Svensk skådespelarelit samlas (2007-08-23)

Mikael Persbrandt ur Beck
Danske regissören Simon Staho har gjort det igen. För tredje gången samlar han några av Sveriges absolut tyngsta skådespelare för ett filmdrama, den här gången om otrohet. Detta skriver Göteborgsposten.

De fyra huvudrollerna i otrohetsdramat Himlens hjärta spelas av Mikael Persbrandt, Lena Endre, Maria Lundqvist och Jakob Eklund. För tredje gången i rad har alltså den 35-årige dansken lyckats samla ett a-lag av svenska skådespelare för en långfilm.

Filmen är redan inspelad, under 18 intensiva dagar hos Film i Väst i Trollhättan. Lena Endre kallar inspelningen "brutal":

- Den var oerhört tuff. När vi började filma undrade jag varför Simon valde en så tung scen redan första dagen, sedan insåg jag att inte spelat någon roll vilken scen han valt. Det var obönhörligt tuffa scener varje dag, säger hon till GP.

- Och orsaken till det, säger Simon Staho, var att de människor som upplevt otrohet har det jävligt tufft. Filmen ska vara minst lika brutal som verkligheten. Jag ville fokusera på den våldsamma upplevelsen av otrohet, inte använda den som en detalj i ett filmmanus. Jag ville ta de känslorna på allvar.

Filmen sammanför två par, gifta sedan tjugo år, för en parmiddag. Det börjar stillsamt, men så berättar en av kvinnorna en historia om en kollega som varit otrogen. Historien sätter igång en intensiv och smärtsam händelsekedja.

Simon Stahos första svenska film, Dag och natt kom 2004 och hade en rollista med Mikael Persbrandt, Maria Bonnevie, Michael Nyqvist, Lena Endre, Hans Alfredson, Pernilla August och Tuva Novotny. Den sågs av 133 000 svenskar.

Himlens hjärta planeras ha premiär tidigt nästa år.
    Relaterat
Inget relaterat till denna artikel
  Kristoffer Örstadius,
redaktör Filmpunkten