En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Akira

Action:
Science Fiction:
Thriller:
Medlemmarnas medelbetyg: 3,4
(27 betyg)
Sätt ditt betyg:

Akira Köp filmen på Discshop
Action:
Science Fiction:
Thriller:
Sätt ditt betyg:
Medlemmarnas medelbetyg:
3,4
(27 betyg)

Handling: Kaneda är en MC-gängsledare. Hans närmaste vän Tetsuo blir inblandad i ett hemligt statligt projekt under namnet Akira.När han försöker rädda sin vän träffar Kaneda en grupp aktivister mot staten, giriga politiker, oansvariga forskare och en mäktig militärledare. En konfronatation utlöser Tetsuo's övernaturliga krafter och leder till våldsam död och till den slutgiltliga upplösningen på Tokyo Olympiastadio, där Akiras's hemlighet begravdes för 30 år sedan.

Fakta:
År: 1988
Regissör: Katsuhiro Ôtomo
Originaltitel: Akira
Ursprungsland: Japan
Längd: 02:04
Medverkande:
Mitsuo Iwata
Nozomu Sasaki
Mami Koyama
Tesshô Genda
Hiroshi Ôtake
Kôichi Kitamura
Michihiro Ikemizu
Yuriko Fuchizaki
Masaaki Ôkura
Tarô Arakawa
Takeshi Kusao
Kazumi Tanaka
Masayuki Katô
Yôsuke Akimoto
Fler personer

Senaste recensionerna

Emiam
gav betyget:

En 3+ som film, i sin egen genre & som underhållning.

Taglines: Neo-Tokyo is about to E.X.P.L.O.D.E. / The end of the world was only the beginning

Detta är helt klart en av de bättre manga-filmerna jag sett, men observera att detta är en ren vuxenhistoria då mycket våld och blod förekommer. Filmen är revolutionerande på så sätt att den har flera rekord som håller än idag * ** ***. Synd att inte Sony Pictures gjorde verklighet av sin idé att göra en riktig spelfilm av historien ****.
Manuset är riktigt bra - spännande, intressant och idérikt, lite nyskapande. Karaktärerna är mångbottnade och miljöerna är stundtals riktigt snygga i Neo-Tokyo. En del overkliga och omänskliga akrobathopp mellan motorcyklar i hög fart gör att trovärdigheten tappas och jag tycker första halvtimmen hade kunnat klippas en del med saxen då den bli något seg. Lite väl kryptiskt och svårtolkat slut, tyvärr.
Detta är bra, men hamnar trots det inte i DVD-samlingen - kanske om man hade växt upp med filmen redan från då den kom (?). Filmen både kan och vill man se om, dock nästa gång med nån extra filmkunnig. Ett plus för en lite annorlunda DVD-meny.

Trivia: * This was one of the first Japanese anime films to have the character's voices recorded before they were animated. While this is the typical practice in U.S. animation, in Japan the animation is generally produced first. / **** At one point in the 1990s, Sony contemplated a live-action version of the film, but scrapped the idea when the projected budget went north of US$300 million. / ** The production budget was nearly $10 Million US Dollars, a record sum in Japanese animation film. The movie consists of 2,212 shots and 160,000 single pictures, 2-3 times more than usual, using 327 different colors *** (another record in animation film), 50 of which were exclusively created for the film. The reason for this statistic is that most of the movie takes place at night, a setting that is traditionally avoided by animators because of the increased color requirements.

film_alex
gav betyget:

Grymt anime-mästerverk som har en djup story med mångsidiga karaktärer samt en grymt skön stil i tecknande. Helt klart ett måste i grundkursen för animetittande.

madeleine_g
gav betyget:

Jag tycker helt klart att det här en av de bästa manga filmerna som jag över huvudtaget har sett. Den är snyggt ritad, ljudet är bra och för att inte tala om niljöerna. Men det som dra ner det hela är den komplicerade storyn.

I några scener så hade jag så svårt att hänga med i handlingen så att jag nästan tappade intresset för den..Men efter en stund så hände det saker som gjorde att intresset återigen var på topp. Den var enligt mitt tycke lite väl obalanserad, en stunden så var den nästintill tråkig och andra stunden så hände allting samtidigt. Detta gjorde mig väldigt förvirrad.

carlstrom
gav betyget:

Bannbrytande film som sägs ha haft stor inverkan till Matrix. Finner den personligen bra men kanske lite väl hypad från somliga, dock imponerat tillräkligt till att den blev köpt.

Jonasj_84
gav betyget:

Akira är en riktig klassiker inom Anime och det var den första jag såg. Handlingen är suverän som tar med en på en resa till det tredje Tokyo. Det finns allt från coola motorcykel fighter till nästan komiska inslag. Animationen är mycket bra för att ändå ha några år på nacken. Rekomenderas varmt.

Björn
gav betyget:

En bra anime film, som dock har en lite små skum handling på sina ställen. Men på det hela är det en bra film.

Mer fakta:
Filmpunkten-id: 663
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: