Tjo! Jag skulle vilja ha tips på djupa filosofiska drama filmer som får en att sjunka in i karaktärer och handling och som får en att tänka efter. Känslosamma filmer som berör. Skulle ni kunna tipsa om sådana drama filmer? [Rubriken ändrades av forummoderator Goliatbagge 2008-10-05 20:45:54] |
Eerh... att generellt och specifikt fråga efter filmer med allvarliga filosofiska synpunkter och annat djupt fluff, är att se sig själv som smart. Djup finns överallt, man söker den helt själv. Jag kan rekommendera att kolla in exempelvis Donnie Darko eller serien Paranoia Agent. Kanske Paprika också. |
Donnie Darko (som fh redan tipsat om) The Jacket (många som missar denna guldklimp) American Beauty ...är filmer som berört mig på djupet. |
Requiem for a dream __________________________ Screw Godfather. Screw Dark Knight. Screw Shawshank. Make Scooby Doo: Monsters Unleashed #1. |
Härligt =) Älskar när jag får bra skäl att tipsa om Dogville. Enligt mig världens bästa film. Filosofiskt djup om mänsklig ondska, medmänsklighet m.m. Få filmer säger så mycket om allt..! Dessutom så är det en hemsk berättelse om människor som gör varandra illa. Konstnärligt vacker är filmen också. Se gärna mer filmer av Lars von Trier... ![]() Här är lite andra tips (ej rankade!!!) Farväl Falkenberg - Jesper Ganslandts debutfilm. Emotionellt stark, vardagsfilosofi, konstnärligt vacker. Persona - Kanske Ingmar Bergmans bästa film. Emotionellt stark och konstnärligt vacker. Funny Games - Skildrar vår syn på våldsunderhållning. Intressant, filosofisk och för många; emotionellt stark. Även provocerande. Der Untergang - Bra insikt i Hitlers (läs nazismens) tankegångar och krigets meningslöshet. Bra känslodjup som berör också. 4 månader, 3 veckor och 2 dagar - Guldpalmvinnare. Skildrar abort. Tankvärt och nyskapande. Kanske inte riktigt vad du söker eftersom det emotionella djupet blir lidande av det avvikande narrativet. Stalker - Avskalad, nästan klinisk i sitt fotoarbete. Oerhört torr rent känslomässigt, men å andra sidan väldigt rik på intellektuellt djup. Många existentiella dialoger som stimulerar till tankar. Tarkovsky är i övrigt ett bra och populärt namn ifall du är ute efter filosofiska draman. Fight Club - "Lättsmält djup", lite filosofi blandat med popcornunderhållning. Kanske inte riktigt vad du söker (?) men kanske kanske. Infernal Affairs - Ja när jag ändå är inne på liknande spår... filosofin kretsar kring mänsklig ondska. Väldigt stort karaktärsdjup, konstnärligt snygg (ursnygg filmning!), igen så är detta popcornunderhållning blandat med lite filosofi. Och så lite kommentarer om redan nämnda filmer: Donnie Darko - filosofi kring tidsresande, smart handling med flera kedjereaktioner, popcornunderhållning. American Beauty - Lättsmält djup, men inte värst filosofisk Den skildrar ett intressant dilemma, samt fantasi. Requiem for a dream - Väldigt lättsmält djup och inte filosofisk alls skulle jag säga, men oerhört snygg rent filmtekniskt. Dessutom konstnärligt vacker och emotionellt stark. Ps. filmernas härskare, äh, kom igen nu. Det är väl inget fel med att söka sig till filmer som kan stimulera en intellektuellt. __________________________ "I am but a simple masturbator of the silver screen." |
Grejen är den att det inte finns någon gemensam genre för "intellektuellt stimulerande och djupa filosofdramor". För mig handlar det om att finna skönhet och eftertanke i vad jag än ser på, inte att hitta till sig avdelningen med alla livets aspekter i filmrutor. Men men, det här är bara en tipsande språngbräda. |
Jo, men det är väl klart att det finns. Det är ju precis den typen av film som brukar uppfattas som "konstig" eller "pretto". Sen så är väl alla filosofiska dramer stimulerande rent intellektuellt. Det är i alla fall konstnärens förhoppning... Men du verkar ha ett väldigt annorlunda förhållningssett jämfört med mig. Jag tycker eftertanke och skönhet kommer naturligt, om sådant finns i filmen, och inget man behöver aktivt leta efter. Det finns framförallt inte djup överallt utan den mesta filmen som görs är för konsumtion. Popcornunderhållning som inte är tänkt att ge något "bestående", utan bara vara kul (vilket såklart inte måste vara fel det heller). __________________________ "I am but a simple masturbator of the silver screen." |