En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Överlagt mord

Drama:
Thriller:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,7
(16 betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på CDON
Drama:
Thriller:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,7
(16 betyg)

Handling: En småtjuv skickas till Alcatraz på 30-talet och tas fast när han försöker rymma. Som straff hamnar han i isoleringscell. Maxtiden för vistelse där är 19 dagar, men Henry får spendera flera år där, kall och i mörker tills han släpps ut som en galning och begår ett mord. En advokat försöker ge Alcatraz skulden och visa att det inte är Henrys fel att han blivit som han blivit. Därför borde han inte avrättas.

Baseras på en sann händelse.

Fakta:
År: 1995
Regissör: Marc Rocco
Originaltitel: Murder in the First
Alternativ titel:Meurtre ā Alcatraz
Ursprungsland: Frankrike, USA
Längd: 02:02
Ingår i tema: Fängsligt förvar

Medverkande:
Kevin Bacon
Christian Slater
Gary Oldman
Embeth Davidtz
William H. Macy
Stephen Tobolowsky
Brad Dourif
R. Lee Ermey
Mia Kirshner
Ben Slack
Stefan Gierasch
Kyra Sedgwick
Fler personer

Senaste recensionerna

Hilts
gav betyget:

En medioker film. Bacon var visserligen mycket bra i en påfrestande och krävande roll, men själva filmen var faktiskt ganska tråkig.

Sophie
gav betyget:

Varje gång jag ser Överlagt mord kan jag inte låta bli att fråga mig varför Kevin Bacon inte har fått en Oscar. Detta är utan tvekan hans bästa roll, tätt åtföljd av The Woodsman och Mystic River. Brukar inte vilja rosa skådespelare i onödan då det i mina ögon krävs något mycket speciellt för att förtjäna en Oscar. Bacon leverar just en sådan rolltolkning i den här filmen. Han stöttas av Christian Slater som också är mycket bra, Gary Oldman och William H. Macy. Skådespelet håller mycket hög klass hela filmen igenom. Filmen i sig är mycket gripande och provocerande, och bygger på en sann historia. Det är lite synd att man har tagit sig ganska stora friheter med att göra om historien till film, men jag kan inte riktigt se hur filmen hade blivit så fantastiskt bra som den är om man hade följt historien till punkt och pricka. Konstnärlig frihet ska absolut inte underskattas.

Den som överraskade mest här var Christian Slater som jag inte hade mycket till övers för innan. Här gör han en mycket sympatisk, om än smått idealistisk, karaktär som jag blir väldigt förtjust i. För mig är detta en solklar femma.
"ln life for every action there is a definite and distinct reaction."

DuskBringer
gav betyget:

En ganska seg film som egentligen inte är särsklit bra alls förrän den sista kvarten ungefär. Den hemska och sentimentala konfliktupplösningen räddar filmen från lägre betyg. Bacon gör bra ifrån sej och en svag trea blir slutbetyget.

aud
gav betyget:

hemsk film! stackars människa!

wildpalm
gav betyget:

Bacon är otrolig i huvudrollen och filmen är jättebra. Stark och smärtsamt gripande, baserat på en verklig händelse. Bör ses!

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 6467
Filmen är både i färg och svartvit
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: