Forum » Film » Filmdiskussion, generell » Sveriges bästa!          Sveriges bästa! 2008-08-29 15:36:58
Registrerad: 2005-02-18
På senare tid har det talats om den svenska filmen på ett överraskande positivt sätt. Idéerna blir mer originella och storsatsningarna har börjat vakna i vår filmindustri. Snart kanske man kommer tala om oss som storheter - som levererar storartade filmer...

Men vilken är egentligen den bästa svenska filmen som någonsin gjorts?

2008-08-29 18:07:03
Timoti
Registrerad: 2005-07-27
Lepre det du säger är sant. Häromdan läste man om en vampyrfilm. Man märker att det är yrngre regissörer som kommer med ideérna. Istället för Kjell Sundvall, eller någon annan 40 plusare. Vi behöver mera Scorsese, Speilberg, Nolan och Lynch.

Den bästa svenska filmen är Mannen på taket, ja det är ju en Beck - film. Men det var ju den filmen som tog fart på polisgenren här i Sverige. Dessutom skjuter de ju ner en helikopter i den filmen. Sen ser man att det är lite amerikans action, i filmen.

Bo Widerberg, sveriges bäste regissör.
__________________________

Al : Son, have I told you not to get married?
Bud : Yeah, dad.
Al : Have I told you not to become a shoe salesman?
Bud : Yeah, dad.
Al : I guess I told you everything I know then.
  2008-08-29 19:08:30
Registrerad: 2006-10-14
Vad tycker du själv, Lepre?

Göta Kanal
Sällskapsresan (1)
Strul

Sen måste man ju välja också. Tufft. Men alla filmerna är i mitt tycke geniala komiska mästerverk där inte en död minut går att finna samt manusen (m sina träffsäkra repliker m dödlig precision på tajming) är lysande. Fullkomliga klassiker.
__________________________

"The importent thing is not what people think of u, rather what u think of yourself." / Unknown
[Inlägget redigerades av 002mateke 2008-08-30 12:04:51]
  2008-08-29 23:22:36
Registrerad: 2007-12-31
Jag är inte så jätteförtjust i svensk film, borde då säga "Sällskapsresan" för den har det bästa manuset, men sedan gillar jag Fares filmer också.
__________________________

Screw Godfather. Screw Dark Knight. Screw Shawshank. Make Scooby Doo: Monsters Unleashed #1.
  2008-08-30 08:34:56
wildpalm
Redaktör
Registrerad: 2004-02-17
Mitt liv som hund
Under ytan
Fucking Åmål

Filmerna är oerhört träffsäkra och berörde mig djupt på alla plan.

Med vänlig hälsning
Markus Elfström, redaktör Filmpunkten
  2008-08-30 08:44:05
inzomnia
Registrerad: 2006-07-07
Måste nog hålla med wildpalm om Fucking Åmål, sen lägger jag för min egen del till Farväl Falkenberg, Tillsammans, Jägarna, Jag Är Med Barn och Bara En Mor.

Ut ameris, ama!
  2008-08-30 11:58:57
Wookad
Registrerad: 2006-03-21
Så som i himmelen.

Såvida man inte räknar Hallströms engelska.
  2008-08-30 14:20:20
siuda
Registrerad: 2008-04-14
vi hade iallafall tur med vädret är ett riktigt guldkorn i svensk filmhistoria
Man hoppas ju att 2:n ska bli lika bra men det är nog att hoppas på för mycket
  2008-08-30 14:38:29
Borr
Registrerad: 2007-01-30
Jag tycker att "Kopps" är en av de bästa svenska filmerna som gjorts. I alla fall den bästa komedin. Men även "Tillsammans" är jävligt bra.
Egentligen finns det riktigt många bra svenska filmer. Tyvärr så visas det ju nästan bara amerikanska filmer på tv.

Borr-Den extrema termofilen!
  2008-08-30 14:52:12
Sallee
Registrerad: 2007-01-02
håller med Borr, Kopps men även sällskapsresan
  2008-08-30 15:26:24
martin88
Registrerad: 2005-07-09
Den bästa sommaren och  Sällskapsresan 1 & 2 är de jag först kommer att tänka på!
  2008-08-30 15:58:37
Registrerad: 2005-02-18
Personligen tycker jag "Farväl Falkenberg". Men. Det finns ju många andra bra filmer också.

Som "Bert - Den siste Oskulden" och "När mörkret faller".

2008-08-30 16:56:13
tungspets
Registrerad: 2007-05-25
Jag måste faktiskt säga Bröderna Lejonhjärta. Den är riktigt mysig och fin, om än gammal och lite småtråkig då och då.
  2008-08-31 12:47:26
Registrerad: 2006-10-14
Om detta ska bli ett fördjupande forum... varför glömmer så många då att motivera varför de tycker som de gör...?

2008-08-31 14:16:14
Registrerad: 2007-12-31
Frågan var simpel, så varför ge ett sådant långt svar? Räcker med bara några få ord.

2008-08-31 16:41:26
Registrerad: 2005-02-18
Tja.. Folk kan väl få förklara ytterligare om de vill. Men med tanke på att de flesta har koll på svensk film behöver inte mycket förklaras.

Att någon väljer "Bröderna Lejonhjärta" förstår nog de flesta eftersom de flesta antagligen sett filmen och antagligen håller med, till viss del.

2008-08-31 16:55:16
modv0074
Registrerad: 2005-08-02
De flesta deckarna. Beck, Wallander, Van Veeteren. Finns inga som gör bättre polis-filmer. De bästa kommer från Sverige.
  2008-08-31 19:26:34
freddyvonmetal
Registrerad: 2008-06-20
Foruminlägg: 1945
jalla jalla strul och fucking åmål e dem enda bra filmerna..beck e sådär

..::keep metal or die::.

alla lögner om blondiner e falska
  2008-09-01 08:13:31
film_alex
Registrerad: 2006-09-13
"Personligen tycker jag "Farväl Falkenberg"."

Lepre, vad kul att du nämner den filmen. Underskattad.

Jag säger Jägarna, Fanny och Alexander samt Persona är dom bästa svenska filmerna.

Visste inte att man prata om den svenska filmen på ett värst positivt sätt... varför då? Själv är jag ganska negativ..
__________________________

"I am but a simple masturbator of the silver screen."
  2008-09-01 10:14:12
Registrerad: 2006-10-14
Lepre, nu förvånar du mej å det grövsta. Jag trodde DU var en av förkämparna för bara en månad sen ca som var "trött på det ytliga forumet" och därför i princip bara vill gå in för att "fördjupa" detta forum mera. Därav fann JAG det fullt naturlit att utgå ifrån att du med starten av denna tråd menar att folk självklart ska motivera sina filmval.

Men uppenbarligen hade/trodde jag fel. Vill bara säga då i samband med debatten som blev för ett tag sen att du sänder dubbla och tvetydiga budskap. Varför i ena stunden strida ofantligt för nånting, men sen i andra stunden bara acceptera att folk gör som de vill...?!

Frågan var retorisk. Du behöver alltså inte svara. Men om nån ska svara så är det just Lepre och INGEN annan eftersom det är hans tråd.
.............................

Sen är ju en annan intressant fråga att ställa den om vilken svensk film som är den mest nyskapande/nyanserade, så jag tror jag skapar en ny tråd om detta.

[Inlägget redigerades av 002mateke 2008-09-01 10:27:05]
  2008-09-01 10:43:05
Goliatbagge
Redaktör
Registrerad: 2004-07-30
Foruminlägg: 1998
Jag tycker att Den bästa sommaren är Den bästa svenska filmen helt utan konkurrens. Den har värmen och hjärtat som är typiskt för Lasse Hallström och dessutom härlig humor i form av Kjell Bergqvist med kavalkader av minnesvärda repliker. Är för övrigt den enda svenska film jag satt en femma på.

Torsk på Tallinn kommer på god andra plats. Tragikomik när den är som världsbäst...

Har dock inte sett en del av de filmer som ni räknar upp. Farväl Falkenberg blir nog att man får ta och se framöver.

[Inlägget redigerades av Goliatbagge 2008-09-01 10:57:28]
  2008-09-01 10:51:58
carlstrom
Registrerad: 2005-03-03
Har faktiskt satt femma på hela fyra svenska filmer där Viskningar och rop, Smultronstället, Det sjunde inseglet och Körkarlen. Bland dessa anser jag att Viskningar och rop är den bästa. Den är till och med så bra att jag nästan vågar titulera den som världens bästa film.
__________________________

'En sparv kan inte veta att han inte är en gås.'
  2008-09-01 19:37:43
Registrerad: 2005-02-18
Jag har aldrig påstått att Filmpunkten saknar trådar som har ett "djupt" innehåll. Hur kan man avgöra om en tråd är djup eller inte? Det får tiden utvisa.

Däremot saknas det trådar som behandlar ämnet film och i och med det ett fördjupande i ett ämne inom film. Att hålla på och "ytliggöra" diskussioner på det här sättet är helt fantastiskt absurt Mats.

Jag är inte en person som blint stirrar på samma prick i väggen utan byta. Jag är flexibel. Precis som du. Måste jag skapa den "perfekta" tråden för att göra dig till freds, nu när jag tydligen satt mig själv i en ståndpunkt (som jag inte ens satt mig i; som du i själva verket har satt mig i) där jag inte kan ändra min åsikt?

Denna tråd var ett tappert försök i "återfördjupa" Filmpunkten - vagga in sajten i ett harem av lustfyllda diskussioner. Men. Nu gick det ju tydligen inte eftersom... Ja. Du, och jag citerar:

.............................

... Valde att i stället sätt DIG SJÄLV i en ståndpunkt där du istället för att uppmuntra till nyskapandet av trådar, motverkar dem.

Självklart kommer en tråd inte leva länge, inte tillräckligt länge för att leva upp till dess syfte om man redan efter några inlägg börjar klaga på skaparen av tråden.

Jag tror det finns ett ord för något sånt:

Dubbel-Moral.

2008-09-01 21:20:10
Registrerad: 2007-12-31
Sorry Leprelina, men jag skiver lite OT nu.
Jag skapade en filmtråd, som handlar om just film, men dog ut väldigt snabbt. Alla trådar som skapas om en specifik film eller om något som har film att göra så bumpas den iväg.
Det är därför filmtrådarna bara försvinner.
------------------------------------------------
Nu till Topic. Jag har sett ganska många bra svenska filmer, och jag har sett mycket mer utav den dåliga sorten.
Sämsta svenska film: Fjorton suger
Bästa svenska film: Sällskapsresan eller Den bästa sommaren.

2008-09-01 23:26:51
Registrerad: 2006-10-14
Off Topic: Lepre, om du uppmanar mej att inte skriva att "ni e roliga" (vid ett annat tillfälle då jag valde att inte svara alls), varför skriver du då själv en slags betoning med förnamnet, Rikard? D om något är förolämpande. Använd våra alias istället, som det är till för!

Personligen anser jag din argumentation vackla (du överdriver), men, men... d e inte hela världen för mej.

Men problemet belyser du själv nu, Lepre. D e verkligen lätt att påstå, särskilt nu med facit i hand, att du var luddig redan från början i den massiva (och ibland delvis riktigt hård och orättvis) kritik du gav för en månad sen. Jag förstod den inte märker jag nu. Antingen så e jag dum eller så finns de ju en liten risk att andra då inte heller förstod den.
..............

On Topic: Repmånad är en het kandidat till Topp 3 över bästa filmerna i Sverige också.

[Inlägget redigerades av 002mateke 2008-09-01 23:39:57]

utvandrarna/nybyggarna
picassos äventyr
kvarteret korpen
som bubblare

sen är ju stalingrad och korpen flyger svenskproducerade. räknas de?