Forum » » Filmdiskussion » Dolda budskap   Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.        Dolda budskap 2005-09-20 13:56:48
Registrerad: 2005-05-17
Känner ni till någon rulle som har dolda budskap? Jag tror att nästan alla filmer har ett, men att dom är väldigt svåra att upptäcka. (Kanske är det därför som dom benämns som "dolda" budskap)

Ett exempel är "Thelma and Louise"
Ni vet när den ena bruden håller på att bli våldtagen av ett fyllesvin. Han blir skjuten, och om ni kollar på hans pose, när han ligger död mot bilen. Armarna rakt ut och huvudet på sned. Ett fullfjädrat krucifix!
Min filmkunskapslärare trodde att budskapet kunde vara att killen tar med sej alla mäns skuld in i döden, precis som Jesus tog med människans skuld i döden. Ganska diffust, men det är ju det som är så roligt. Ingen annan än regissören kan vara riktigt säker på vad som menas. Kanske är det bara tillfälligheter och betyder inte ett skit.

Om ni tror er veta någon film med dolt budskap, så skriv det här! Jag tycker att det är skitintressant!

2005-09-22 13:56:18
Savannah
Registrerad: 2003-10-01
Äntligen en intressant tråd! En bild i "Boys don't cry" med Hilary Swank gör också en jämförelse mellan hennes rollkaraktär Teena Brandon och Jesus. Det är en bild av henne när hennes könsidentitet ifrågasätts av ett par "bad guys" och just den är väldigt talande. Ljuset, bildkompositionen och ljudet vill få fram en enda sak: att hon var den oskyldiga, som trots det blev straffad.
__________________________

"A man's best friend is his mother." Norman Bates, "Psycho"
[Inlägget ändrat av Savannah 2005-09-22 13:56:56]
  2005-09-22 15:01:04
Registrerad: 2004-12-22
Är du säker på att det ska vara ett "dolt budskap" ? I så fall verkar det vara ett ganska konstigt budskap...

Varför skulle just DEN killen ta med alla mäns skuld in i döden?

Jesus hade ju aldrig gjort något ont, och han fick ta med sig alla människors skuld.

2005-09-22 15:49:21
Registrerad: 2004-01-31
Det är lätt att övertolka filmer, så det är rätt dumt att försöka titta efter sånt här allt förmycket. Jag tror också att det mer handlar om referenser. Titta på Starwarsfilmerna. Lucas har "inspirerats" från många filmer där referenserna är mer eller mindre tydliga. Det betyder att man inte ska lägga in för mycket intention i filmskapandet, än som just referenser.

2005-09-26 12:55:01
Registrerad: 2005-05-17
Hej Mikael. Jag förstår din förbryllning. Jag läste precis mitt eget inlägg och förstod knappt ens själv vad jag menade! Är inte det fantastiskt?!

Jag ska iallafall försöka förklara.

Alla män, med normala etiska principer, känner sej ganska obehagliga till mods när dom ser män misshandla eller på annat sätt förgripa sej på kvinnor. Dom tänker liksom "fy fan vad jag skäms över att vara man".
När våldtäktsmannen i "Thelma & Louise" blir skjuten, känner dom en lättnad. Våldtäktsmannen tar liksom med sej männens skuld i sin grav. Allt kvinnoförtryck och anna skit som män utsätter kvinnor för, följer med honom i hans död.
På samma sätt som Jesus tar med sej människans hämndgirighet och blodtörst i sin grav.

Does it make any sense? Om inte så berätta gärna om ett dolt budskap som du själv har snappat upp i en film.

2005-09-26 18:34:46
Registrerad: 2004-01-31
Framförallt, så är inte Ridley Scott en sådan typ av regissör som lägger in någon dold mening i sina filmer. En mer rak och rättfram regissör är svår att hitta.

2005-09-26 19:02:27
Registrerad: 2004-12-22
Ridley Scott verkar ju vara en sådan regissör som gör sådana filmer, som Thelma and Louise och Boys don't cry, vad vill han egentligen? Tala om att alla män är svin?

2005-09-27 08:14:31
Mikael, Scott har inte gjort Boys Dont Cry. Den har Kimberly Peirce
gjort ( http://www.imdb.com/name/nm0005303/ )

Ridley Scott har gjort Alien, Bladerunner, Legend, Gladiator, The Duelists, Kingdom of heaven m.m. ( http://www.imdb.com/name/nm0000631/ )

Han har alltså gjort en hel radda riktiga klassiker. Varför säger du då så dumma saker?

2005-09-27 12:20:56
G.I Jane då.

2005-10-05 13:29:47
Registrerad: 2005-05-17
Ni får mej verkligen att framstå som en idiot!
Det är kanske inte så mycket ett budskap som en totalt orelaterad liknelse?
Jag vet inte längre...

[Inlägget ändrat av DuskBringer 2005-10-05 13:32:40]
  2005-10-05 13:49:28
Registrerad: 2004-01-31
Var inte orolig, Duskbringar. En del filmlärare övertolkar allt. Möjligen är det han/hon som framstår som en aningen . . .tja, överentusiastisk?

2005-10-05 13:53:25
Registrerad: 2005-05-17
Exakt! Det är läraren som är dum i huvet, inte DuskBringer!
Men övertolkning eller ej, så finns det verkligen filmer som bevisligen har dolda budskap. Walt Disney's filmer, exempelvis, var ju formligen proppade med budskap och politiska undertoner.

Har jag hört iallafall...

Är det något jag avskyr mer än korta snapsglas, så är det långa kjolar.
Obs. Arkivforum. Det går inte att svara i denna tråd.