Göta Kanal 2 - Kanalkampen (2006-03-05)
Just when you thought it was safe to travel on Göta Kanal...

Jag som många andra älskade den första filmen av Hans Iveberg. Av någon anledning trodde jag dock aldrig att jag skulle få se en uppföljare... i alla fall inte efter så här lång tid. Det är alltså hela 25 år sedan Göta Kanal – eller Vem drog ur proppen? hade biopremiär.

Göta Kanal-postern som den såg ut 1981
Filmen blev en enorm publiksuccé. Kritikerna tyckte filmen var en del av "en nyväckt pilsnervåg" och menade att den påminde om gamla Åsa-Nisse-filmer. Själv ser jag influenser av t ex Mitt i plåten och liknande amerikanska rullar som var populära i början av 80-talet.

Men i genren "actionkomedi" finns det inte mycket annat att hurra över inom svensk film. Filmen var och är definitivt en av 80-talets mest populära svenska filmer, så det är egentligen inte konstigt att vi nu kommer få se uppföljaren.

Inspelningen kommer inledas den 10 maj med tre dagars inspelning i Stockholm. Sen filmar man på Göta Älv i Göteborgstrakten. Resan fortsätter på västgötadelen av Göta Kanal, från Sjötorp till Forsvik. I början av juni planerar man att komma in på östgötadelen, från Motala till Mem. Efter midsommar filmas målgången på Stockholms Ström. Sedan under ett par veckor filmas alla kompletteringar och planerat avslut sker den 14 juli. Budgeten är 33 miljoner kronor och stor premiär blir det till jul.

Producenter är Göran Lindström och Anders Birkeland, regissör Pelle Seth, manusförfattare Bengt Palmers och fotograf Jens Fischer.

Följande handlingstext är taget från pressmaterialet om filmen:

Vonna Jigert, VD på produktionsbolaget Tricks Television är stekt om hennes senaste programidé inte blir en tittarsuccé. Anderssons båtvarv hotas av konkurs och jagas av kronofogden. Miljoner står på spel. Kanalkampen kan börja.

Det var 25 år sedan sist två båtar tävlade sig genom Göta Kanal. Den här gången ska kampen följas av kamerateam och direktsändas som dokusåpa i TV. Starten går i Göteborg och det är Anderssons båt Lena II och Marina Fortunas båt Fortuna som ska slåss om att komma först till Stockholm.

Besättningen på Lena II består av den yngre generationen Andersson, syskonen Petra och Basse. Pappa Andersson, som var med redan förra gången, följer tävlingen från landbacken.

Motståndarna är det italienska teamet bakom lyxvarvet Marina Fortuna med ägaren Dario och hans son Sergio i spetsen. Inhyrd förare är Benito, en äkta sicilianare.

Tävlingen följs inte bara av TV-tittarna utan också av samme nitiske men otursförföljde kronofogde som för 25 år sedan, denna gång med hjälp av inspektören Rita. Kanotisten Svante har - precis som sist - förargligt nog lagt sin kanalsemester samtidigt med tävlingen.

Kampen om TV-tittare, pengar och ära utvecklar sig till ett krig mellan sjörävar och landkrabbor, lyxlirare och fattiglappar. Men eftersom kärlek ofta börjar med bråk finns det hopp även för de mest bittra av fiender.

Juldagen 2006 hälsas biopubliken välkommen till en spännande, actionfylld, rolig och romantisk resa på Göta Kanal.

Presskonferens

I fredags eftermiddag, den 3 mars, var jag till den årliga båtmässan i Älvsjö för att vara med på presskonferensen där presentationen av filmen och dess personer skulle ske.

Göran Lindström.
FOTO: Markus Elfström
Producenten Göran Lindström inledde presskonferensen. Han producerade originalfilmen och har sedan dess bl. a producerat Så som i himmelen och bioaktuella Frostbiten. Han säger att själva känslan av göra en uppföljare är helt underbar. Den största meriten och tillgången han har som producent bakom filmen är att han själv inte är båtmänniska och får därför rätten att ställa en massa idiotiska frågor om ämnet.

Bengt Palmers
FOTO: Markus Elfström
Under årens lopp har han fått många förfrågningar om varför han inte gör en uppföljare. Det har dock aldrig känts riktigt moget och han har känt avsaknad av en bra idé. Men för ca två år hade han en diskussion med Bengt Palmers, kompositör och manusförfattare, och Bengt var intresserad av att skriva filmen.

Palmers säger att han alltid har älskat actionkomedier och är ett stort fan av Jerry Bruckheimers actionkomedier som t ex Bad Boys. När han fick chansen att skriva en klockren actionkomedi i Sverige så var valet därför väldigt enkelt.

Claes-Göran Österlund
Sluss och kram!
Claes-Göran Österlund, kanaldirektören på Göta Kanal, kontaktades och blev tillfrågad om man fick göra en uppföljare. Österlund säger att han knappt trodde sina öron när Göran Lindström ringde. Han har alltid drömt om att få uppleva en inspelning av en tvåa på sin lilla kanal. Så alla är varmt välkomna.
-Sluss och kram var det första jag sa till dig, säger Österlund. Alla i publiken skrattar.

Österlund fortsätter: Är man kanalare älskar man sitt jobb, man identifierar sig med kanalen varje dag. När någon kommer och vill "join the family", och vill bli lika förälskade i kanalen som vi är… Klart man älskar dem! Sen händer det varje år verkliga episoder som är nästan kopierade från filmen, så vi identifierar oss med delar av filmen. Dock med ett undantag; Vi har inte riktigt lika korkade slussvakter! Lindström säger att de tagit till sig det denna gång.

"It beats working for a living"
Lindström berättar att det är ju många från förra filmen man vill se igen och några av dem kommer att dyka upp. Han slog en pling till kanotisten, spelad av Svante Grundberg, känd från Sällskapsresan och tv-programmet Nattsudd, och frågade vad han skulle göra i sommar med fundering om han kunde tänka sig att göra ännu en kanalsemester.

Svante Grundberg och Göran Lindström
FOTO: Markus Elfström

Svante lovade att inte sudda för mycket i sommar och sitta i kanoten närhelst de vill. – Beställ väckning, uppmanar Svante. Han berättar att han inte är så uppdaterad vad gäller kanotpaddling. – Jag har inte rört en paddel sedan dess och innan dess heller. Svante får äran att avtäcka sin nya fina kanot. Och får en ny paddel handen. Han tycker det skall bli kul att åka åt andra hållet denna gång och se slussportarna från en sida man aldrig sett förut. Och trots att så många människor efter första filmen flinandes säger –Var har du kanoten då? så ställer han upp igen. Svante säger: –It beats working for a living!

"Jag är förmodligen den enda i Sverige som inte sett den"
Lindström fortsätter med att de behöver ha någon som kan hålla ordning på detta och den rutinerade regissören Pelle Seth, som t ex ligger bakom första Beck med Peter Haber, tackade ja. Pelle berättar att han inte ens hade sett första filmen när han blev tillfrågad. -Jag är förmodligen den enda i Sverige som inte sett den. Efter att ha sett den och tyckt den varit kul vill han gärna överföra den till vår tid nu... Och göra den ännu bättre! Sen är han till skillnad från Lindström en båtmänniska och ser fram emot att dundra runt i båtarna hela sommaren.
Dock är de rörande överens om att denna gång skall man se skillnad på båtarna.

Pelle Seth
FOTO: Markus Elfström
Pelle säger att ur en regissörs perspektiv kan det vara en liten mardrömsinspelning på ett plan, eftersom de nog inte alltid blir så lätt att få logistiken att fungera kring båtarna och allt runtomkring. Som tur är, är det sommar så det skall nog gå ändå. Ambitionen är att inte bara göra en slapstick-komedi, utan en varm komedi där den varma humorn från första filmen överförs, men ändå i bra fart. Till skillnad från förra gången kommer en del scener använda dagens digitala teknik för att göra det ännu mer spektakulärt. Pelle tycker också det kommer vara kul att få vara i den otroligt vackra miljön som man får uppleva längs Göta Kanal, och få visa Sverige när det är som vackrast.

Helsvensk råprodukt från järnverket
Att ha en ny kanal utan Loffe kändes konstigt och Janne "Loffe" Carlsson gick med på att upprepa sin roll som varvare Andersson. Loffe beskriver sin karaktär som en mycket fin människa och det känns härligt att visa att Andersson fortfarande håller stilen. Loffe säger att han inte läst manuset men förutsätter att hans båt vinner... annars ligger producent Lindström risigt till.

När Loffe är uppe på scenen presenteras den båt som Anderssons barn kommer köra i filmen. Den är dock inte riktigt klar som man ser, men på ett stort foto visas hur den kommer se ut när den är klar. Lena II skall enligt Loffe vara en "helsvensk råprodukt från järnverket".

Lena II

FOTO: Markus Elfström
Magnus Härenstam återvänder som den nitiske indrivaren Peter Black som numera är självgod chef på Kronofogdemyndigheten. Härenstam säger att han älskar Göta Kanal och har själv åkt rutten sex gånger. För att bli riktigt accepterad i Sverige bör man ha genomgått tre saker: grundskola, poliovaccinering och Göta Kanal.

Olé Olé Olé
Och som avrundning på presskonferensen presenteras den nye karaktären Benito, spelad av Rafael Edholm som gör entré sjungandes på italienska i motståndarnas båt Fortuna.

Rafael Edholm
FOTO: Markus Elfström
- Jag är väldigt lycklig att få vara med. Göta Kanal var en film jag såg när jag var mycket yngre än vad jag är nu, även om jag fortfarande är väldigt ung, säger han med ett leende.

Göran Lindström slutar med att berätta att de just nu arbetar intensivt med provfilmningarna för övriga karaktärer. Filmen kommer kosta 33 miljoner kronor, där pengarna kommer både från SF och olika samarbetspartners, men också från privata investerare.

Vi ses julen 2006 då vi har premiär över hela landet.

Från vänster: Svante Grundberg, Janne "Loffe" Carlsson, Magnus Härenstam, Rafael Edholm

Intervjuer

Svante Grundberg
Svante Grundberg

Känns det nostalgiskt att återvända till din rollfigur?
Nej. Min karaktär är inte direkt en djuptolkningsroll. Det var bara en minimal biroll. Tror inte jag var med mer än två minuter. Jag var han som hela tiden ramlade i vattnet.

Det var under 80-talet du medverkade i några filmer, men annars har du väl inte synts till så mycket i filmvärlden?
Det var väl egentligen aldrig meningen att jag skulle medverka i spelfilmer. Gillar mer att göra dokumentärer. Har ägnat en del tid åt att stå bakom kameran. Annars passar jazzen och bluesen mig.

Lite åt Nattsudd?
Ja. Nattsudd var ett program som jag skrev och regisserade helt själv. Jag visade det jag själv ville se. Ett program som var totalt omodernt för sin samtid.

Du känner inte för att göra en uppföljare på just Nattsudd?
Nej. Det skulle behövas... men någon annan får göra det. Jag tror i och för sig att det inte finns någon som skulle kunna göra det. Jag vet att Ingmar Bergman inte missade ett avsnitt.

Blir det fler filmer framöver för din del tror du?
Är jag ledig..? Behöver jag vara naken..? Vem vet... kanske!

Göran Lindström

Första filmen blev ju en väldigt stor publiksuccé. Vad är det som gör att uppföljaren kommer bli minst lika uppskattad?
Två skäl: För det första är det många som på något sätt haft en upplevelse av den första filmen. Den har gått under 25 år och generation efter generation har fått ta del av den. 30-åringar jublar och de som är äldre är lite sura över att den inte gjorts tidigare med oro över att de skulle missa den. För det andra görs den så alla mellan 7 och 97 skall kunna se den och underhållas. Vi kommer gå ut väldigt brett och göra den tillgänglig inför premiären i alla möjliga kanaler, så alla kan få chansen att se filmen.

Känner ni någon press från svenska folket?
Ingen press, bara oerhörd stimulans. Bara självaste inspelningen kommer bli ett folknöje. Lite tråkigt att många av skådespelarna från första filmen inte ryms i uppföljaren, men vi kan inte bara göra en nostalgirulle utan måste också få in en ny generation.

Janne "Loffe" Carlsson

Känns det nostalgiskt att återvända till din rollfigur?
Det har jag inte tänkt på. Jag har bara tänkt på att det ska bli jäkligt kul att göra den här rullen. Då har man inte tid att tänka nostalgiskt. Håller på att försöka inrätta Andersson igen.

Om du nu trivs med inspelningen och filmen, kan du tänka dig att upprepa något liknande igen, med t ex Repmånad eller Gräsänklingar?
Gräsänklingar skulle jag kunna tänka mig. En sån komedi skulle jag gärna göra. Det är en av de allra roligaste filmerna, t o m roligare än Göta Kanal tycker jag.

Vilken är din egen favoritkaraktär som du spelat genom tiderna?
Loffe i Någonstans i Sverige var kul att göra och sen de där Slas-historierna. (Stig Claesson) Jag tyckte även om Jordgubbar med riktig mjölk.

Magnus Härenstam

Tycker du att det finns likheter mellan dig och den nitiske Peter Black?
Jag vet inte om rollen klingar mot min person, men de ville väl ha en snipig och lite lätt altererad person. Vet faktiskt inte alls varför de valde mig från första början, men det var hemskt skojigt att göra den och det är jättekul att de ser till att jag nu får fullfölja mitt uppdrag. Så om det finns några likheter i min karaktär vet jag inte riktigt. Det är väl skådisens möjlighet att kunna gestalta olika saker. Rollen jag gör nu i SVT:s Lite som du är en riktig fähund och raka motsatsen till den rättrådige Black.

Hur känns det att ha hoppat av Jeopardy?
Ja... det är en blandning av lättnad och lite vemod. Jag tyckte om det där jobbet och det har gett mig väldig glädje genom åren och sen rimmar det med min personlighet. Finns det något i min personlighet så är det ju det där skolmästardraget, jag älskar att stå framför människor och tala om hur saker och ting förhåller sig. Klart att jag tyckte det var lite tråkigt, men de har ett behov av en yngre publik säger de. Och efter 14 år och 2300 program är det väl ändå dags.

Känner du någon nostalgi av att upprepa en sån här roll?
Nja, inte något speciellt. Bara att det är väldigt roligt och få jobba med de här gamla stötarna igen. Vi hade ju förfärligt roligt på den tidigare inspelningen och just att få spela i den miljön igen ser jag fram emot.

Om du fick förfrågan. Skulle du kunna tänka dig att göra någon annan uppföljare på en gammal film, som t ex Två killar och en tjej?
Ja det där har vi faktiskt talat om. Den var ju en del i en serie filmer mer eller mindre som handlade om våra liv, tillsammans med En kille och tjej och Jag är med barn. Vi har ett samtal med Lasse att när vi blir riktigt gamla göra Två gubbar och en hink. Det skämtar vi om, även om det nog finns en liten ton av allvar i det ändå. Han är mitt uppe i sina framgångar där, men är nog ändå sugen på att komma hem och göra något i Sverige. Så det skulle jag mycket väl kunna tänka mig.

Hur känns det förresten att Lasse Hallström, som du arbetade med så mycket då, har blivit så pass stor i USA?
Det känns underbart. Man unnar ju honom detta av hela sitt hjärta. Han kunde ju dock gärna erbjuda någon liten biroll någonstans.(skrattar) Jag var faktiskt på gång ner till Venedig och hade säkert kunnat få någon liten cameoroll i Casanova. Men vi har fortfarande god kontakt, vi hälsar på och tittar till varandra då och då och mailar varandra mycket.

Vilken är din egen favoritkaraktär som du spelat genom tiderna?
Det är Tuppen. Det går inte att komma ifrån, för det är ju det är en jättebra roll och filmen tycker jag fortfarande håller och dessutom är det alla minnen som är förknippade med de 1 ½ månaderna som vi levde det där livet på västgötaslätten. Det var så fantastiskt. En utav de starkaste jobbupplevelser jag haft. Det är den jag värdesätter mest.
    Relaterat
Inget relaterat till denna artikel
  Markus Elfström,
redaktör Filmpunkten