sveriges bästa).

Jag anser att Tic Tac, Strul & Storm tillhör dessa kategorier, då de kom framförallt givetvis. Har ingen direkt topplista på denna kategori, men d e väl på tiden att man försöker knåpa ihop en... helt klart.

Tic Tac för att den bryter mot de konventionella kronologiska tidslagarna inom de flesta filmer.

Strul för att den var oerhört kostsam samt full med så mycket action att det chockade den svenska filmpubliken på den tid det begav sej. Synd bara att regissören Jonas Frick inte fick ökat förtroende. Det kostade väl för mycket kan jag tänka mej...(?)!

Storm för att..., ja se filmen, den är annorlunda. Följer inga direkta svenska filmnormer.

"The importent thing is not what people think of u, rather what u think of yourself." / Unknown
  2008-09-01 12:00:11
carlstrom
Registrerad: 2005-03-03
Sånger från andra våningen var/är otroligt nyskapande. Ett hål i mitt hjärta likaså. Om man ser till den svenska filmen. Persona var nog väldigt nyskapande kom (dock har jag ingen erfarenhet av den årstiden, eftersom jag inte var född) men kan lätt tänka mig att den var det. Mannen på taket måste sets som väldigt nyskapande i Sverige och som en frisk fläkt. Thriller måste även den varit otroligt nyskapande i Sverige om inte mest, med sina äkta porrscener och extrema slow motion fight scener. Sedan kan jag tänka mig att Storm är mycket nyskapande på den svenska film scenen.

'En sparv kan inte veta att han inte är en gås.'
  2008-09-01 19:13:51
Lepre
Registrerad: 2005-02-18
Bra och intressant tråd 002mateke. Dessvärre en som inte är lätt att svara på.

Förhoppningsvis kommer det något riktigt originellt i framtiden. Jag har tyvärr inte sett något som verkligen är självklart.

Om man ser till storyn så tycker jag att "När mörkret faller" är den mest avvikande. Den behandlar väldigt kontroversiella ämnen och gör det utan att spara på varken krut eller förlåtelser.

"Arn" är ett framsteg, på nåt sätt.

Och, trots att jag hade blandade känslor för den... För en film som kunde blivit ruggigt jävla bra, kanske till och med den bästa svenska filmen någonsin om regissören tänkt ett steg längre. Lite liksom "När Mörkret Faller" är Josef Fares "Leo" väldigt nyskapande för svensk film. En annorlunda typ av foto, skådisar som verkligen lägger ner själ på sina roller och även här har en story som inte säger "Oj förlåt, det var kanske lite för hårt."

"Nej.. Bryta nacken av ungjäveln skulle man göra.."
  2008-09-01 21:41:20
film_alex
Registrerad: 2006-09-13
Varför inte nämna Farväl Falkenberg även här? Verkligen ett skönt guldkorn bland alla enformiga deckare och klyschiga kärlekskomedier. Konstnärligt drama med mycket gott visuellt och emotionellt. Annars tittar jag hellre över sundet, på Danmark...

I övrigt suger svensk film idag rejält.

Jag måste kommentera Arn dock (i diskussionens ära) för den är bland det sämsta som produceras. Vi borde ta efter Danmark och utveckla konsten, men istället tar vi ett steg mot Hollywood och satsar på sk "storfilmer" och uppföljare.

Arn är en konventionell film som enbart förlitar sig på försäljningsknep och klyschor. Standiserad handling baserad på storsäljande populärkultur (-> lättare att sälja på film). Det finns absolut inga konstnärliga ambitioner och filmen är ett av flera steg mot fel håll! Var är kreativiteten? Vad är nyskapande?

Jag är emot den här utvecklingen inom SFI eftersom den i helhet innebär färre producerade filmer och sämre filmer eftersom den konstnärliga kreativiteten lågprioriteras.

Dessutom så var det omotiverat mycket engelska i filmen. Okej, man vill göra en storfilm - "american style" - men kom igen! Värst var nog munken som pratade franska, engelska och svenska med en tio-årig, svensk pojke! Vad tänkte dom där igentligen?

"I am but a simple masturbator of the silver screen."
  2008-09-02 17:09:23
Lepre
Registrerad: 2005-02-18
film_alex, självklart, den missade jag.

"Nej.. Bryta nacken av ungjäveln skulle man göra.."
  2008-09-03 22:27:01
Registrerad: 2006-10-14
Tack, Lepre! Nej, d kan jag verkligen skriva under på.

2008-09-04 18:01:15
lindajjj
Registrerad: 2007-03-27
Jag måste säga Darling, som jag verkligen gillade! Det som är nyskapande är att man inte dör av genans när skådespelarna öppnar munnen, vilket i princip alltid sker i alla andra svenska filmer. Varför är svenskar så töntiga och dåliga? Danskar verkar per automatik vara bättre på allt inom film, hur kommer det sig?

Har sett Mordkommissionen i sommar, jättebra - men så kom det en svensk med mitt i allt och man rodnade så fort han pratade!

Och när jag ändå gnäller så såg jag en trailer på TV igår, det ska komma nån spännande deckare med fågelvirus eller vad det var, och så Eva Röse, så FANTASTISKT dålig... åh gud... vad i hela helvetet får de lära sig på scenskolan egentligen? Att locka håret och lägga ansiktsmask?

2008-09-04 19:30:01
uncle_funk
Registrerad: 2007-12-31
Glasblåsarns barn som har fantastiska miljöer och den påminner verkligen som en utav Burtons verk.
Ingenting jag sett i svensk film iallafall.

Screw Godfather. Screw Dark Knight. Screw Shawshank. Make Scooby Doo: Monsters Unleashed #1.
  2008-09-06 16:46:26
Registrerad: 2006-10-14
lindajjj, hon e nästan bara snygg, Eva, d e ju därför hon får roller - hennes ansikte säljer.

uncle, den är bra och annorlunda, just det.