En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Harold å Maude

Komedi:
Drama:
Romantik:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,1
(14 betyg)
Sätt ditt betyg:

Harold å Maude Köp filmen på CDON
Komedi:
Drama:
Romantik:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,1
(14 betyg)

Handling: Harold är en ung, depressiv kille som har som hobby att begå fejkade självmord inför sin mor, samt gå på begravningar. En dag möter han den snart 80-åriga kvinnan Maude som också gillar att gå på begravningar. De blir väldigt goda vänner.

Beteckningen "kultfilm" används numera för at marknadsföra filmer som låtsas vara "independent", och tom. helt vanliga Hollywoodrullar som flirtar med olika subkulturer. Harold å Maude är däremot äkta vara.

Fakta:
År: 1971
Regissör: Hal Ashby
Originaltitel: Harold and Maude
Ursprungsland: USA
Längd: 01:31
Medverkande:
Bud Cort
Ruth Gordon
Vivian Pickles
Cyril Cusack
Charles Tyner

Senaste recensionerna

Shining_pearl_
gav betyget:

Detta är en speciell film som man sent kommer glömma tror jag, eftersom den har en minst sagt udda handling. Kan förstå att denna film väckte uppmärksamhet på sin tid, och även nu, då man inte ser sådana här filmpar i dagens filmer. Och tur är väl det. Det är inget som känns realistiskt i själva huvudstoryn, jag blev faktiskt lite förvånad när jag märkte längre in i filmen vad den handlade om- hade inte väntat mig det. Får godkänt i alla fall, men är förmodligen inget jag ser om.

Hilts
gav betyget:

Absolut inte min typ av film! Harold och Maude är en otroligt jobbig och konstig rulle som var en direkt pina att ta sig igenom. 90 minuter kändes som 180. Det var helt omöjligt att tro på attraktionen mellan de två huvudkaraktärerna. Undvik till varje pris denna skitrulle!

Goliatbagge
gav betyget:

Det här är en väldigt speciell film som verkligen sticker ut från mängden. Bjuder på många helsjuka scener vars absurditet gör att det inte går att hålla sig för skratt. Särskilt dejtscenerna är helt underbara. Bud Cort som spelar den morbide Harold påminner mig en hel del om Kevin Spacey och är ljuvlig i huvudrollen. Dessutom härlig musik av Cat Stevens filmen igenom.

carlstrom
gav betyget:

En skön liten hyllning till livet som blivit en riktig kult klassiker. Samspelet mellan Cort och Gordon är bra och filmen är väldigt tänkvärd och rolig. Stark trea.

Czechflash
gav betyget:

En udda och för sin tid vågad film. Bra skådespeleri och skön musik som passar bra in i stämningen. Betyget kan höjas vid en omtitt, men det är hur som helst en bra film med kultstatus nu för tiden.

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 13302
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: