Forum » Övrigt » Fritt forum » Svensk Censur?          Svensk Censur? 2009-02-21 13:05:29
Arild
Registrerad: 2009-02-21
När jag kollat upp filmers speltid på IMDb, och sedan jämfört dem med de svenska speltiderna, har det många gånger hänt att de svenska är 3-7 min kortare än den information som utges av IMDb. Vad beror detta på? Är det någon som censurerar den svenska filmen, i så fall vem och varför?
Jag trodde att den statliga censuren inte längre var framme med saxen så fort det kom en film med det som de skulle klassa som för kontroversiell film?
Eller är jag helt ute och cyklar, är det kanske så att de bara klipper bort utdragna scener utan betydelse?

Här är ett fåtal av oändligt många exempel;

Aktuella "The Wrestler" av Darren Aronofsky:
Amerikansk version 115 min.
Svensk version 112 min.

"Blue Velvet" av David Lynch:
Amerikansk version 120 min.
Svensk version 116 min.

"Kill Bill vol. 1" av Quentin Tarantino:
Amerikansk version 111 min.
Svensk version 106 min.

Om någon hört eller vet någonting angående detta skulle jag vara mycket tacksam för svar!

[Inlägget redigerades av Arild 2009-02-21 13:06:18]
det e ju bara 3 minuter..det kan ju vara eftertexterna eller nåt sånt

..::keep metal or die::.

alla lögner om blondiner e falska

freddy is back!

ne, jag är liksom en vårtig alkis som just nu är stenhård och dreglar, fan, tangentbordet börjar sluta fungera-uncle funk

ok, många tror att man e sur för att jag inte använder smileys, men orka dem gula, irreterande sakerna-uncle angående smilisar

250 toplistan e klar nu
  2009-02-21 14:49:59
Oskar_90
Registrerad: 2004-07-03
Jag tror absolut inte att det rör sig om någon censur, det närmaste skulle vara om distributörerna släppte en annan version än originalet i Europa. Vet inte hur vanligt sånt är nu för tiden, men förr var det vanligt att man gjorde så.

Precis som Freddy påpekar kan det nog delvis röra sig om mätfel - den mänskliga faktorn.

Det handlar nog snarast om så kallad "PAL Speedup". Jag kan inte förklara det just nu, men länken nedan leder till en ganska utförlig förklaring av fenomenet(på engelska):

http://www.michaeldvd.com.au/articles/PALSpeedUp/PALSpeedUp.asp __________________________

Favoritpokemon - Topp 3:

1. Blastoise
2. Charizard
3. Venusaur

”För att sända en människa till avrättningsplutonen behövs inga juridiska bevis. Sådana detaljprocedurer är borgerliga och arkaiska. Detta är en revolution, och en revolution måste bli en dödsmaskin som motiveras av det rena hatet.”

Che Guevara
  2009-02-22 02:07:31
uncle_funk
Registrerad: 2007-12-31
Det finns ganska många filmer som kretsar kring ämnet.
Censuren finns som Oskar här säger, inte bara i Sverige, men är det en censur ens? Vi vet alla att amerikanare är rätt dumma, dem kanske glömde kolla klockan först 3 minuter efter filmens slut?

Screw Godfather. Screw Dark Knight. Screw Shawshank. Make Scooby Doo: Monsters Unleashed #1.
Topplistan uppdaterad

2009-02-22 09:06:30
freddyvonmetal
Registrerad: 2008-06-20
Foruminlägg: 1945
dem kan klippa ner en film så man inte fattar ett jotta

..::keep metal or die::.

alla lögner om blondiner e falska