"Om inte så kommer jag gärna och kokar kaffe" (2007-03-06)

MARIA LUNDQVIST

Ålder:

Favoritfilmer?
Filmer som är både drama och komedi, ex. Cinema Paradiso och Central do Brasil

Dröm-motskådespelare?
John Travolta och Sean Penn

Vad gör du om 10 år?
Då kanske jag har släppt skådespeleriet och ställt mig på andra sidan kameran
De flesta förknippar henne troligen med den tokroliga bibliotekarien och "skoingångaren" Sally Santersson. Maria Lundqvist är just nu aktuell i Klaus Härös nya film Den nya människan, ett drama om den svenska tvångssteriliseringen på 40-talet. Filmpunkten har fått en pratstund med Maria.

Den nya människan utspelar sig i slutet på 40-talet på ett flickhem dit kvinnor med viss utvecklingsstörning, tattare, invandrare och flickor som råkade vara födda i fattiga familjer hamnade. På hemmet fick flickorna arbeta runt stängda grindar likt ett fängelse. När det sedan efter en tid var dags för dem att återvända hem till familjen fick de välja mellan att stanna kvar eller att steriliseras...

- Grundhistorien utspelar sig på en tid där man accepterade att människor blev tvångsomhändertagna och steriliserade. Jag tror att många har anknytning till detta, både de som utförde handlingarna och kvinnor som utsattes för det. Det finns barn idag som lever med släktingar som varit drabbade, berättar Maria Lundqvist som hoppas att filmen kommer att bli ett diskussionsunderlag att fundera på.

- Vad är det vi håller på med idag, som vi om 30 år ska göra film på?

Ur "Den nya människan"
Foto: Sonet Film

Olika typer av priser

Maria Lundqvist tilldelades ifjol en Guldbagge för sin roll i Den bästa av mödrar, men en bagge för sin roll i Den nya människan är inget hon tänker på:
- När man spelar in en film finns bara tanken på att spela så att budskapet i filmen blir så tydligt och bra som möjligt. När det sedan drar ihop sig till Guldbaggegalan finns föstås en önskan om att bli sedd av juryn. Det är dock en väldigt liten del av "håret".

Det finns andra saker Maria uppskattar mer, exempelvis när hon fick förtroendet att spela i Klaus förra film Den bästa av mödrar. Hon menar på att förtroendet också var en form av pris. Och efter Colin Nutleys Heartbreak Hotel kom många kvinnor (och även män) fram och tackade och berömde mig för en rolig film:
- Det är ett pris som är fantastiskt och som jag fått under hela året. Många kvinnor har blivit sedda och fått sin kärleksförklaring ifrån oss som gjorde den, berättar Maria.

Vilken typ av filmer vill du bli ihågkommen för?
- Om du kommer ihåg mig från Sally och Den bästa av mödrar är jag urlycklig. (skratt) Jag jobbar faktiskt ganska medvetet med att inte behöva bli ihågkommen bara för Sally. Efter Sally fick jag många erbjudanden om den sortens komik varefter jag bromsade. Hade jag inte gjort det hade jag inte fått chansen att göra exempelvis Den nya människan. Det är viktigt att man som skådespelare ständigt "ser om sitt hus" när man som jag vill göra både komedi och drama. Min publik kräver att de både ska kunna garva åt mig i Sally och tagna av allvaret i Den nya människan.

Ur "Heartbreak Hotel"
Foto: SF Film

Kan tänka sig Sally igen

Maria menar att det nu gått så många år att hon skulle kunna tänka sig att spela karaktären Sally igen, men till viss del håller hon fortfarande på med det:
- Jag gör fortfarande Sally när jag åker runt och gör små föreställningar på exempelvis företag. Ibland vill de att jag dimper ner som Sally. Det är makalöst kul då hon är en person som är du med alla.

"Om inte så kommer jag gärna och kokar kaffe"

Härnäst ska Maria Lundqvist vara med i Ruben Östlunds kommande film De ofrivilliga och i musikalen Singing in the rain på Oscarsteatern. Hon kommer även få en liten roll i Jan Troells kommande film som handlar om Sveriges första kvinnliga fotograf:

- Jag skrev faktiskt ett brev till Jan Troell där jag för första gången sökt ett jobb. I brevet skrev jag "Tror du att det finns nått? Om inte så kommer jag gärna och kokar kaffe och brer makor till dig". Jag tycker att han är en stor konstnär!
    Relaterat
Inget relaterat till denna artikel
  Kristoffer Örstadius,
redaktör Filmpunkten