En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Dr. Mabuses testamente

Medlemmarnas medelbetyg: 3,7
(11 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på CDON
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,7
(11 betyg)

Handling: En suggestiv historia om en galen vetenskapsman som genom terror och kaos försöker få makt över världen. Langs paralleller till nazismens framväxt ur spillrorna av depressionen var tydliga och filmen totalförbjöds senare av Hitler.

Fakta:
År: 1933
Regissör: Fritz Lang
Originaltitel: Das Testament des Dr. Mabuse
Ursprungsland: Tyskland
Medverkande:
Oscar Beregi Sr.
Paul Bernd
Henry Bless
Gustav Diessl
Paul Henckels
Oskar Höcker
Georg John
Rudolf Klein-Rogge
Adolf E. Licho
Wera Liessem
Theo Lingen
Theodor Loos
Karl Meixner
Klaus Pohl
Rudolf Schündler
Fler personer

Senaste recensionerna

Hilts
gav betyget:

Imponerande och fängslande film av Fritz Lang.
Dr. Mabuse är en rikitgt creepy gestalt. Trots sin ålder är den spännande nästan hela tiden.

carlstrom
gav betyget:

Mycket skickligt verk av en av tidernas skickligaste regissör Fritz Lang. Hantverket är av första klass vilket bidrar till att man inte reflekterar speciellt mycket över en del saker i manuset, exempelvis den faktorn att den var så inbiten/kritisk att Hitler lät den bannlysas. Skådespelet är även trevligt där Wernicke dominerar som Lohman. Väl värd att se.

Emiam
gav betyget:

En klar 3+ som film & i sin egen genre.

Tagline:Fritz Lang's Meisterwerk. Der Gewaltigste Film der Gegenwart (Fritz Lang's masterpiece. The most tremendous film of the present).

Låg för inte så länge sen (200711) på IMDb Top 250-listan (nu är den enda film kvar där av Fritz Lang "M": 45/250).

-
Kanske 5-10 minuter för lång (2 lite sega scener skulle ha kunnat förkortas ngt kanske). Dialogen är stundtals fåordig givetvis medvetet, men detta bidrar till att man verkligen ibland måste vara 100% koncentrerad för att inte missa oförståeliga detaljer, kanske inte såvida man är tysk och inte missar språkliga översättningsmissar och/eller ser filmen flera gånger.

+
Mycket bättre och mer spännande än vad jag hade förväntat mej. Den restaurerade DVD-versionen som nu finns är det dessutom mycket bra bild på. Det svart-vita bekommer mej inte alls. Bra skådespel av rätt många. Imponeras av den tidens hantverk generellt i skapandet av denna film - den gjordes 1933 (även om den hade premiär i Sverige först 1945 *). Helhetsintrycket: en välgjord kriminalare/thriller som är mycket bra med tanke på NÄR den gjordes.

Hamnar trots allt inte i DVD-samlingen. Dock riktigt intressant och kul att ha sett denna klassiker.

Trivia: * På grund av Langs paralleller till nazismens framväxt ur spillrorna av depressionen, som var tydliga, totalförbjöds filmen senare av Hitler. Kanske därav det sena premiärdatumet i Sverige, USA och Finland (dock ej i Tyskland, Danmark, Frankrike, Österrike & Ungern, där filmen började visas planenligt 1933).

ted
gav betyget:

En kuslig och mycket sevärd film. Det spelar ingen roll att den är svart-vit och 70 år gammal, den fungerar alldeles utmärkt i detta millenium också.
Och den buttre Kommisarie Lohman kan man även får träffa i filmen "M - Barnamördaren".

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 5006
Filmen är svartvit
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: