| Skådespelerskan och regissören Liv Ullmann är invigningstalare den 30 maj när det första internationella Ingmar Bergman-symposiet inleds i Stockholm, skriver SFI i ett pressmeddelande. Symposiet pågår under tre dagar på Dramaten, Operan och Svenska Filminstitutet och samlar en rad internationellt kända forskare och Bergmanmedarbetare. Stiftelsen Ingmar Bergman står tillsammans med Stockholms universitet som arrangör för symposiet, som riktar sig både till forskarvärlden och allmänheten. Symposiet äger rum tre år efter det att Bergmans unika privata samling av manus, bakomfilmer och anteckningsböcker – totalt 44 flyttkartonger – anlände till Filminstitutet. - Från första dagen har jag sett det som viktigt för Stiftelsen Ingmar Bergman och Filminstitutet att initiera en återkommande samlingspunkt för världens främsta Bergmanforskare i form av ett symposium. Tack vare stor entusiasm och stöd från ledningen vid Stockholms universitet, blir symposiet nu verklighet. Vår ambition är att det skall bli ett återkommande evenemang som arrangeras vartannat år. - Det är särskilt roligt att detta sker samma år som den stora webbplatsen Ingmar Bergman Face to face lanseras, vilket kommer att ske i höst, säger Åse Kleveland, styrelseordförande i Stiftelsen Ingmar Bergman och VD för Svenska Filminstitutet. Symposiet har ett gränsöverskridande, interartiellt huvudtema. Under tre dagar kommer Bergmans konstnärliga skapande inom teatern, musiken, litteraturen och filmen att genomlysas av internationellt kända forskare. Symposiet förflyttar sig mellan Dramaten, Operan och Svenska Filminstitutet, tre institutioner som spelat en viktig roll vid tillkomsten av Ingmar Bergmans verk. Förmiddagarna ägnas åt föreläsningar och under eftermiddagarna får publiken möta kända Bergmanmedarbetare i paneldebatter. Medverkar gör bland annat Pernilla August, Erland Josephson, Daniel Börtz, Käbi Laretei och moderatorerna Stig Björkman, Camilla Lundberg och Leif Zern. Även Lars von Trier bidrar ”på distans”. - Symposiet är ett sätt att placera Stiftelsen Ingmar Bergman och Bergmanarkivets öppnande på den internationella kartan, säger Maaret Koskinen, programansvarig för symposiet och docent vid Filmvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, som är mycket nöjd med att ha lockat akademiska fixstjärnor till Stockholm. Bland föreläsarna finns internationellt kända filmforskare som Janet Staiger från University of Texas at Austin och Thomas Elsaesser från Amsterdams universitet, samt Robin Wood och Paisley Livingston, författare till uppmärksammade böcker om Bergman. Symposiet arrangeras av Stiftelsen Ingmar Bergman och Filmvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet i samarbete med Kungliga Dramatiska Teatern och Kungliga Operan. |