Forum » Film » Filmanalys, speciell film » Shining, The   Till filmen »        Frågor och teorier om filmen 2009-05-04 11:01:46
Registrerad: 2005-08-02
Efter att ha sett en Kubrick film så brukar det vara så att man har en del frågar. Finns många frågor. Jag är lite nyfiken över en del saker i den här filmen nu. Jag skulle vilja få svar, eller aningar om vad det är.

SPOILERVARNING NEDAN!

Varför ser Danny i synen ett stormande blodbad komma ut från hissen i hotellet?

Vad exakt är det som gör Jack galen, som gör att han vill mörda sin familj?

Spökena verkar vara onda och försöker få Jack på sin sida. Frågan är, innan de blev spöken, var de onda då? Varför är de onda?

Exakt vad är det för mystiskt med rum 237? Det talas en del om rummet i filmen.

Varför förvandlas kvinnan i rum 237 till ett gammalt monster efter att ha förfört Jack?

Har nån svar på dessa frågor? Många kanske undrar samma som jag, och inte vet. Man man kan ju komma med teorier om vad man tror.

[Inlägget redigerades av forummoderator Goliatbagge 2009-05-04 21:19:16]
  2009-05-04 13:41:37
siuda
Registrerad: 2008-04-14
Spökena var väll människor som blev galna av andarna från den gamla indianska begravningsplatsen som hotellet är byggt på
Samma sak blev Jack galen av andarna skulle jag tro

Det är iaf mina teorier
  2009-05-04 20:33:24
flingan94
Registrerad: 2005-06-21
Ja alltså det är kepigt,,, men min teori på det dära med blodbadet som kommer ut ifrån hissen kanske är symboliskt, för alla som blivit mördade eller nåt sånt.
__________________________

"Klokhet och vett uti övermått den finaste gåva människan fått"
- Luna Lovegood
  2009-05-04 21:17:16
Registrerad: 2006-04-17
Tanken har inte slagit dig att någon som planerar att se the shining råkar kolla här och får en hel del information som avslöjar nästan allt?

Fucking Bells.
[Inlägget redigerades av dawe100 2009-05-04 21:17:32]
  2009-05-04 21:19:28
Goliatbagge
Redaktör
Registrerad: 2004-07-30
Foruminlägg: 1998
Har lagt in spoilervarning.
  2009-05-04 21:37:04
Registrerad: 2005-08-02
dave100: De borde nog vara förvarnade då de läser rubriken redan?
  2009-05-04 22:03:34
Foruminlägg: 1945
intressant teoril..jag har inte tänkt på det tidigare

2009-05-04 23:27:47
Mina teorier och tankar.

SPOILER

1. Danny har förmågan att se varsel, han känner av redan från början att i hotellet har det begåtts flera mord och att hans far kommer tas av "ondskan". Pga. Danny's förmåga så får han syner efter morden som begicks av Delbert Grady på hans fru och två döttrar. Blodbadet i hissen skulle jag tro (som flingan) är något symboliskt över att det faktiskt varit ett blodbad i huset.

(Ursäkta övertydligheten)

2. Jack blir galen av den ständiga ensamheten, hans frustration på skrivkrampen och bitterheten han känner på sin familj. Enligt min tolkning så var Jack redan lite galen när spöket kom in i bilden och uppmuntrade honom att korrigera sin familj för att de ville lämna hotellet.

3. Som siuda säger så tror jag att Delbert Grady (minns inte om det varit fler som bott i huset innan) påverkades av den indianska begravningsplatsen som hotellet var byggt på. Han var alltså inte galen när de flyttade dit, utan blev det med tiden.

Jag tror att varken frun eller flickorna blev påverkade av att hotellet var byggd ovanpå en begravningsplats. Jag tror mer att de blev onda efter att de blev mördade, kanske för att de var olyckliga av att de var tvungna att sätta livet till och tar ut sin aggression på den nuvarande bosatta familjen?
Eftersom mannen i huset faktiskt blev galen, så är det ju inte mer än rätt att han är ond som spöke också. Enligt vad jag tror, så tyckte Grady att det var någon slags befrielse att döda sin familj och försöker därför övertala Jack till att göra samma sak. Och Jack som redan är en smula galen (det krävs ju för att få se ett spöke öht), lyssnar mer än gärna på råden då han redan är rejält förbittrad på familjen.

4. När Danny cyklar runt i hotellet och cyklar förbi rum 237 så förnimmer han något som hänt i just det rummet, därför stannar han och försöker titta efter i rummet, men upptäcker att det är låst. Eftersom en bild på de båda flickorna kommer upp i detta ögonblick så skulle jag gissa på att de två blev mördade där inne? Eller så bevittnade de sin mamma bli mördad?

5. Enligt mig förvandlas hon inte till "ett gammalt monster" utan snarare till ett lik som möjligen legat i vattnet lite för länge. Varför exakt hon "förvandlas" efter att ha förfört Jack vet jag inte, men troligtvis ville hon göra honom än mer galen så han skulle ta steget att döda sin familj?

Sedan om någon vet, vad i helsike betyder det fotot i slutet på filmen? Fotot skulle tydligen vara från 1921 och Jack är i centrum av det? Har försökt få ihop en vettig förklaring till det, men hittar ingen. Sen är ju Stephen King duktig med att avsluta böcker med sådant man inte förstår... så det finns kanske ingen vettig förklaring alls?

[Inlägget redigerades av Shadowfax 2009-05-04 23:30:38]
  2009-05-05 07:20:36
Ja, de är sant!

Fucking Bells.
  2009-05-05 10:04:05
filmernas härskare
Registrerad: 2006-03-25
1) Som ovannämda sade, är det mer utan en symbolik över ondskan i hotellet.

2) Min teori är att Jack kände igen sig i hotellet när de erbjöd honom att vakta den över vintern. Han kände någon slags dragningskraft till hotellet och reste därför dit. Hans skrivkramp och isolerade tillvaro var mest biverkningar av något som redan låg och kurade i hans undermedvetna. Även om jag inte kan förklara det där med fotot från 1921, är jag stensäker på att Jack var inblandad i massmorden då.

3) Kan jag nog inte riktigt förklara, eftersom ingen vet säkert vad exakt det var som hände den kvällen då morden drog sin gång. Om nu Jack låg bakom morden, känns det lite mer oförklarligt att andarna ber honom att mörda sin egen familj. Detta är dock ingenting som jag direkt tänker på, då de är andar och andra kan väl få för sig vilken fuffens som helst.

4) Jag minns inte säkert om kvinnan ifråga tog självmord eller mördades, men jag är säker på att Jack är kopplingen till hennes... erhm, sällsamma uppdykning.

5) Inte är hon någo monster inte. Som sagt; Jack har någon koppling till hennes död och att skrämma skiten ur folk är väl det andar gör bäst...
  2009-05-05 12:48:18
Registrerad: 2004-04-04
Mmm, jag tror också att Jack hade något med massmorden att göra. Men är det någon som vet vilket årtal Jack och hans familj flyttade dit till hotellet? Jag fick en känsla av att det var lååångt senare än 1912. Så långt senare att Jack egentligen inte skulle ha varit född vid den tidpunkten fotot togs. Men jag kan ju ha helt fel. Boken kanske bör läsas för lite mer info, om man nu kan få det iom att det tydligen blev en hel del ändrat i filmatiseringen.

2009-05-05 12:51:19
boken e riktigt bra

2009-05-05 12:55:52
Registrerad: 2004-04-04
Men du som läst boken, vad finns det för info? Finns det bra svar på modv's frågor, eller är de resultatet av filmatiseringen?

2009-05-05 14:37:19
uncle_funk
Registrerad: 2007-12-31
The Shining är tyvärr en av de väldigt få Stephen King böcker jag inte läst, får kika på den nu när jag har den hemma.
__________________________

Screw Godfather. Screw Dark Knight. Screw Shawshank. Make Scooby Doo: Monsters Unleashed #1.
Topplistan uppdaterad

Senaste recenserade filmer:
Lost in Translation (2003)
Doften av grön papaya (1993)
Watchmen (2009)
Friday the 13th (2009)
[Inlägget redigerades av uncle_funk 2009-05-05 14:37:38]
  2009-05-05 16:03:38
Foruminlägg: 1945
jag läsete den för fem sex år sen jag minns tyvärr inte

2009-05-05 16:38:29
Registrerad: 2004-04-04
Men herregud, har du inget minne

Jag lånar boken själv då. Fast uncle kanske hinner läsa ut sin innan jag... skaffat hem min ^^

2009-05-05 16:42:44
uncle_funk
Registrerad: 2007-12-31
Jo, jag får väll börja läsa efter studierna...

Topplistan uppdaterad

Senaste recenserade filmer:
Lost in Translation (2003)
Doften av grön papaya (1993)
Watchmen (2009)
Friday the 13th (2009)
  2009-05-05 20:30:05
Registrerad: 2005-08-02
Verkligen kul att jag fått så många bra svar. Det är intressant och rent av ett nöje av att läsa era inlägg.
  2009-08-05 23:11:18
sodabi
Registrerad: 2009-08-05
Kvinnan som förvandlas är naturligtvis "hotellet". Hittills har det förfört och lockat Jack, men när han slutligen nappat på dess lockelser och omfamnar och kysser det - dvs bedragit sin fru (familj) och därmed gått över gränsen utan återvändo - ser han det äntligen som vad det egentligen är. Ett monster.

Vem är det annars som släpper ut Jack ur skafferiet? Det är ju lite av ett mysterium, för det är egentligen den enda gången i filmen som man kan ana att det faktiskt är något mer än bara Jacks egna hjärnspöken. I slutet, ser nog även Wendy hotellets spöken men de skulle kunna vara enbart inbillningar och synvillor - om inte för skafferidörren. Mängden av spöken varierar beroende på vilken av de många versionerna man menar. Den kortare med endast bögarna i hotellrummet är min egen favorit. Ballroomet fullt med torra lik är inte alls lika kusligt som de underliga kuksugande grabbarna i björnkostym och frack som helt plötsligt bara finns i ett av rummen. Som om gränsen mellan hotellet och verkligheten håller på att upplösas just innan Mr Torrance utfört sin plikt och gör sig redo att sluka dem. Hu! Man ryser och känner håret resa sig på huvudet bara när man skriver om det.

Det är nog en väldigt fin film som utnyttjar arkitekturen oerhört skickligt och i många scener är det som om det skulle utspelas en dialog mellan arkitekturen och personerna. Kolla också konsten på väggarna, det är nämligen First Nation ("Indianernas" konst och motiv. Det heliga har av inkräktarna devalverats till dekoration!

Lägg även märke till hur bilden och musiken är typiskt Kubrick synkroniserade helt igenom, som tex när Jack kastar en tennisboll i golvet exakt i 31:sta taktens pianoaccord i Bartoks Adagio i verket Musik för stråkar, slagverk och celesta eller när han sitter vid skrivbordet och slår skrivmaskinens tangenter i takt med samma verk. Filmen är även klippt med musiken som grundmönster. Titta på den pånytt så ser ni alla finesserna.
  2009-08-06 01:39:42
Registrerad: 2006-04-17
Ser ut som ett intresssanst ämne. Ska dock nyktra till innan jagf kommer med åsikter, frågor och aningr )
__________________________

There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That's one firearm for every twelve people on the planet. The only question is: How do we arm the other 11?