En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Vit vålnad

Rysare:
Medlemmarnas medelbetyg: 2,3
(3 betyg)
Sätt ditt betyg:

Vit vålnad Köp filmen på CDON
Rysare:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
2,3
(3 betyg)

Handling: Det unga paret Neil Parker och Madeleine Short övertygas av sin nya bekantskap Charles Beaumont att gifta sig på hans herrgård i Port-au-Prince, Haiti. Men Beaumont är förälskad i Madeleine och hans verkliga avsikt är att övertala henne att ställa in bröllopet. När han inser att det inte finns tid nog för honom att förföra henne går han till den lokale voodoomästaren Murder Legendre som hjälper honom att förvandla Madeleine till en zombie.

Fakta:
År: 1932
Regissör: Victor Halperin
Originaltitel: White Zombie
Ursprungsland: USA
Längd: 01:09, 01:25 (Kanada), 01:07 (Roan Restoration)
Ingår i tema: Zombies

Medverkande:
Bela Lugosi
Madge Bellamy
Joseph Cawthorn
Robert Frazer
John Harron
Brandon Hurst
George Burr Macannan
Frederick Peters
Annette Stone
John Printz
Dan Crimmins
Claude Morgan
John Fergusson
Velma Gresham
Hans Joby
Fler personer

Senaste recensionerna

modv0074
gav betyget:

Den här allra första zombie-filmen, 'White Zombie', är inte lika bra som George A. Romeros 'Night of the living dead'. Men den är bättre än sin uppföljare 'Revolt of the zombies'. Sevärd! Stark tvåa.

Oskar_90
gav betyget:

Sevärd eftersom det är den FÖRSTA zombiefilmen någonsin. Den enda likheten den har med Dead-trilogin och de flesta moderna zombiefilmer är i stort sett bara ordet "zombie" och idén om "levande döda". White Zombie" är den första filmen i vilken ordet "zombie" används. Den var däremot inte den första filmen där den karibiska religionen voodoo ingick i handlingen, men för många säkert ett första möte med den.

Voodoons roll i moderna zombiefilmer existerar bara i ett fåtal filmer. Men de tidiga zombiefilmerna var mycket benägna att väga in en stor del voodoo utöver zombierna(bl a "White Zombie"). Ett par utmärkta av det fåtal moderna zombiefilmer som inte har glömt sina rötter är "The Serpent and the Rainbow" och "Zombie Flesh Eaters"/"Zombi 2".

Filmen innehåller också den scen som i varierande form har ingått i många zombiefilmer sedan dess; den där filmens antagonister kämpar för att ta död på de levande döda medelst pistol eller liknande, men såklart misslyckas. Visserligen har det i senare filmer varit nästan självklart att zombierna kan dödas med handeldvapen - om man skadar hjärnan. Men hur många gånger har vi inte sett på "idioterna" som inte vet att de ska skjuta mot huvudet förihelvete!?

Ponera att "White Zombie" aldrig hade gjorts. Skulle det då finnas en zombiegenre? Hade inte Dead-trilogin funnits? Vad skulle George A. Romero gjort med sitt liv?

Vill du se filmen som lade grunden för zombiegenren och gjorde succé när den gick upp på biograferna, så missa inte den här första zombiefilmen som dessutom har Bela Lugosi i huvudrollen.

Vill du hellre se den film som uppfann "den moderna zombien" och startade hysterin, se då Night of the Living Dead(1968).

Rune
gav betyget:

Alldeles för seg lite rolig ibland.

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 12782
Filmen är svartvit
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB


Uppföljare och/eller remakes:
Revolt of the zombies (1936)