| iografkedjan Svenska Bio vägrar att betala sina avgifter till Filminstitutet. Orsaken är att institutet inte berättar varför konkurrenten Astoria Cinemas beviljats anstånd med betalningarna. Att Astoria Cinemas sedan i mars sluppit betala sina månatliga avgifter på drygt 7 miljoner kronor är ett brott mot filmavtalet, menar Svenska Bio som nu vägrar att betala den månatliga avgiften på 10 procent av biljettintäkterna. Detta skriver TT. – Det här är så illa skött att vi beslutat upphöra med våra betalningar. Det kan mycket väl vara så att flera biografkedjor också beslutat avvakta med att betala in sina avgifter, säger Peter Fornstam vd för Svenska Bio till TT. Svenska Bio och Björnbiografer skrev för några veckor sedan ett brev till Filminstitutet (SFI) och protesterade mot att Astoria Cinemas särbehandlades. – Vi kräver information om alla turer och jag undrar vem det är som Filminstitutets ledning håller bakom ryggen, säger Fornstam. – Normalt brukar vi och våra konkurrenter höra av Filminstitutet direkt om de månatliga avgifterna inte betalats in i rätt tid. Den här gången har jag inte hört ett ljud. Biografägarförbundets styrelse avvisade nyligen en förfrågan från SFI om förbundet kunde tänka sig att betala eller gå med på en avbetalningsplan för Astoria Cinemas. – Vi sade nej med tanke på betalningsmoralen bland våra medlemmar. Det handlar ju också om att slå vakt om filmavtalet, säger Jan Bernhardsson, vd för SFI Bio och Biografägarförbundet. – Vi uppmanade SFI att driva in pengarna och jag hoppas nu att vi så snabbt som möjligt får reda på vad som hänt och inte att frågan begravs i någon slags haverikommission som presenteras om några år. Ännu har inte något betalningsföreläggande dykt upp hos kronofogden. – Den här frågan är viktig för alla som jobbar med film och inte minst för biografkedjorna. SFI förvaltar statliga pengar och branschpengar, säger Bernhardsson. Filminstitutets vd Cissi Elwin hänvisar till den kommande utredningen och Astoria Cinemas vd Mattias Nohrborg har inte gått att nå. (Tidningarnas Telegrambyrå) |