Ruben Östlunds film "De ofrivilliga" blir Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2010. Den har visats på en mängd olika internationella filmfestivaler där den har erhållit många priser. På hemmaplan fick filmen 5 guldbaggenomineringar, bland annat för bästa film och bästa regi och den mottog Svenska filmkritikerförbundets pris Greta för årets bästa film, 2008.
"De ofrivilliga" är en tragisk komedi eller komisk tragedi. Filmen består av fem historier som handlar om gruppens obönhörliga inverkan på individen.
Tisdagens nominering innebär att "De ofrivilliga" blir Sveriges officiella bidrag till Oscarsceremonin. Den 2 februari 2010 tillkännages samtliga Oscarsnomineringar. Då får vi veta om "De ofrivilliga" nått ända fram.
Ruben Östlunds "De ofrivilliga" hade svensk biopremiär 28 november 2008 och finns släppt på DVD.
Eftersom LDRKI släpptes för sent för att vara med i Oscarsgalan 2009, så borde den rimligtvis få vara med 2010. Eller kan en film släppas på ett datum så att den inte kan vara med något år? Verkar knasigt...
Saken är att LDRKI inte ens kom med i listan. Den är berömd, har framgångar utomlands och kritiker i USA älskar den. Och den handlar om vampyrer, alla är väl galna i vampyrer numera.
Så varför välja en film om torrsvensk mentalitet? Jag fattar ingenting.
Jag har visserligen inte sett "De ofrivilliga" än, men jag tycker det här luktar skandal. Måste ju åtminstone ses som en strategisk dundertabbe, precis med tanke på det som fh skrev...
Eller hur? Att inte satsa på Låt Den Rätte Komma In, prisbelönad världen över och har en skara utländska fans, träda in i Oscar-ljuset är som att skita och inte torka sig efteråt. Jag menar, "De Ofrivilliga"? Give me a break.
Visst, det kanske inte är så farligt att ge den lite mer uppmärksamhet, för den är inte dålig. Men jag kan sätta min svenska stolthet på att den INTE blir nominerad till de fem utvalda.
[Inlägget redigerades av filmernas härskare 2009-09-15 23:52:14]
Ja allt verkar ju isf lite skumt helt klart. Märkligt.
Ska bli intressant att se om "De ofrivilliga" kommer upp på IMDb Top 250 också - annars tycker jag det säger en hel del även om IMDb Top 250 e folkets lista s.a.s. __________________________
"we are like that only 40 locations, 30 days exactly & approximately"
FY F*N!!! Hur kunde den bli Sveriges bidrag, det är helt ofattbart!! Att inte "Män som hatar kvinnor blev vald? Har jag missat nåt? Det är bara ett stort skämt alltså!
Sätt ditt betyg på :Tack, du har nu betygsatt filmen!