En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Clockers

Drama:
Krig:
Mysterium:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,3
(9 betyg)
Sätt ditt betyg:

Clockers Köp filmen på CDON
Drama:
Krig:
Mysterium:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,3
(9 betyg)

Handling: Den 19-årige Strike går med på att döda en konkurrent till den dominerande knarklangaren i kvarteret, Rodney. Dock är det in i det sista oklart om det verkligen är Strike som utfört beställningsmordet åt Rodney eller Strikes bror Victor, som är den som bekänner sig skyldig. För den hårt engagerade polisen Rocco står det klart att Strike är den skyldige och han försöker få honom att bekänna genom tidvis hårdföra metoder. Samtidigt pressas Strike av en svart polis liksom från 12-årige Tyrones mor att byta kurs från sin kriminella bana.

Fakta:
År: 1995
Regissör: Spike Lee
Originaltitel: Clockers
Ursprungsland: USA
Längd: 02:08
Medverkande:
Harvey Keitel
John Turturro
Delroy Lindo
Mekhi Phifer
Isaiah Washington
Keith David
Peewee Love
Fler personer

Senaste recensionerna

junkninjan
gav betyget:

Clockers är en Spike Lee rulle från 1995 som handlar om langare på botten av samhällskiktet som säljer crack från parkbänker i Bronx.
Jag har ett speciellt förhållande själv till clockers då den kom under en period av mitt liv då jag var helt insnöad på den hiphopkultur som genomsyrar filmen(Eftersom jag är från Ängelholm så kan jag ju även relatera till de hårda levnadsförhållandena...not).
Ser man bortom hiphopinfluenserna, så är Clockers fortfarande en hypnotisk historia med några av de mest kompetenta skådisarna Hollywood hade att erbjuda vid denna tidpunkten(Harvey Keitel, Delroy Lindo, John Turturro). Mekhi Phifer spelar Ronald som är en av dessa clockers och som kämpar sig genom sin tillvaro. Vi får följa hans liv dag för dag i vad som emellanåt känns mer som en dokumentärfilm än ett drama. Kanske gör den det därför att den är baserad på historier från riktiga livet.
Jag gillar den fortfarande som fan även om den stundtals kan kännas lite, daterad(Scenen där Sticky Fingas på fullt allvar bär en overall med stora stiliserade revolver tryck ovanpå är ett testament på det). Filmen har en släpig ton med jazzig bakgrundsmusik som gör att den bringar in ett högt antal kuddar i betyget. Kan man hålla sig vaken så är hela paketet mycket bra och i mitt tycke Spike Lees bästa film.
"My father was a PREACHER"

Emiam
gav betyget:

En 3+ som film & i sin egen genre.

Tagline: When there's murder on the streets, everyone is a suspect.

En film som hela tiden växer mot slutet då allt får en upplösning och förklaring. Första halvtimmen är lite seg, men sen stegrar det sig vartefter mordutredningen fortskrider. Bra skådespel av Främst Keitel och Washington (Strikes bror Victor). Phifer är helt ok, fastän jag tycker de hade kunnat "introducera" Washington istället då han gör en större insats. Turturro, Lee, David & Lindo gör alla bra birollsinsatser. Intressant fakta i Trivian som gör att filmen idag ser ut som den - läs den!
Måste säga att jag gillar alltid Spike Lee. Av nån outgrundlig anledning lyckas han så gott som alltid. Så även denna film, som dock börjar segt och intetsägande, men Lee lyckas alltid med de många smådetaljerna som höjer upp hela filmen i sig - t ex snygga eftertexter där polisens avspärrningstejp dyker upp då och då ELLER den snygga och annorlunda filmningen av polisförhöret med Phifers yngre 12-åriga bror). Upplösningen blir också snygg och inte så enkel och konventionell som jag hade förväntat mej.
Inte lika bra som Do The Right thing men väl värd en titt. Hamnar i DVD-samlingen för en mindre slant.

Trivia: Was originally supposed to be directed by Martin Scorsese. He changed his mind, opting instead to direct Casino (1995). Scorsese then asked Spike Lee if he wanted to direct. Lee accepted, and Scorsese was given an executive producer credit. / Universal paid $1.9 million for the rights to the Richard Price novel. / Spike Lee wanted John Turturro to play Rocco Klein, and Michael Imperioli to play Larry Mazilla. The studio balked at Lee's request, and Martin Scorsese suggested Harvey Keitel for the role of Rocco, with John Turturro sliding into the role of Mazilla. / When Martin Scorsese was signed on as director, Robert De Niro was to play Detective Rocco Klein. / During the time that Martin Scorsese was to direct this project, the screenplay focused primarily on the life of Rocco Klein. When Spike Lee took over the project, he shifted the attention to Strike.

Hilts
gav betyget:

Inte lika bra som Jungle Fever, men Clockers är ändå mycket välspelad och välgjord.

carlstrom
gav betyget:

Små skön gangster film som känns realistisk. Bra skådespel där Keitel är bäst av alla. Dock märkt att jag inte är ett speciellt stort fan av Spike Lee, tycker dock hans filmer är sevärda och helt okej men inte speciellt mycket mer.

kalles
gav betyget:

Shit, den tredje jointen är precis lika härlig som dom andra, färgstark och realistisk i stil med dom andra två, Mekhi Phieffer gör ett riktigt bra och imponerande jobb som ung knarklangare som skjuter folk till höger och vänster utan att blinka, men som får ont i magen av O'boy..

Spike Lee's filmer är sällan spännande, men dom är alltid sköna och tempostarka.. Behöver jag tillägga att John Turturro är kung i skådisvärlden..

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 11731
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: