Filmpunkten besökte BAFTA-galan (2006-02-21)
LONDON
Brokeback Mountain tog hem priset "Bästa film" vid Storbritanniens motsvarighet till Oscarsgalan, BAFTA, i söndags. Filmen som dessutom tog hem Golden Globe är nu storfavorit inför kommande Oscarsgalan den 5 mars. Filmpunkten var närvarande vid årets tillställning på Odeon-biografen vid Leicester square i London.

Utsikt från pressrummet. FOTO: Kristoffer Örstadius

Brokeback Mountain tog förutom "Bästa film", också hem tunga priser såsom "Bästa regi" och "Bästa manliga biroll". Den sistnämnda, skådespelaren Jake Gyllenhaal var mycket populär bland pressen:
- Det var en stor överaskning. Jag hade inga förvantningar, eftersom det då blir en trevligare kväll, sa en lycklig Jake Gyllenhaal som jämförde med hur kul det är att öppna julklappar om julen när du inte vet vad som finns bakom presentpappret.

Var du nervös över det faktum att du spelar en homosexuell man i Brokeback mountain?
- Nervös? Hmm...jag var faktiskt inte nervös alls. Min bästa vän är homosexuell och gift.

Jake Gyllenhaal avslutar det korta samtalet med att berätta om sitt intresse för hip-hop-musik:
- Jag är desperat efter hip-hop-musik. Varför kan jag inte hitta en radiokanal i England som spelar det? Hehe...

Jake Gyllenhaal skriver autografer. FOTO: Richard Kendal, Bafta

Thandie Newton som vann bästa kvinnliga biroll beskrev vinsten:
- Detta är förmodligen det högsta jag kan komma, säger hon till Filmpunkten på presskonferensen.

Ang Lee. FOTO: Richard Kendal, Bafta

The Constant Gardener som hade hela tio nomineringar fick dock nöja sig med priset för "Bästa redigering".

Här är vinnarna:
Bästa film: Brokeback Mountain

Bästa brittiska film: Wallace & Gromit: The curse of the were-rabbit

Bästa brittiska debutant (producent, regissör eller manusförfattare): Joe Wright (Regi) - Pride & Prejudice

Bästa regi: Brokeback Mountain - Ang Lee

Bästa manliga huvudroll: Philip Seymour Hoffman – Capote

Bästa kvinnliga huvudroll: Reese Witherspoon – Walk the Line

Bästa manliga biroll: Jake Gyllenhaal – Brokeback Mountain

Bästa kvinnliga biroll: Thandie Newton – Crash

Bästa originalmanus: Crash - Paul Haggis/Bobby Moresco

Bästa manus baserad på förlaga: Brokeback Mountain - Larry McMurty/Diana Ossana

Bästa utländska film: De battre mon cöur s'est arrêté - Pascal Caucheteux/Jacques Audiard
    Relaterat
Inget relaterat till denna artikel
  Kristoffer Örstadius,
redaktör Filmpunkten