En av Sveriges största sajter om film.

Grundad 2002

Medan Beirut brinner

Krig:
Medlemmarnas medelbetyg: -
( betyg)
Sätt ditt betyg:

Köp filmen på CDON
Krig:
Sätt ditt betyg:

Handling: Beirut den 13 april 1975: libanesiska inbördeskrigets första dag. Passagerarna på en palestinsk buss massakreras av milismän framför ögonen på Tarek och Omar, två tonåringar från västra Beirut, stadens muslimska del. De kristna kontrollerar östra Beirut och denna geografiska uppdelning längs "gröna linjen" - den demarkationslinje som löper genom staden - blir en symbol för ett land och ett folk som nu splittras.

Tarek och Omar försöker att inte bry sig om konflikten som utspelar sig framför deras ögon och de är fast beslutna att ha så kul som möjligt. Efter det att deras franska skola stängs tillbringar de sin tid på stadens gator tillsammans med May, en nyinflyttad kristen flicka från deras kvarter. De skaffar sig nya vänner bland grannar, affärsinnehavare och milismän. Utrustade med en Super- 8-kamera och obekymrade av stridigheterna blir slagfältet en sorts lekplats för de tre vännerna. Men vad gör man när den enda fotoaffären i Beirut som fortfarande framkallar smalfilm har hamnat på "fel" sida av "gröna linjen"?

Hemma hos Tarek utspelar sig en annan konflikt mellan hans mor och far. Frågan om vad familjen skall ta sig till i den uppkomna situationen - stanna i Beirut eller fly - blir alltmer brännande allteftersom inbördeskriget trappas upp.

Fakta:
År: 1998
Regissör: Ziad Doueiri
Originaltitel: West Beyrouth
Alternativ titel:West Beirut
Alternativ titel:Beyrouth Al Gharbiyya
Ursprungsland: Frankrike, Norge, Belgien
Längd: 01:45
Medverkande:
Rami Doueiri
Mohamad Chamas
Rola Al Amin
Mer fakta:
Filmpunkten-id: 9925
Filmen är i färg
Redigera info på denna sida
Länk till IMDB
Uppföljare och/eller remakes: