"Cirkeln är sluten" (2005-04-21)

Star Wars: Episod III Mörkrets hämnd har premiär 19 maj
FOTO: Fox Film
Stjärnornas krigfilmerna är kanske världens mest kända filmserie. Året var 1977 när George Lucas skapade sin första del av sitt livsverk. Med innovativa och banala effekter skapade han ett filmfenomen som världen sent kommer att glömma.

Stjärnornas krig är för mig bättre än till exempel Matrixfilmerna, men nu ska jag dock inte sitta och jämföra olika filmer med varandra utan försöka få en inblick i varför Lucas gjorde episod 1 nästan 20 år än den första filmen. Jedis återkomst var en perfekt avslutning på berättelsen om Luke Skywalker, Han Solo och alla de andra figurerna som man får stifta bekantskap med. Det är inte bara Stjärnornas krigfilmerna som gör mig förbryllad på detta ämne om filmer med onödiga förlängningar av publikmässiga succéer som till exempeö bröderna Wachowski Matrix Reloaded och Matrix Revolution men det är självklart min personliga åsikt. Vissa tyckte och tycker säkert att det var befogat precis som det säkert finns många som tycker att Lucas gör rätt genom att skapa episod 1,2 och 3. Nu ska man väl inte kritisera dessa filmer innan man har sett episod 3 men jag inte förstå vad den ska tillföra till episod 4,5 och 6. De två största orsakerna till att jag tycker Lucas borde ha slutat 1983 är att i episoderna 4,5 och 6 får man egentligen veta allt man behöver veta om vad som hände innan imperiet styrde galaxen osv. och att rent filmmässigt blir det fel i mitt öga när jag ser dem gamla filmernas charmiga effekter jämfört med dem nya filmernas dataanimerade effekter. Det är inget fel på effekterna i sig men att berätta en filmserie när de tre första filmerna är inspelade nästan 20 år tidigare än de tre sista i serien är nästan mer skrattretande än underhållande.

Kanske var det av personliga skäl som George Lucas skrev tre nya filmer. Hade han ont om pengar i plånboken eller kanske var han bara jättesugen på att testa hur man kan skapa filmer med dagens effekter. Om jag inte missminner har jag hört Lucas säga i en intervju att han från början skrev 6 episoder men detta tror jag föga på eftersom den första film som kom ut var episod 4. Vi får nog aldrig svaret på denna fråga och det kan man självklart leva med men det hade ändå varit intressant att veta varför han gjorde tre nya filmer.

I vissa filmer får man först veta slutet och sedan får man se vad som händer och hur det leder fram till slutet och jag har i regel inte några problem med sådana filmer. På ett liknade sett har Lucas berättat Stjärnornas krig de senaste sex åren och jag finner väldigt lite underhållning att se tre filmer där man i stort sett vet hur det kommer att berättas. I de gamla filmerna fanns det vissa överraskningsmoment men i episod 1,2 och 3 finns det inte plats för några sådana saker utan bara filmer som består av en krystad dialog, överdrivet många effekter och jobbiga figurer. Behöver man verkligen tre filmer för att se hur Anakin Skywalker blir Darth Vader?

Trots att jag har klagat på nya filmerna och i själva verket inte tycker att episod 1 och 2 är några vidare filmer kommer jag med all största säkerhet med spänd förväntan gå och se den sista eller tredje delen av filmfenomet Stjärnornas krig, för trots allt är Stjärnornas krig alltid Stjärnornas krig och inget kan ändra på det.
    Relaterat
Filminfo: Star Wars III - Mörkrets hämnd