| Åtråvärda teaterroller, feta barn, vår bild av Islam och fotboll. Våren 2006 bjuder SVT åter in till temakvällar på lördagarna, skriver företaget i ett pressmeddelande. Med start den 8 april och åtta lördagar framöver ges möjligheten att ägna hela lördagskvällen åt ett aktuellt ämne. 8 april "Bilden av Islam" Den första temakvällen ägnas åt bilden av Islam. Vad är det för bild vi får av Islam när vi läser tidningar och ser på TV och hur stämmer den med verkligheten? Under kvällen visas dokumentären Kampen om Islam som skildrar olika muslimers kamp om att återerövra Islams själ från extremisterna och långfilmen Budskapet från 1976 som skildrar profeten Mohammeds liv. Temavärd är programledaren och journalisten Åsa Avdic. 15 april "Fröken Julie" Det är 100 år sedan August Strindbergs pjäs hade premiär i Sverige. I vinter har den dragit fulla hus på Dramaten i Stockholm. Vi ägnar en hel kväll åt Fröken Julie och försöker ta reda på varför pjäsen fortfarande väcker så starka känslor. Kvällen inleds med dokumentären 100 år i rampljuset där SVT:s Ann Victorin har följt arbetet med uppsättningen på Dramaten i Stockholm 2005 med bland andra Maria Bonnevie och Mikael Persbrandt. Den klassiska filmatiseringen av pjäsen från 1969 med Bibi Andersson som Julie visas också. Temavärd är skådespelerskan Marika Lagercrantz. 22 april "Tjock – en fet kväll om övervikt" Vi blir allt tjockare. Är detta vårt stora folkhälsoproblem eller är den allt tyngre mänskligheten bara ett symptom på något annat och i så fall vad? Under kvällen visas bland annat den uppmärksammade dokumentären Supersize me där filmmakaren Morgan Spurlock bara äter McDonaldsmat under en månad medan han reser runt i USA. Vi får också se en film om Elvis matvanor. Temavärd är Anne Lundberg. Under lördagarna därefter kommer vitt skilda teman att lösa av varandra. Rock n'roll, girighet och fotboll är några av de ämnen som tas upp under våren. |