En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

American Splendor

Drama:
Komedi:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,4
(22 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på CDON
Drama:
Komedi:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,4
(22 betyg)

Handling: Serietidning, dokumentär och spelfilm vävs flitigt och träffsäkert samman i en av årets mest innovativa filmer. Dem amerikanska serietidningen American Splendor, en tidig förlaga till Rocky, väckte stor uppmärksamhet bland undergroundkretsar på 70- och 80-talen. Vi följer den cyniske arkiveraren Harvey Pekar som ger utlopp för sina komiska vardagsbetraktelser.

Fakta:
År: 2003
Regissör: Robert Pulcini Shari Springer Berman
Originaltitel: American Splendor
Ursprungsland: USA
Längd: 01:41
Medverkande:
Chris Ambrose
Joey Krajcar
Josh Hutcherson
Cameron Carter
Daniel Tay
Mary Faktor
Paul Giamatti
Harvey Pekar
Shari Springer Berman
Larry John Meyers
Vivienne Benesch
Barbara Brown
Earl Billings
Danny Hoch
Fler personer

Senaste recensionerna

Hilts
gav betyget:

Härligt orginell i sitt berättande och Paul Giamatti är för skön. Stark trea!

Shining_pearl_
gav betyget:

Tragikomisk och speciell film. Intressant också eftersom den är verklighetsbaserad. Däremot tycker jag den var ganska seg mestadels, så blir en stark tvåa i betyg.

Czechflash
gav betyget:

Tilltalade mig inte så värst mycket, även om den hade sina roliga ögonblick. Tyckte den riktiga Harvey Pekar var roligare än Paul Giamatti som spelade honom.

perjonzon
gav betyget:

Sevärd film med den som vanligt utmärkte Paul Giamatti i huvudrollen.Skicklig filmad med inlägg dels av den verklige Harvey Pekar samt en del serietidingsfigur.
Filmen är i första hand rolig men den är också oerhört skicklig gjord när den skildrar ångesten och paniken inför en cancerbehandling.
En klar 4:a

miak
gav betyget:

Plus för att den är så annorlunda. Men annars, varken underhållande, eller "nyttig"

The_Dude
gav betyget:

American Splendor är baserad på en serie med samma namn av Harvey Pekar som genom sin serie berättar om sitt liv. Pekar gillar inte skitsnack så han skildrar sitt liv som det är, sitt jobb som arkiverare på ett sjukhus och sin familj och sina vänner.

De sätt som man berättar denna historia med att blanda serierutor, spelfilm, dokumentära klipp från Pekars medverkan i David Letterman Show till intervju med verklighetens Pekar göra att det alltid händer något. Även om Pekar verkar vara en av de mest deprimerande människorna någonsin så finns det en ärlighet i det han gör. Det är komik i nästan varje scen, och kul sådan! Vid sidan av Pekar finns även en riktig nörd vid namn Toby som är så fantastiskt rolig och man skrattar varje gång han dyker upp i en scen.

Jag har svårt att hitta riktigt roliga komedier och när man väl hittar dem så blir man så nöjd. American Splendor är en höjdarkomedi som jag verkligen rekommenderar till alla med humor.

Savannah
gav betyget:

En riktig höjdarfilm för oss som har den här sortens humor. Filmen varvar skådespeleriscener med intervjusekvenser och seriestrippar på ett märkligt, men välfungerande sätt. På vissa ställen skrattar man så att man får ont i magen, exempelvis tidigt i filmen när Harvey får problem med stämbanden i helt fel situation. Mycket kul!

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 2611
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: