Filmen kretsar kring Elin (Rakel Wärmländer) och Yasmin (Nina Zanjani) som träffas i jakten efter en plats på polishögskolan. De två kvinnornas vänskap följs sedan åt i filmens handling. - Det är en feel-good-film fast med lite mer substans än bara skratt. Rent genremässigt är den ganska bred och har lite av allt, den är såväl polisfilm och barnfilm som drama och komedi, berättar Rakel Wärmländer när hon förklarar filmens karaktär. Rakel Wärmländer tog examen i våras på Teaterhögskolan i Malmö. Man har tidigare kunnat se henne i bl.a. Sandor/Ida och i tv-serierna Cleo, Skilda världar och Pappas flicka. - Denize Karabuda, manusförfattarinna till filmen, ringde upp mig när jag stod i kön på Konsum. Jag åkte upp till Stockholm för provfilmning och fick rollen, säger Rakel. Nina Zanjani går sista året på Scenskolan i Stockholm och skulle egentligen inte ha fått ta ledigt: - Egentligen får man inte ta ledigt för att jobba under utbildningen. Det visade sig att dock att vi under inspelningsmånaderna hade ett ”filmblock” på skolan och missade därför inget i min utbildning, säger Nina. Alla var debutanter Se upp för dårarna är Helena Bergströms debut som regissör, något som varken Nina eller Rakel såg som något negativt: - Det var faktiskt väldigt skönt att vi var ett gäng debutanter. Denize Karabuda gör debut som manusförfattare. Jag och Rakel debuterar med huvudroller i en långfilm. Det kändes lite som ett grupparbete där vi stöttade varandra, berättar Nina Zanjani. - Helena känner direkt vad som funkar eftersom hon har så stor erfarenhet inom film. Hon jämför sig i alla roller med sin egen skådespelarkropp, säger Rakel Wärmländer. Känd turkisk skådespelare i biroll En av Turkiets mest kända skådespelare, Korhan Abay, spelar Yasmins pappa som är TTT (Turkisk Thoraxkirurg som kör Tunnelbana). Korhan Abay har bl.a. varit programledare för Eurovision Song Contest när den 2004 sändes från Istanbul. Korhan kunde inte svenska, men lärde sig ett fåtal fraser och repliker ur filmen. I en scen pratar Korhan turkiska och Nina svenska: - Två personer försökte konversera, men ingen förstod något, skrattar Nina och berättar om scenen som hon själv gillar starkt. Det blev en av de finaste scenerna rent skådespelarmässigt. ![]() Rakel Wärmländer och Nina Zanjani Foto: Tony Nutley Sexscenen Även Rakel har sin favoritscen i den 103 minuter långa filmen: - Det är en sexscen med skådespelaren Lars Bethke och mig som är väldigt rolig att titta på eftersom man vet hur osexigt allt var vid inspelningen, berättar hon. Sexscenen är självklart inte på riktigt och Rakel berättar att man jobbar mycket mot kameran. När det är bilder underifrån då Lars utför akten, ligger Rakel inte ens i sängen. - Jag satt med Helena och tittade i monitorn och skrattade. Det är väldigt mycket fusk. Tre skadade skådespelare När man söker till polishögskolan måste man enligt Nina göra många fysövningar, något som naturligtvis även fanns med i filmens handling. - Alla ”fystagningar” skulle tas under 2-3 dagar med bl.a. löpning och simning. Redan efter första dagen fick Rakel en muskelbristning i låret, säger Nina som själv också började få känningar. Som grädde på moset vrickade skådespelarkollegan David Weiss foten när han i pausen lekte med en boll. - De tre viktigaste personerna var nu skadade och vi haltade oss fram under tagningarna. Det var en pina, fortsätter Nina som nu i efterhand skrattar. Jag tror inte att det syns i filmen. Framtiden Nina Zanjani kommer fortsätta med studierna sista terminen. Hon är just nu aktuell i Teaterhögskolans "Ett drömspel" av August Strindberg i regi av Rikard Turpin. Nu i vår kommer hon medverka i Teaterhögskolans slutproduktion i regi av Peter Oskarsson. Rakel Wärmländer har precis haft premiär på en barnpjäs på Stockholms stadsteater och kommer i höst spela Pippi Långstrump på samma scen. Nu återstår det att se om vi i framtiden kommer att se dem på biodukarna. Säkert är i alla fall att Se upp för dårarna på fredag har premiär på biografer runt om i landet. |