För det första vill jag gärna diskutera just filmen "BECK - Mannen på balkongen". Denna film är Gösta Ekmans absolut bästa rollprestation som Martin Beck, och han var ju faktiskt nominerad till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Detta är inte konstigt, för Ekman är så bra som Martin Beck. Han speglar den där speciella egenheten som vi svenskar har, den där speciella touchen som man inte kan få när man t.ex. ser en amerikansk film. Speciellt bra är Ekman i filmens allra sista scen, han speglar verkligen hur man skulle reagera. Rolf Lassgård är högklassig som Gunvald Larsson, han visar upp en hårdbarkad brutalitet som man inte upplever när man ser Mikael Persbrandts klena kroppsbyggnad. Rolf Lassgård är verkligen the one and only Gunvald Larsson, precis som Ekman är the one and only Martin Beck. Jag tycker inte att det är rättvist att många har glömt bort filmerna med Ekman, det känns oförtjänt eftersom att Ekmans Beckfilmer är långt mycket bättre än vad Peter Habers filmer nånsin kommer att bli. Filmens vackra musik, skriven av Stefan Nilsson, är väldigt passande på alla håll när den byter till skräckaktig ton och när den byter till det där fina pianotemat. OBS! För dej som inte har sett filmen vill jag bara varna att jag nu kommer citera en kommentar från Gunvald Larsson i filmen när han griper våldsmannen Dragan och förhör honom. Dragan säger imponerat: "Det var du som tog mig. Gunvald Larsson rör inte en min och säger: "Ja, vad är det med det då? Det är min uppgift att bura in kräk som du. Om en vecka har jag glömt bort dig." Gösta Ekman, Rolf Lassgård och Kjell Bergqvist är en superbra trio i Beckfilmerna. Extra plus till Michael Kausch som spelar Fransson. Han är verkligen bra och läskig i rollen som den man polisen jagar. Stå på dig, Ekman!
[Rubriken ändrades av forummoderator Goliatbagge 2009-04-08 11:32:18]
Carl-Gustaf Lindstedt är den bästa Martin Beck. Peter Haber är helt ok. Jag tyckte Gösta Ekman såg frånvarande ut när han spelade rollen.
Samma sak med Thomas Hellberg som Gunvald Larsson, han är bäst i rollen. Lassgård är överskattad. Persbrandt är underbart underhållande i vissa av Beck-filmerna, men kanske något överdriven.
Annars så tycker Habers och Ekmans Beck-filmer är lika bra. Tycker förvisso att de senaste nyaste filmerna börjar kännas lite utvattnade och bleka. Första säsongen med Haber och Persbrandt var bra, andra lite bättre.
Haber är helt klart bäst tycker jag!! Ekman är också bra, framförallt i just "Mannen på balkongen", men i vissa andra Beck-filmer, som tex "Polis, polis, potatismos" tycker jag det blir lite löjligt, och det är inte bara Ekmans fel, utan ja själva handlingen, och titeln också för den delen, låter ju som ett barnprogram.
Måste erkänna att jag är på Charleys linje här. Frugan är Haber/Persbrandt fan ut i fingerspetsarna dock så för att undvika konfrontationer så bojkottar jag Haber/Persbrandt versionerna helt hehe